Na kérem, egy újabb keynote következik, ezúttal főszerepben az Apple népszerű médialejátszói és az iTunes. Meg reméljük, hogy Steve Jobs, aki legalább egy hellót magára vállal.

Csaba Londonból, a Chiswell Streetről, én pedig Budapestről, a nappalimból jelentkezem. Miközben én megpróbálom a szokásos módon lekövetni a különböző híroldalak San Franciscóból küldött élő közvetítéseit, Csaba a brit Apple-bázisról küld hangulatjelentéseket, és az ottani fejesek mellől kommentálja az eseményeket.  Az ő hozzászólásait külön színnel kiemelve láthatjátok majd.

Rögtön árcsökkentéssel indított az Apple még az esemény előtt, ami mindig örömteli hír, de most egyben az új termékpaletta érkezését is jelenti. Átlagosan 10-20 százalékkal kerülnek kevesebbe az iPodok.

Fél óra múlva kezdünk, stay tuned.

London jelenti: egy, az angolt francia akcentussal törő fickó ugrott a színpadra az amerikai bejelentkezés előtt. A beszédből kiderült, hogy az EU-ban elég jól áll az Apple, a válság ellenére is 10 százalékos az idei növekedés. Az első három negyedévben 6,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak a régióban, valamivel több, mint 2,1 millió Macintosht adtak el, míg tavaly egész év alatt csak 2,5 milliót. Ráadásul az iPodok piaci részesedése is kiemelkedő, a legtöbb európai országban 40-50 százalék felett járnak.

 

Beszarás: 50 ezer négyzetméternyi Apple-bolt van az európát is magába foglaló régióban, de ennél is érdekesebb, hogy négy kilométernyi kirakatban gyönyörködhetünk az almalogós termékekben. Ilyenkor jó európainak lenni!
 

A francia fickó eltűnt, a háttérben a Rolling Stones It's only rock and roll, but I like it című dala szól, a kivetítőn már azt látjuk, ahogy kábé tízezer kilométerre tőlünk ugyanúgy várakoznak az újságírók San Franciscóban, ahogy mi Londonban. Vagy Ádám Budapesten.
 

Készen állok, akár Mick Jagger is bekopogtathatna az ablakon, elküldeném a fenébe.

Mintha Bródy Jánost láttam volna az előbb az amerikai közönség soraiban. Retro alert: tisztán láttam, ahogy valaki 1st gen iPhone-ról netezett San Franciscóban.

Steve Jobs a színpadon! Nem szűnő álló tapsot kap az Apple vezére.

Beszédét azzal kezdi, hogy elmondja: egy huszonéves fiatalnak köszönheti életét, mert az ő máját kapta. Hiányzott már ez a fickó. De még most is borzasztóan sovány.

Phil Schiller is csatlakozik a vezérhez a színpadon. Az Apple 30 millió iPhone-t adott el két év alatt - mondja.

Itt az iPhone OS 3.1. A Geniust fejlesztették, és feltöltöttek 30 ezer csengőhangot, amiket 1,3 dollárért tölthetünk le.

Itt az iTunes 9. Ami szerintem tök ugyanúgy néz ki, mint a 8, hiába mondja Jobs, hogy egész más.

54 millió dallal készítettek eddig elemzést a Geniushoz. Most még fejlettebb a szolgáltatás.

Lehet stílus alapján szinkronizálni: megkérjük az iTunest, hogy dobja át az iPhone-ra az összes rap-dalt és megteszi. Mondjuk Ádám gondolom operára kattintana. Csodálatos! Remek! Hol a magyar iTunes?

Az iTunes segítségével tudjuk menedzselni, hogy melyik alkalmazások és milyen sorrendben legyenek az iPhone-on.
 

Továbbfejlesztett szinkronizáció, playlisteket, Genius által kiválasztott dalokat is megoszthatunk más eszközökkel. Bejelentették a “home sharing” funkciót is, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a zenéket, videókat 5 otthoni gép között is megoszthatjuk. Tud másolni!

Valami senkiházi demózza a képességeket, remek a keze, amikor az iMacre dugja az iPhone-t. Mondjuk ettől egycsapásra szimpatikus senkiházi lett. A demo alatt Jobs kilépett a színpadról, elég gyengének tűnik, de legalább látjuk.

 

Jeff Robbin bemutatót tart az új funkciókból. Egy iMacen megnézi a felesége alkalmazásait, zenéit. Sokkal izgalmasabb, mint ha valami egészen mást nézne meg, nem igaz? Viszont ezeket a cuccokat azonnal megkaphatja, csak egy kattintás. Mennyivel egyszerűbb.

