almalé és kungfu Rólunk

A T-Mobile is elindítja a saját AppStore-ját

Megtetszett az ötlet az amerikai T-nek, és már toborozza saját fejlesztői táborát, hogy alkalmazásokkal lássa el valamennyi ügyfelét egy AppStore-hoz hasonló üzleten keresztül. Mivel a vállalat elhatározta, hogy az összes előfizetője elérheti a szolgáltatást, így a fejlesztések elkülönülnek az egyszerű Java-s telefonoktól a legújabb okostelefonokig minden készülékre, illetve operációs rendszerre. A fejlesztők itt bonyolultabb rendszerű javadalmazásban részesülnek, a telefontársaság dönti el, hogy az adott alkalmazás mennyire értékes, így nőhet vagy csökkenhet a fejlesztő részesedése a tortából.

A vállalat egyelőre még nem szólalt meg hivatalosan a terveiről, de már elindította a fejlesztői oldalt.



Az Apple-nél ingyen dolgozhatod halálra magad

A San Diegói bírósághoz fordult David Walsh, az Apple egyik technikusa, állítása szerint azért, mert a cupertinói cég megsértette a kaliforniai törvényeket, mivel a őt módszeresen menedzsernek titulálta, hogy ne kelljen neki túlórapénzt fizetni.

A "menedzser" dolga egyébként az volt, hogy hálózatokat telepítsen, a kábelek között buheráljon és rendben tartsa a gépparkot, ami ugyan rendkívül felelősségteljes munka, mégsem lehet mondani, hogy beleférne egy középvezető napi rutinjába. Walsh kitálalt, az alkalmazott szerint gyakran előfordul, hogy látszólag egyéni pizíciók olyan állásokat takarnak, amit egyébként más néven nagyon sokan művelnek még. Így azonban nehéz az összehasolítás.

"Ilyen például az, amikor a 'Senior' szót rakják a hálózati mérnök titulus elé, noha az összes hálózati mérnök ugyanazt a munkát végzi" - állítja a felperes. Elmondása szerint munkája során többször kellett éjszakába nyúlóan dolgozni, többször hívták fel hétvégén és este tizenegy óra után is. Elvárja, hogy a munkakörök pontosan definiálva legyenek, és a túlórákat korrektül fizessék ki. Az Apple szokás szerint nem nyilatkozott a folyamatban lévő ügyről.



A határon elvehetik az iPodot, vagy a laptopot

A G8, a világ legfejlettebb országainak csoportja korábban elfogadta azt az eljárást, miszerint a határon külföldről érkezők műszaki cikkeit átkutathatják, és a szerzői jog megsértésének gyanúja esetén a speciálisan kiképzett határőrök el is kobozhatják az utas iPodját, iPhone-ját (vagy más típusú telefonját) és laptopját. Az érintett országokban élők sem hitték volna, hogy a törvényt alkalmazni fogják, pedig úgy tűnik, az amerikai határon a gyakorlatban is életbe lépett az új ötlet.

Számos problémát vet fel a dolog, azon kívül, hogy az ember keze ökölbe szorul. Egyrészt az egyén magánéletét sérti, hogy bármilyen adatról másolatot készíthetnek, másrészt vállalti információk és üzleti titkok kerülhetnek ki az adott cég kezei közül, amivel az egyébként nyilván feddhetetlen határőrök visszaélhetnek. Persze ki lehet kerülni a dolgot: ha az ember a kütyüjeit feladja magának postán. Egyelőre még nem szabad bármilyen csomagot felbontani a szerzői jog védelme miatt.



Véletlenül letöltötte az ezerdolláros alkalmazást

Nem sokkal azelőtt, hogy törölték volna az App Store-ból az ezerdolláros, semmire sem jó ökörséget, Armin Heinrich I Am Rich nevű alkalmazását, valaki beszopta – egy szerencsétlen júzer letöltötte, de nem sznobizmusból, hanem véletlenül.

„megtaláltam néhány barátommal, röhögve rákattintottunk a vásárlás gombra, mert azt hittük, csak egy vicc, és kíváncsiak voltunk, mi történik”.

Hát az történt, hogy ezer dollárt levontak a számlájáról, mivel hősünk laptopján aktiválva volt a iclick, így a tranzakció akadály nélkül végbement. A szerencsétlenül járt Lee5279xx most az Apple segítségét kéri, hogy visszakapja pénzét, de akárhogy is végződik ez a sztori, az nyilvánvaló, hogy egyeseknek nem szabadna pénzt adni a kezébe.

köszönet bobbyperunak a linkért

update: állítólag összesen nyolcan tették magukévá az alkalmazást, mielőtt az Apple törölte volna az AppStore-ból. Heinrich kikéri magának a történteket: "Nem tudom, miért tette ezt az Apple, tudtommal semmilyen szabályt nem szegtem meg" - nyilatkozott az esetről a német származású fejlesztő.



Az Apple eldönti, mi fusson a telefonodon

Jonathan Zdziarksi talált rá az iPhone 2.0-ás szoftverben arra az utalásra, ami szerint létezik egy feketelista a tiltott iPhone alkalmazásokról. Amelyik felkerül a listára, azt elvileg nem lehet futtatni az Apple telefonjain. Akkor sem, ha azt a felhasználó az alkalmazást már megvásárolta, telepítette és rendszeresen használja.

Az új iPhone-ra készült alkalmazások kezdettől fogva kizárólag az App Store-on keresztül voltak elérhetőek: az Apple ezzel fenntartotta magának a jogot, hogy megválassza, mely programot kívánja árusítani, és melyet nem. Az akkor közzétett alkalmazás-kiválasztási kritériumok között a sok ésszerű érv mellett találtunk egy érdekes utalást arra, hogy az Apple fenntartja a jogot gyakorlatilag bármely alkalmazás eltávolítására, illetve a regisztrált fejlesztő korábban megadott tanusítványának visszavonására.

Van is már egy-két példa olyan programokra, amik így tűntek el az App Store-ból. Játék, ami személyes adatokat képes közzétenni, a NetShare, ami szabad fájlmegosztásra alkalmas, így az AT&T-nél kiverte a biztosítékot. Vagy itt van ez a csodás alkalmazás, ami státusszimbólumot biggyeszt a képernyőre ezer dollárért. Ez is eltűnt.

A most felfedezett kód azonban más. Eszerint a telefon operációs rendszere képes egy biztonsági oldallal kommunikálni, közölheti a telepített alkalmazások adatait, így azonnal ellenőrzésre kerül, hogy a programok között van-e feketelistás. Ha van, az alkalmazás nem fut többé a telefonon. Még mielőtt nagytestvért kiáltanánk, két dolgot érdemes megjegyezni. Egy: ezidáig egyetlen program sincs a BlackListedApps listáján. Kettő: arra nagyon is jó ez a rendszer, hogy az ártalmas kódok terjedését megállítsák. Ilyen esetben ez lehet az iPhone vészfékje. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt a lehetőséget használja-e egyáltalán az iPhone 2.0, vagy csak mint lehetőséget hagyták a rendszerben.




süti beállítások módosítása