Nem mintha lustálkodott volna, hisz sorra alapítja a cégeket, írja a könyveket, és az ujját rajta tartja a tech-világ ütőerén. Ezúttal is olyan vállalathoz szerződött le, ami egy új technológiát kíván forradalmasítani.

Steve Wozniak a Fusion-io nevű memóriagyártó- és fejlesztő vállalat vezető mérnöke lesz. Az Apple társalapítója eddig is a cég tanácsadó testületének tagja volt, de ezúttal egy teljes munkaidős állást is lebeszélt a leginkább flash-memóriákkal foglalkozó vállalat vezetőjével, Donald Basile-lal.

A Fusion-io jelenlegi legfontosabb fejlesztése az, hogy a már relatíve elterjedt SSD-technológiát a szerverek tervezésénél még hatékonyabban alkalmazzák. Az új elképzelés szerint egy PCI-Expresszel csatlakoztatott speciális flash-memóriákból kialakított kártya kerülne a szerverekbe, így a feladatokat egy megfelelő tervezés és kivitelezés után sokkal gyorsabban elvégezhetnék a számítógépek. Jelenleg a sokkal értékét próbálják a legmagasabbra belőni.

Ebben segíthet Woz. Az Amerikában született, lengyel származású, maci alkatú techguru ugyan még mindig az Apple alkalmazottja (legalábbis a szerződése él), de biztosan nem veszik rossz néven a kinevezést. Amikor ugyanis 1987-ben végleg búcsút intett Cupertinónak, bizonyos feltételekkel továbbra is az Apple alkalmazottja maradt, feladatai nincsenek, funkciója megmaradt, és a mai napig kapja is a fizetését. Meg persze a részvényei után az osztalékot.

A másik Steve életének sorsfordító eseménye 1981-ben történt. Ebben az évben élt túl egy repülőgép-szerencsétlenséget, mint pilóta és egyetlen utas. Olyan gépet vezetett, amihez sem jogosítványa, sem megfelelő tapasztalata nem volt, és már a felszállásnál gondok voltak. A balesetet követően két hónapig tartott a felépülés, amit amnézia is nehezített. Egy nap megkérdezte barátnőjét, mi történt vele, és amikor ismét elmondták, hogy balesete volt, a rövid távú memóriája egyszerre helyreállt.

Néhány dolog megváltozott: barátnőjét elvette feleségül, egyetemi diplomáját is megszerezte, zenei fesztiválokat rendezett, és az előtte munkamániás mérnök nem ment vissza az Apple-höz. Két évig bírta, mielőtt 1983-ban mégis munkát vállalt Cupertinóban, de kikötése volt, hogy nyugiban dolgozhasson, és ne nagyon piszkálja senki. Két évvel Steve Jobs távozása után végleg elhagyta a vállalatot.

Kapcsolata azonban szoros maradt Cupertinóval, miközben igazi szabadúszóként libbent egyik vállalat vezetőjétől a másikig. Most pedig újra nyolc órában kezd el dolgozni, bár annyival megkönnyítik a dolgát, hogy természetesen nem kell bejárnia Salt Lake City-be, a Fusion-io központjába. Egy ekkora kaliberű embernek illik szabad kezet adni, és kábé negyedévente rákérdezni, hogy azért minden rendben, ugye?