almalé és kungfu Rólunk

Első nap az új iPhone-nal

Szóval megérkezett az iPhone 3G. Rekordhosszúságú sorok még a boltok zárásakor is, izgatott vásárlók, egy hosszú pénteki munkanap az eladóknak. A tizenöt percesnek beharangozott kiszolgálás akár negyven percesre is elnyúlhatott - ez derül ki az Appleinsider sorbanállás-tesztjéből. Ráadásul az Apple szerverei is megadták magukat a túlerővel szemben: a telefonok aktiválása olyan forgalmat generált, hogy a gépek nem bírták tovább. Több órás leállást követően szétvert Van Damme-ként álltak fel a földről, és folytatták a hálátlan munkát.

Az első tesztek szerint telefon nagyjából hozza a tőle elvártakat. A 3g-s beszélgetések során a felhasználók drámai hangminőségjavulásról számolnak be, ami ugye nem meglepő. A Gizmodo úgy jellemezte a régi és az új készülék hangminősége közti különbséget, mintha az előzőnél a vonal másik végén beszélő szájat egy kézzel takarnánk le, míg a 3G hálózatot használó iPhone esetében ezt a kezet mintha elvennék. Különböző fórumok beszámoltak még a képernyő árnyalatában látható változásról: a kijelző színe enyhén sárgás, mindenesetre egyértelműen melegebb színárnyalatokkal rendelkezik, mint elődje.

Az új hátlap egyesek szerint jobban kézre esik, mások fanyalognak miatta, de az előnyét ők is elismerik: 20 százalékos javulás tapasztalható a wi-fi jelerősségben a fém hátsó eltüntetésének köszönhetően. A teszt során az előző iPhone ugyanazon wi-fi hálózatot használva 30 méternél elveszítette a jelet, míg az új kütyü 36 méterig is bírta. Kipróbálták a GPS-t is: a szoftver leginkább gyalogos használatra optimalizált, de ez nem is újdonság: haladási irányunkat nem látjuk, viszont a szolgáltatás gyors: akár egyetlen másodperc alatt ránktalál a szoftver a mobilcellás módszer és a GPS kombinációjának segtségével, pozíciófrissítés 5-15 lépésenként érkezik. Elvileg nemsokára én is kezembe fogok egyet, addig sajnos csak a képeket nézegethetem.

update: a képernyő sárgás elszínesződésén már sikerült úrrá lenni egy firmware update-tel.



Máris feltörték az iPhone 2.0 szoftvert

A DevTeam nem viccel. Valójában már hónapok óta dolgoznak az új szoftver feltörésén, pontosabban azóta, mióta az Apple kiadta a 2.0-ás SDK-t a telefonhoz. A feltörés már kevésbe hozza lázba a felhasználókat, mivel a két éves szerződést csak egy rakás pénzzel lehet elkerülni, a szabad szoftvertelepítés lehetősége azonban még mindig vonzó lehet. A kérdés, hogy a konkurens mobilhálózaton működni fognak-e az új ficsörök.



Még nem hivatalos az iPhone 2.0 update

De letölthető. Az Appleinsider linkje még működik, a MacRumorsé már nem, mert a postra reagálva az Apple megkérte az oldal készítőit, távolítsák el a hivatkozást.

Noha nem tanácsos a hivatalos verzió előtt update-elni, az Appleinsider leírja nekünk, mit tegyünk, ha mégis erre vállalkozunk. A belinkelt .zip-et nem szabad kicsomagolni, viszont a fájlnevet módosítani kell "iPhone1,2_2.0_5A347_Restore.ipsw"-re, a .zip kiterjesztés nem kell a végére. Ha Safarit használunk a letöltéshez, a .zipet a kukában keressük, hiszen a böngésző automatikusan unzippel. A többit bízzuk az iTunesra. Az update 10 percig tart, ezután 10-20 másodpercre inaktívnak tűnik a csatlakoztatott telefon.

Az Apple általános telepítési útmutatója itt található. Mindenképpen a biztonsági mentésekben kell gondolkozni, mielőtt valaki belevág, egy restore esetén ugyanis elvesznek a tárolt fájlok is a készülékről. Az update nem működik iPod touch-okon, nekik külön 10 dollárt kell majd leszurkolni a frissítésért. Ez van.

update: már hivatalos, az iTuneson keresztül letölthető a frissítés



iTunes Store Magyarországon!

El sem hiszem, miközben a világ a 3G iPhone eljövetelével van elfoglalva, az Apple fű alatt frissítette az iTunes Store-t, és az eddig pár országot tartalmazó listát kibővítette több tucattal. Kérdezzetek rá nyugodtan: IGEN, OTT VAGYUNK MI IS A LISTÁN!

Viszonylag könnyű előcsalogatni: indítsátok el az iTunest, azon belül kattintsatok az iTunes Store-ra, majd miután bejött a bolt oldala, görgessetek legalulra, és a My Store-ból válasszátok ki: Hungary.

A magyar boltban egyelőre nincsenek dalok, ez csak az App Store, tehát az iPhone-hoz és az iPodhoz letölthető alkalmazásokat találjuk meg benne, de akkor is, végre magyar bankkártyával is vehetünk valamit online a vállalattól. Sőt, a regisztráció is magyarul folyik, mondjuk zavaróan sokszor kerül elő a szerződési feltételekben a rendkívül ostoba licencia szó, de hát ez kit érdekel? Az árakat euróban dobja ki az oldal, jó hír, hogy nem egy az egyben váltják a dollárral, hanem 20 százalékkal jobban.

Ez még persze csak az első lépés, majd akkor örülök igazán, és Angelday is akkor dőlhet csak hátra, ha már dalokat is vásárolhatunk a boltból, de akkor is túl vagyunk egy jelentős lépésen, mostantól könnyebb bízni abban, hogy egy nap teljes bolt is lesz Magyarországon. Ja, és jelzi persze azt is, hogy az Apple felkészült az iPhone hazai forgalmazására.

Köszönet a hírért az 9to5Mac-nek és a Distorted-Loopnak!



Távirányító lett az iPhone

Ma kezdik el árulni a 3G-s modellt, vagyis holnap, mert pénteken, de Új-Zélandon már péntek van, szóval ma. Csodás, hogy gömbölyű a Föld. Mivel az első telefonokat lassan hazaviszik a júzerek, ideje odaadni nekik a kompatibilis szoftvereket, például a 7.7-es iTunes-t, ami elérhetővé vált a szoftver update-en keresztül. Megnyílt az App Store is, bárki letölthet vagy vásárolhat az iPhone-hoz készül szoftverekből, a Remote control például ingyenes, és kimondottan jópofa.

 

A telepítés után a telefont távirányítóként használhatjuk az Apple TV-hez vagy a gépen futó iTunes-hoz, elindíthatjuk és leállíthatjuk a dalokat, ugorhatunk, mindezt úgy, hogy az iPhone kijelzőjén megjelenik az éppen lejátszott album borítója. Egyelőre még nincs videotámogatás, de hát ez még csak az 1.0-ás verzió.

Szintén újdonság, hogy megjelent a Nike+ a mobil preferenciái között, szóval az iPhone is alkalmas lesz arra, hogy adatokat rögzítsen a futásunkról, bár szerintem az iPod nanót a mai napig könnyebb magunkkal vinni, egyszerűen azért, mert könnyebb, 50 gramm a 133 grammal szemben.




süti beállítások módosítása