almalé és kungfu Rólunk

Az Apple levédette a feltört iPhone-t

A most elfogadott szabadalom nem kimondottan erről szól, többek között egy kijelző mögé épített ujjlenyomat-olvasó és egy előlapi arcfelismerő kamera ötletét fogalmazzák meg benne. Nem is ez az érdekes, hanem hogy a mellékelt ábrákon érdekes ikonokat láthatunk:

Bizony, az Installer.app és egy SMBPrefs ikonja rögtön szemet szúrt sokaknak, vagyis a rajzon egy tipikus feltört iPhone egy lehetséges menüjét láthatjuk. A szabadalom szövege az ábrákat magyarázva csak arra tér ki, hogy az azonosítás után a felhasználónak milyen lehetőségei vannak az ikonok és a háttér kinézetének beállításaira, de a jailbreakről szó sem esik.

Az igaz, hogy a megjelenésre vonatkozó beállítások jelenleg csak feltört telefonokon érhetőek el, de az nem egészen világos, hogy az új szabadalomban mi keresnivalója van az AppStore ellenségének kikiáltott Installernek.



Woz Segway-jel csajozik

Azt már eddig is tudtuk, hogy Woz akkora király, hogy Segway-jel pisil, most ráadásul kiderült, hogy a járművön állva szeret csajozni is. Esélyeit meglehetősen rontja, hogy az eléggé idióta testtartás és a bukósisak miatt úgy fest, mint valami egzotikus halfajta.

A héten az is bebizonyosodott, hogy Woz simán aláír egy Dell hackintosht, ha az tetszik neki. Valaki a saját, átalakított Dell mini 9-esét mutatta meg az Apple alapítójának, aki lekúlozta a piros laptopot, és aláírta. Végül is van valami köze a megszületéséhez.



Az nVidia visszavág az Intelnek

Korábban már megírtam, hogy az Intel beperelte az nVidiát, mivel szerintük a 2004-es megállapodásuk, miszerint a másik Santa Clara-i gyártó az Intelekkel kompatibilis platformokat gyárthat, nem terjed ki integrált memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz tartozó csipszetekre. Akkor csak az Intel véleményét hallottuk az ügyről, vagyis azt az egyértelmű állítást, hogy a licenc nem terjed ki ilyen termékekre.

Ezt meg ugye nehéz eldönteni, egyrészt mivel egy elég régi megállapodásról van szó, amiben a Nehalem neve egészen biztosan nem fordul elő, másrészt nem láthatjuk a szöveget, amiből valószínűleg a bíróságnak sem lesz könnyű kiolvasni a megoldást.

Most az nVidia ellenkeresetet nyújtott be az Intel ellen, mivel szerintük rágalom, hogy ők jogosulatlanul fejlesztenek erre a platformra, így szándékosan rossz hírben tüntetik fel őket. A hivatalos szövegben leírják, hogy az Intel ezt a módszert választotta arra, hogy kiszorítsa őket arról a piacról, amit korábban már egy megállapodás keretében megszereztek.

A beadványban megemlítik, hogy az Intel 2004-ben megkapta az nVidia szabadalmak licencét, cserébe egy hosszú távú megállapodást ígértek a processzorokhoz tartozó platformok gyártására. Ha tényleg ennyi a szerződés szövege - amit kétlek - , akkor nagyon hülye ügyvédek dolgoznak az nVidiának.

A két cég egyre élesebb vitája bontakozik ki, ami az Apple hardvereinek további sorsára is hatással lehet. Cupertino és a két Santa Clara-i vállalat még szorosabb kapcsolatot alakított ki a legutóbbi, nVidia csipszettel ellátott Macintoshok bemutatása óta. Most meg civakodnak, mindketten többet akarnak a tortából.



Spéci iPhone-t kapnak a kínaiak

A China Unicom ugye a héten bejelentette, hogy ők fogják forgalmazni az iPhone-t Kínában, de ez még nem minden. A szolgáltató weboldaláról kiderült, hogy a hozzájuk kerülő iPhone 3G egyáltalán nem olyan, mint amit mi tartunk a kezünkben. Az Apple hardveresen is belenyúlt a kütyübe, hogy a telefon a kínai igényeket is kielégítse, és el lehessen adni az új modell debütálása előtt néhány hónappal.

A kínai iPhone 3G-vel például már most használható lesz egy beépített tethering szolgáltatás (vezetéknélküli modemként használhatjuk az iPhone-t a laptopunkhoz) és video-konferenciahívást is ígérnek (nyilván nem a hátoldali kamerával, azt viszont nem tudni, pontosan hogyan).

És akinek ez még nem elég indok, hogy holnaptól felvegye mondjuk a Ho Chi nevet és elköltözzön, annak mondok mást. A telefon alkalmas lesz Wave-to-pay fizetőeszközként is működni, vagyis ha a speciális leolvasó elé tartjuk az iPhone-t  (amiből arrafelé több van, mint errefelé), az egy pittyenéssel leemeli a mobiltelefon-számlánkról a fizetendő összeget. A szolgáltatást az oldal jelenleg csak tömegközlekedésnél a jegyvásárlásra ígéri, de egyébként nagyszerű ötlet, főleg ha boltokban is működik.

Nem mellékes az sem, hogy Kínában a Mobile TV-re erős a kereslet, így az iPhone-on is lehet majd nézni az időjárásjelentést meg a híradót. Bár az oldalon inkább az MTV-t ígérik zenei klipekkel, ez már csak ízlés kérdése.



Utazó iPhone: Klitschko vs.Gomez

Múlt hétvégén a Klitschko-Gomez meccset állítólag 11,5 millióan nézték a tévében, plusz az a 12 500 ember, aki a stuttgarti helyszínen élvezte a találkozót. Világlátott hőstelefonunk is meg akarta nézni, hogy milyen az, amikor összesen 217 kilogrammnyi, négy méter magas izom és zsír feszül egymásnak, és persze hogy ki kerül vízszintesbe. Egy ilyen világpolgár persze nem tévén, hanem élőben akarja látni a nyálfröccsenést, csonttörést, fogcsikorgatást.

Dewree zsebét szemelte ki magának, aki a harmadik menet előtt még megnézte, írtam-e új posztot, majd lefényképezte, ahogy nem. A képen egyébként látható még egy iPhone, akivel nagy utazónk flörtölt ugyan egy ideig, de mikor kiderült, hogy amaz még ki sem tette a lábát Németországból, megvetően odébbállt.

A meccset egyébként az ukrán nyerte. Utazónk nem neki szurkolt, de ennek egyszerű, gyakorlatias okai vannak: egy iPhone szereti, ha a legkisebb helyen minél több minden fér el egymás mellett. Szerinte Klitschko szerveit sokkal takarékosabban is össze lehetne zsúfolni.




süti beállítások módosítása