Volt egyszer egy ország, ahol a szárazság miatt a talajban található minden csepp vizet meg kellett becsülni. Ugyanitt a katódcsöves monitorok és tévék leadása után újrahasznosítási díjat szed be az állam. Ez mondjuk azért nem nagyon jó, mert a veszélyes hulladékokból szivárgó mérgező anyagok, ha kinn hagyják a prérifarkasoknak, bejutnak a talajba, és szennyezi a vizeket.

Hogy jön ide az Apple? A cupertinóiak gondoltak egyet, és látva a kormány tehetetlenségét az ügyben, a költségeket magukra vállalva begyűjtötték a lakosságtól az ilyen monitorokat, és elszállították megnyugtatóbb helyre.

A canberrai lakosok annyi cuccot hoztak, hogy már az első nap megtelt egy hajókonténer, vagyis jó pár képalkotó eszközt mentett meg az akció a garázsban lebomlástól.

A ReBorn Project becslése szerint jelenleg 168 millió e-hulladék hever a lerakókban, köztük 17 millió televízió, 37 millió számítógép és 56 millió mobiltelefon.

És ha már számok, még egy pont ideillik: az Apple 340 ezer dollárt költött 2009 első negyedévében lobbizásra. Szó se róla, a szemétszállítási akciót sem az angyali hangoktól vezérelve szervezte a cupertinói cég, de amíg a lobbi legalább egyik eredménye tetszik nekünk, megelégszünk. Megnyugszunk, ellazulunk, jól érezzük magunkat.

Reggeli zöldmeditációs mosoly-ötpercünket közöltük.