Az Apple úgy érezte, a szoftveres helyett jogi úton megy neki a jailbreaknek, vagyis megpróbálja szövetségi törvénysértésként beállítani az iPhone-ok feltörését, a telefonra szabadon telepíthető alkalmazások lehetőségét.

Az utolsó tagmondattal szeretném megelőzni azokat a kommenteket, amik szerint a jailbreak szabad szolgáltatóválasztást, fizetős programok ingyenes megszerzését vagy a CIA adatbázisának másolását teszi lehetővé. A mezei felhasználóknak ugyanis csupán szabadságot jelent a feltörés. A többi hozadék, pl. a világ elpusztítása egy tiltott program telepítésén keresztül már csak hozadéka a szabadságnak, ahogy ugyanez a lehetőség megvan bármelyik számítógép és kütyü esetében.

Az Apple is hasonló hozadékra hivatkozik, amikor rá akarja ütni a pecsétet a jailbreakre. Azt találták ki ugyanis, hogy a feltört telefonokkal akár a mobilszolgáltató tornyait is ki lehet ütni, így ingyen telefonáláshoz juthatnak a hackerek.

A kulcsszó pedig ez: a hackerek. Ők azok, akik az Apple 45 oldalas beadványa szerint kihasználhatják a baseband processzor szabad programozásából adódó lehetőségeket, mint ahogy ők voltak, akik erre rávették a basebandet. Persze az is igaz, hogy eredményeiket szabadon megoszthatják másokkal, így bárki (tényleg: bár-ki) törvénysértést követhet el. A tornyok támadása pedig tényleg nem a megtűrt kategória.

Gondosan meg kell azonban választani, hogy hol vágjuk ki a fát. Az Apple a gyökerénél kezdi, ami nem feltétlenül jó módszer. Nem is lehet, hiszen az Electronic Frontier Foundation (EFF) által benyújtott igény, ami pont a feltörés elfogadásáért harcol, például egyáltalán nem sért semmilyen szövetségi törvényt. A felszabadítási front is azt hangsúlyozza, hogy a feltörés a szabadon telepítő programokról szól. A többi csak az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága.

Mit tud ezzel a beadvánnyal elérni a cupertinói cég? Hát csak azt, hogy bizonyos jailbreaket illegálisnak minősítenek, az emberek pedig ugyanúgy törik tovább a telefonjukat.