Mint korábban már említettem, a negyedéves konferenciahíváson Tim Cook élesen fogalmazott az iPhone ötleteinek nyílt lopásaival kapcsolatban. Amikor megkérdezték tőle, vajon a Palm Pre-re gondol-e, így válaszolt:

Nem egy bizonyos vállalatról, hanem általánosságban beszélek. Szerintünk a versenytársak jót tesznek nekünk, jobbá válunk tőlük. De nem engedjük, hogy a szellemi termékeinket ellopják. Minden lehetséges módon harcolni fogunk ez ellen. Nem tudok ennél világosabban fogalmazni.

A Palm a CES-en mutatta be a Pre elnevezésű multitouch mobilját, ami ugyanazt a kétujjas zoomolást alkalmazza a böngészőben és a képeknél, mint az iPhone, pedig ez levédett ficsör. A saját fejlesztésű OS és az egyéb hasonlóságok valószínűleg kevésbé lennének perdöntően az ügyben.

A Palm részvényei 3.4 százalékot estek Tim Cook általános fenyegetésére (képzelem mi lett volna, ha kiejtette volna a kaliforniai cég nevét is). Lynn Fox, a Palm szóvivője elmondta, hogy ők is kiállnak a szellemi termékei mellett, és a Palm Pre tizenöt év kemény munkájának eredménye, csak épp másfél évvel az Apple telefonja után készültek el vele. A szóvivő még azt is megemltette, hogy a multitouch-technológia húsz éves múltra tekint vissza.

A Palm vezetői között egyébként volt Apple alkalmazottak is ülnek. Jon Rubinstein korábban a hardverfejlesztési részleg vezetője volt Cupertinóban, Chris McKillop pedig az iPhone-fejlesztésen dolgozott, most pedig a Palm szoftverfejlesztésének vezetője. A szakértők nagy vihart jósolnak, ezer ügyvéd már hegyezi a ceruzáját.