almalé és kungfu Rólunk

A tökéletes terv

Nem akarom túlmagyarázni a dolgot, de ahogy az Apple felépítette ezt az egész iPhone-jelenséget, azt tanítani kéne. Adott ugye egy vállalat, ami meg tudta őrizni az exkluzivitás látszatát úgy, hogy az iPodnál kommerszebb termék például alig létezik a világon. Az Egyesült Államokban az mp3-lejátszót többségét az Apple gyártotta, mégis úgy gondolnak az emberek a mai napig a cégre, mint valami kisszériás sportautó gyártásában érdekelt olasz családi vállalkozásra.

Ezt az érzést aztán sikeresen ültette át az iPhone-ra is Steve Jobs, aminek azért volt némi létjogosultsága: viszonylag magas volt az alapár, nem vehette meg akárki, úgyhogy az emberekben rögzült, hogy egy nehezen elérhető, luxustermékről van szó. Igaz volt ez? Részben, mert a havi előfizetési díjat is figyelembe véve (amikért hiába jártak ingyen percek, a pénz fele ment az Apple-höz, az tehát még a készülék ára volt) nem volt éppen olcsó az iPhone, de ha azt vesszük figyelembe, hogy az elemzők szerint 300 dollárnál is kevesebbe került a kütyü legyártása, már más a helyzet. A lényeg: az emberekben rögzült a luxus érzete.

Erre mit csinált az Apple? Teletömte a mobilját minden földi jóval, de a legyártott darabszám növekedése miatt a költségei is csökkentek, szóval még mindig vastagon keres rajta Jobs, miközben hirtelen mindenki számára elérhetővé vált az iPhone: 200 dollár látszólag tényleg nem pénz egy ilyen készülékért. Az meg, hogy mennyit fizetünk majd ki érte két év alatt, másodlagos. Ilyennel nem törődik a vásárló. Inkább rohan költeni a pénzét, mert hirtelen egy luxusterméknek tűnő kütyü vált elérhetővé.

Értem a jelenséget, de én sem tudom kivonni magamat a hatása alól. Akarok egyet. Most.


Minden, amit tudni akartál a 3G iPhone-ról (de sosem merted megkérdezni)



A Gizmodo összeszedte a legégetőbb kérdéseket az iPhone-nal kapcsolatban, gondoltam lefordítom, és hozzáteszem azt, amit már lehet tudni a magyar starttal kapcsolatban. Gondolom sejtitek, hogy olyan nagyon nem kellett agyondolgoznom magam a hozzáadott érték tekintetében, hála a csodálatos hazai információáramlásnak. Na nézzük:
Tovább olvasom


Drágább az olcsóbb iPhone

Akkor a mindenkit rabul ejtő kérdés ugye az, hogy végül is mennyibe kerül ez az iPhone? Olcsóbb-e? Kavarja ez most, vagy nem kavarja?
…and the winner is…
Tovább olvasom


Világuralomra tör az Apple

Na, ilyesmiről utoljára akkor számolhattak be utoljára, amikor még nem is voltak hordozható gépek, szóval soha. Az Apple lett a világ hetedik legnagyobb laptopgyártója az első negyedévben, és most a világ alatt nem Alabamát, vagy valamelyik amerikai államot, hanem magát a világot, de legalábbis az emberektől hemzsegő Földet értjük.

Tavaly ilyenkor 900 ezer géppel még csak a nyolcadik volt a cég, idén viszont 61 százalékos növekedés után már 1,43 millió laptopot adott el három hónap alatt az Apple. Ez bezony 61 százalékos növekedés. Hasonló menetet produkált egyébként az Eee-vel robbantó, és egy hellyel hátrébb álló Asus is. Az Apple viszont különleges abban a tekintetben, hogy nemcsak 2007 elejéhez, de a karácsonyi időszakhoz képest is tovább tudta növelni eladásait, ami azért nem gyakori eset a pangó év eleji időszakban.

Az első azonban továbbra is a HP 6,4 millió géppel, második a Dell 4,7 millióval, harmadik az Acer 4,5 millióval.

A kijelzőket tekintve még mindig a leginkább az olcsóságáról híres, 15,4-es, 1280x800-as lcd-k tarolnak, minden második laptoppanel ilyen volt, de népszerűek még a hasonló felbontású 14,1-esek is, amilyenekkel még nem is találkoztam, szóval szerintem nem is léteznek.


Apple-processzor kerül az iPhone-ba

A terv lassan formát ölt, ahogy a Pingvinember mondaná. Amikor Jobsék bejelentették, hogy az Apple megvásárolta a PA Semi-processzorgyártót, a legtöbben értetlenül álltunk a döntés előtt. Persze sejteni lehetett, hogy a főleg alacsonyfogyasztású csipekre specializálódott cég beolvasztásával az Apple a hordozható eszközökbe akar majd saját áramköreit pakolni, személy szerint engem mégis meglepett, hogy ilyen hamar megnyilatkozott Jobs.

Mint az Appleinsider megírta, a kaliforniai cég úgy számol, hogy a jövőben Apple-processzorok hajtják majd az iPhone-t, hogy a mobil növekvő népszerűsége ne az olyan konkurens gyártóknak hozzon hasznot, mint amilyen a Samsung. Ez a döntés persze több egyszerű beszállítócserénél: az Apple mostantól nemcsak egy dizájner cég, amelyik ügyesen legózza össze a partnerek alkatrészeit, hanem valódi gyártó lesz belőle. Ennek vannak persze nyilvánvaló (vagy kevésbé nyilvánvaló) gazdasági következményei is, de a lépés visszaadhatja azoknak is a hitét, akik az IBM Intelre cserélése óta aggodalommal figyelik az Apple döntéseit.

Jobs a New York Timesnak mondta el, hogy a 278 milliós felvásárlással  a saját kézikütyük megtámogatása volt a cél. "A PA Semi gyártja majd az integrált csipeket az iPhone-nak és az iPodnak", mondta.

Az biztos, hogy a későbbiekben az Apple könnyebben tudja majd testre szabni termékeit, hiszen olyan processzorokat tud belerakni a kütyükbe, amilyenre a leginkább szüksége van, akár az árat, akár a teljesítményt figyelembe véve. Persze a külső partnerek bevonása némi költségmegtakarítással járhatott a saját fejlesztésekkel szemben, de egy olyan nyereséges vállalkozás esetében, mint amilyen az iPhone, a rugalmasságért cserébe érdemes lehet néhány dollárt beáldozni, mert bár a végösszeg nem lényegtelen, de csak másodlagos.

A döntés azonban nem jelenti azt, hogy a Samsung, meg a többi partner munka nélkül marad, mert a PA Seminek nem volt saját gyártósora, úgyhogy a csipkészítést továbbra is harmadik fél végzi majd, de már az Apple tervei alapján.



süti beállítások módosítása