Ismeretterjesztő előadás következik azoknak, akik innen-onnan keresik a válaszokat a nagy kérdésekre: hogyan törjék fel, hogyan függetlenítsék a telefont, hogyan kapcsolják be az MMS-t és a tetheringet az új iPhone OS 3.0-ban. A leírás kizárólag iPhone 3G-re vonatkozik, és csak Macekkel történő feltörésre.

A lépéseket végigpróbáltuk két telefonon, Pannon és Vodafone szolgáltatókkal is, erőfeszítéseinkre pedig a siker volt a korona.

1. lépés: feltörés, azaz jailbreak

Alapvetően két lehetőségetek van: vagy a redsn0w elnevezésű alkalmazást választjátok, ha a 3.0 upgrade már megtörtént, ezzel gyorsan és egyszerűen megy a jailbreak. Itt találtok részletes leírást, ezt nem próbáltuk.

A másik a hagyományos módszer, azaz a Pwnage Tool segítségével létre kell hoznunk az Apple gyári ipsw fájljából egy custom állományt, és ezzel upgrade-elni.

Ehhez hozzunk létre egy könyvtárat mondjuk az asztalunkon, amibe bemásoljuk a Pwnage Toolt (hivatalos forrás itt, egyéb forrás a devteam oldalán), valamint az Apple 3.0-ás ipsw fájlját, ezt itt találjátok.

A Pwnage Toolt elindítva az alkalmazás ikonját is belehúzzuk ugyanebbe a mappába, majd elindítjuk. A Custom ipsw fájl elkészítésének részleteibe nagyon nem mennék bele, itt találtok részletes leírást. A lényeg, hogy ha kész van az új ipsw, DFU módba kell tenni a telefont (10 sec Power és Home, majd 10 sec Home gomb nyomva tartva), ezután az iTunes-ban Alt+Cmd gombok nyomása mellett a Restore-ra bökünk. Kikeressük a Custom ipsw-t, és elindítjuk.

10-15 percig sütjük, hideg tányérban szolgáljuk fel.

2. lépés: unlock, azaz szolgáltató-függetlenítés

Az újraindított, feltört telefonon elindítjuk a Cydiát (vagy Icy-t). Lehetőség szerint a legfontosabb upgrade-ek telepítésének felajánlásakor fogadjuk el a lehetőséget, jobb ezen előbb túllenni. A Manage fülön bökjünk a Sources gombra, majd adjuk meg a repo666.ultrasn0w.com címet. Ezután keressünk rá az ultrasn0w-ra (a második ó betű valójában egy nulla karakter), és telepítsük. Indítsuk újra a telefont.

3. lépés: MMS engedélyezése

A T-Mobile-osokkal ellentétben a Pannonosoknak és Vodásoknak nem is olyan egyszerű az MMS beállítása. Ehhez menjünk be a Settings-Phones-nál először is adjuk meg a saját telefonszámunkat, erre később szükség lesz (My Number). Engedélyezzük az MMS-t: Settings-Messages-MMS Messaging-On

Ezután Settings-General-Network-Cellular Data Network útvonalon keresgéljünk, itt kell megadni az MMS kiszolgálót.

Ez Vodásoknál:

mmsc: internet.vodafone.hu/servlets/mms (vagy mms.vodafone.hu/servlets/mms)
MMS proxy: 80.244.97.2:8080
apn: mms.vodafone.net

Pannonosoknál:

mmsc: http://mmsc.pgsm.hu
MMS Proxy: 193.225.154.022:8080
apn: net

Újraindítjuk a telefont, és már látjuk is a Messagesben a fotó ikont a beviteli mező mellett.

4. lépés: tethering, vagyis a telefon modemként való használata

Ismét a Pannon és a Voda szop, nekik ugyanis le kell tölteniük a szolgáltató mobileconfig fájlját, és telepíteni a telefonra. Erre megfelelő oldal lehet a http://www.iphone-notes.de/mobileconfig/.

A Vodások ne a listában felajánlott lehetőségek közül válasszanak, hanem a Custom Carriert bepipálva írják be ezeket:

Name: Vodafone HU
APN: internet.vodafone.net

A megadott email címünkre küldessük el a fájlt (Send), a levelet nyissuk meg iPhone-on a mobileconfig mellékletet. Telepítsük.

A Pannonosoknak elég a listából választaniuk, ahol az APN: net. A megadott email címünkre küldjük el a fájlt (Send), a levelet nyissuk meg iPhone-on a mobileconfig mellékletet. Telepítsük.

A Settings-General-Network úton megtaláljuk az Internet Tethering lehetőséget. Két módszer van, egyrészt USB-n keresztül másrészt Bluetooth-on keresztük csatlakozhatunk a telefonra a laptoppal.

Ha a kábelt választjuk, menjünk be az Internet Tethering menüpontba, állíttsuk ON-ra a kapcsolót, a Macen pedig a System Preferencesben az Internetnél válasszuk ki az új kapcsolódási pontot. Apply.

A Bluetooth-nál párosítani kell az eszközöket, amit leginkább a laptop Bluetooth menüjében kell megtennünk. A telefonon lépjünk be a Bluetooth beállításokba, a laptop Bluetooth ikonjára bökve a Set up Bluetooth device pontnál válasszuk ki az iPhone-unk nevét, majd a megadott kódot írjuk be a telefon felbukkanó ablakába.

Ha kész, és végigmentünk a kötelező lépéseken, a legördülő Bluetooth menüből a telefonunk nevére húzva az egeret megjelenik a Connect To Network lehetőség is.

Nekünk ezekkel a beállításokkal működött a dolog, ha nektek nem, vagy tudtok jobbat, írjátok le mindannyiunk okulására.