Az élő közvetítéssel az előbb leleplezte magát az Apple: San Franciscóban az első két sorban fizetett tapsolók ülnek, akik minden hülyeségnek örülni tudnak. Az előbb például megtapsolták, hogy iTunesból tudjuk rendezni az iPhone képernyőit. A harmadik sortól senkiből sem váltott ki hisztérikus reakciót a hír.

Az eddigi funkciók tök jók, csak még vennem kellene hozzá három iMacet és két iPhone-t. Persze elmondják, hogy mindenfélét áttekinthetőbbé és jobbá szabtak, de ezt ugye előbb látni kell.

Dögunalmas demót nézünk most azokról a szolgáltatásokról, amik nem érhetők el otthon. De jobb, ha mindenki tudja, hogy például egy britnek még jobb lesz az iTunes zenebolt. Ráadásul egykor világhatalom is voltak.

Tapsoljuk meg a briteket.

Steve Jobs újra a színen! Mától bárki letöltheti az új iTunest. Jönnek az iPodok.

 

 Ismét Phil Shiller veszi át a szót, ő mesél nekünk az új termékpalettáról.

20 millió iPod touch-ot adtak el eddig. Na, ez nem semmi, nem gondoltam volna. Aztapaszta.

Minden szónál többet mond egy tortadiagram, ez alapigazság:

Az új Genius Mixes szolgáltatás működik ezentúl az iPod touch-on is. Schiller máskülönben  a lejátszó jelenlegi képességeit sorolja.

Most az iPod touchról, mint kézi játékkonzolról beszél, amire a Need for Speed ugye mennyivel olcsóbb, mint PSP-re.

Tíz perce azt hallgatjuk, miért volt jó eddig az iPod Touch. UNCSI! Arról beszéljetek, miért lesz jó ezek után?

Szerintem ezt a rendezvényt is ki akarják húzni két órásra. Ezek szerint nemsokára fejlesztők is lesznek a színpadon, akik az új programjaikról beszélnek, gondolom.

Kényelmetlenek a székek, kezd fájni a seggem, és még egyetlen új hardvert sem mutattak be.

Igazam volt. Játékokat mutogatnak. Íme az egyik:

Ez ugyan nem játék, viszont egy beszédes diagram, még ha nem következik belőle semmi közvetlenül:

 Ha nem mutatnak gyorsan be egy új terméket, a Blackberry-jével ölöm meg a mellettem ücsörgő olasz újságírót. Hiába nézed a kijelzőm, úgysem érted, mit írok, öcsi.

Én meg közben mutatok még egy játékot, nekünk csak ez maradt. Az állókép.

 Valami Halo-szerű fps. Ezt azért megnézném mozgás közben.

 Ámerikai foci, természetesen az EA gondozásában. Ez kellett, mint egy falat kenyér.

 Phil nem fogy ki a hasonlatokból és a jelzőkből, miután a touch-ot zsebszámítógépnek, majd konzolnak mutatta be, most aszongya: "ez a legmegfizethetőbb út az AppStore-ba".

Olcsóbb lesz a Touch, mostantól 229 dollár helyett 199 dollárért lehet megvásárolni a 8 gigabájtos modellt.

 ...egy számítógépet...egy konzolt...egy AppStore-t futtató erőművet...

Viszont: wifis és Bluetooth-os hálózati játékok érkeznek. Közösségi élmény, neszeneked.

Nagyobb merevlemez az iPod Classicban. Csodás. Remélem, lesz azért one more thing.

Van ám, új fülhallgatók érkeztek a shuffle-höz. Mind új, és shuffle-ös irányítóval ellátott. Azt mondtam már, hogy újak?

Színes lesz a shuffle, hisztérikus öröm lett úrrá a termen. Ez jobb hír, mint a második világháború vége!

 SJ: one more thing...Videokamera! Videokamerát kap az iPod nano!

 A felvett vidókat azonnal küldhetjük a youtube-ra. Persze csak a szinkronizálás után, azért wifit nem kapott a nano.

FM-rádió kerül a nanóba.

Meg lépésszámláló a Nike cucchoz, meg az OS 3-as hangrögzítő alkalmazás. Egyébként a nanóból 100 milliót adtak el világszerte, ezzel ez a legkeresettebb lejátszó a naprendszerben.

Mától elérhetőek az új modellek, a 8 gigabájtos 149, a 16 gigabájtos 179 dollár lesz.

Norah Jones zenél, állati a Fenderje. Vége a mókának?

Ezt ugyan nem Csaba, hanem a Gizmodós Jason Chen írta, de annyira tetszik, hogy beteszem:

 

My knee hurts like a mofo from sitting so long. I am officially an old man.

Steve Jobs jó éjszakát kíván mindenkinek, és Craig Fergusont rángatja a színpadra. Steve el.

Ennyi volt a móka mára. Csaba holnap megtapogatja az új iPodokat, kíváncsian várjuk a véleményét. Sziasztok.