Steve Ballmert azért szeretjük, mert a világ CEO-i közt ő a legnagyobb majom és néha hihetetlen baromságokat tud mondani, amik remekül idézhetők. Félre ne értsetek, amellett, hogy mindez nyilván a jelleméből is fakad, biztos vagyok benne, hogy tudatos marketingszempontok is vannak a megnyilvánulások mögött, ezzel együtt időnként remekül mulatok az öregen. Az elmúlt hónapokban az Apple/iPhone erősödését és a Windows/Windows Mobile gyengülését látva többször is elmondta, hogy Steve Jobs cégének meg vannak számlálva a napjai, sőt, a Nokia meg a Google is retteghet a Microsofttól. Máskor meg ugye arról beszél, hogy az Apple-t kéne másolni.

Sebaj, itt az újabb fejezet: Ballmer szerint a gazdasági világválság jól jön cégének és a pc-s partnereknek, mert az emberek elfordulnak a drága Macintoshtól. Mint mondta:

Az Apple az utóbbi időkkben nyert ugyan egy pontot, de úgy gondolom, hogy mindez most a visszájára fordul. A gazdaság segít nekünk. Ötszáz dollár pluszt fizetni ugyanazért a számítógépért, ugyanazért a hardverért ebben a környezetben? Ötszáz dollár plusz csak azért, hogy rajta legyen a gépen egy logó? Nem gondolom, hogy manapság sok átlagember lenne erre hajlandó.

Ballmer csak két ponton téved: egyrészt többségünk nem a logóért fizeti ki a pluszpénzt. Számít persze a dizájn is, a szép dolgokért egyszerűen többet kell fizetni, de sokunk egyszerűen azért ad több pénz a gépért, hogy ne Ballmer cégének az operációs rendszere fusson rajta. Aki szereti a Windowst, az úgyis marad a pc-nél, aki meg valamiért nem, az eldöntheti, hogy a Linux, vagy a Mac OS X irányába halad. Vagyunk évente tízmillióan, sőt, egyre többen, akik ez utóbbit választják.

Ja, és még egy rossz hír: nem fizetünk plusz ötszáz dollárt a logóért. A Dell XPS One például érintőképernyővel, de kábé hasonló hardverrel most csak a 200 dolláros árengedménynek köszönhetően kerül ugyanúgy 1499 dollárba, mint a  szintén 24 colos iMac. A 600 dolláros Mac minivel megegyező méretű, nagyjából hasonlóan felszerelt Dell Studio Hybrid meg 890 dollárért vihető el.

Persze, az Apple-nek nincsen csúnya, nagy, olcsó, zúgó háza, nincsenek belépőszintű modelljei, de ha a konkurencia ugyanolyan kivitelű, ugyanúgy felszerelt, ötletes modelljeihez hasonlítjuk a Macintoshokat, már nincs is nagy árkülönbség a konfigurációk között, sőt.

Ballmer meg inkább táncoljon hülyén: