Tegnap megjelent az iTunes 8.1-es verziója. Már unottan klikkeltem is volna a frissítés gombra, de az újdonságok listáját végigolvasva nyilvánvalóvá vált, hogy itt nem a szokásos bugfixekről van szó. Mozgalmas kis hónap lesz ez a március.

Persze van a frissítésben hibajavítás is, meg azt a biztonsági rést is befoltozták, ami jelszólopást tett lehetővé malware-rel fertőzött podcastok esetében.

Egy izgalmas újdonság viszont az iTunes DJ, ami az iPhone Remote nevű alkalmazásának frissítésével lehetővé teszi, hogy házibuliban a zenélő Macen az iPhone segítségével egyszerre többen is megtekintsék az elérhető számokat, és benyújthassák igényüket a soron következő dalra. A virtuális iTunes szerveren szavazni is lehet a legjobb számra, így a program akár automatikusan a legnépszerűbb számokból válogat.

A cédék tartalmát ezentúl az iTunes Plus-szal megegyező minőségben tölthetjük le a gépre, vagyis 256 kbps AAC-ben grabbel ezentúl az iTunes. A szinkronizálás és az iTunes Plus dalok letöltése is gyorsabb lett.

Az Autofill, vagyis az iPodok automatikus feltöltése zenével már minden lejátszóra működik, még ha nem is nagyon látom értelmét ennek, legfeljebb az időzavarban lévő csúcsmenedzsereknél.

Nem található viszont a Genius Bar kiterjesztése TV-műsorokra és filmekre. Miközben a weboldalon ez is az újdonságok között szerepel, sehogy sem lehet előcsalogatni a ficsört. Az Apple kivételesen válaszolt a kérdésekre, mivel már kezdett vércikivé válni a helyzet, "a szolgáltatás még nem él, de a napokban aktiváljuk", így hangzik a hivatalos álláspont.

A frissítés azért is volt sürgős, mert megjelent az új iPod shuffle, és ennek a szinronizálásához is update-re volt szükség. Persze a miniatűr lejátszót sem sikerült az ígéreteknek megfelelően azonnal szállítani, ma vagy holnap kezdik csak meg a kihordást az üzletekbe.