almalé és kungfu Rólunk

Kiröhögi az Apple-t a GTA IV

Aki csak próbálta a Rockstar új játékát, el van ájulva tőle. Nemcsak a grafika vagy a sokféle küldetés teszi ezt minden idők egyik legjobb játékává, hanem az elképesztően részletgazdag világ, amit megelevenít. Én is játszottam már egy keveset vele, de többet nem szeretnék: félek, hogy benne ragadok, hogy nem akarok majd kijönni onnan.

Hozhatnék egy rakás bizonyítékot arra, hogy a 100-150 fejlesztő három és fél évnyi munkájának minden perce meglátszik a játékon, de az Apple blogon inkább az egyetlen Apple-related példával állnék elő.

Szóval A GTA IV főszereplőjének, Nikónak elég gyakran kell netkávézókba rohangálnia, ahol mindenféle levélszeméttel meg értelmetlen hirdetéssel is találkozik, mint mindannyian, rendesen. Ezek között tűnik fel a Fruit nevű cég,  gondolom mindenkinek leesik, hogy melyik vállalatra gondolhattak a készítők.

Vannak jelszavak is,



Gondolkozz egyszerűben
Gondolkozz a minimalizmuban
Gondolkozz túlárazott termékekben, hirdeti a gyártó weboldala, ahol feltűnik az iFruit Phone is



amin nincsenek gombok, nincs vétel, se háttértár.

A Rockstarnak elnézzük.


Letölthető az Open Office 3 bétája

Az ingyenes és nyílt forráskódú irodai alkalmazáscsomag legújabb verziója készül, hivatalosan kiadott bétája itt tölthető le macre is. Régóta várunk rá, én legalábbis nem vagyok kibékülve egyik Maces irodai cuccal sem; egyszer lomhák, máskor kompatibilitási gondjaik vannak, és valahogy nem állnak kézre. A Microsoftos dokumentumokkal - természetesen leszámítva az MS Office-t - eddig az OpenOffice-nak volt a legkevesebb gondja, de azért annak is volt pár.

Lássuk, mit ígérnek: X11 elfelejtve, a program önállóan fut Mac OSX-en, Start Center ablak indításkor, hogy kiválaszthasd a megfelelő alkalmazást, pdf támogatás, megnövelt szerkesztési felületek, jegyzetelési lehetőség. A táblázatkezelő képes egy txt adait táblázatba rendezni, ez ugye nem újítás, inkább hiánypótlás. Olyan funkció is megtalálható, amit az Office 2008-ból kihagytak: a Solver optimumérték-számító hasznos lehet, ha mondjuk karácsonykor nem tudjuk eldönteni, mennyi csomagolóanyagot vegyünk. Csak annyit kell tenni, hogy lemérjük a dobozokat, megadjuk a különféle csomagolópapírok méretét, pötyögünk még vagy fél órát fejvakarva, aztán a program készítőit melegebb éghajlatra küldve inkább veszünk kétszer annyi papírt, mint kellene. Mint mindig.

Szóval nagy várakozással álltam neki, ezért persze csalódnom kellett. Valamivel gyorsabb a program indítása, köszönhetően, hogy nem kell az X11 környezettel bénázni, de azért nem ájultam el. Akkor viszont pislogtam nagyokat, amikor egy egyszerű táblázatban scrollozást alig tudott teljesíteni, a processzor 100 százalék közelében pörgött. Ezt nyilván javítják a végleges verzióban. A pdf importálása, exportálása nagyon hasznos tud lenni, a jegyzetelés pofás formába lett öntve, a beígért fresh-looking ikonok viszont gagyin néznek ki. A dokumentum-, és monitormegosztás céges környezetben, prezentációknál teszi könnyebbé a munkát.

Van még idejük a srácoknak, hiszen ez csak az első béta, a végleges verziót pedig idén szeptemberben tervezik kiadni. Mindent bele.


Elfogyott az iPhone a briteknél

Egy pillanatra már mindenki azt hitte, hogy eljött a második generációs Apple-mobilnak az ideje, amikor a brit O2-nél kifogytak az iPhone-készletek. Általában akkor történik ilyesmi, amikor az új modell már kopogtat az ajtón, de most csak ideiglenes hiányról van szó: az O2 azt állítja, épp a raktárok feltöltésén dolgozik, de az biztos, hogy a 8 gigabájtos verzióból már nem lesz több. Szóval ha annyira nincs is még a nyakunkon, pár héten belül biztos befut a 3G-s modell.

Ajánlom az Apple-nek, hogy valami normális áron kezdje el forgalmazni a telefont, nektek meg hogy most már ne vegyetek a régi modellből, mert a türelem most mindenképp meghozza gyümölcsét: jó esetben 3G-st kap a régi áráért, rossz esetben csak sokkal olcsóbb lesz a jelenlegi modell.


Képek a következő iPhone-ról

Lassan külön műfajjá válik az Apple következő generációs telefonjáról készült képek készítése, fotosoppolása, az elmúlt hetekben több helyen felbukkantak képek gyanús, rosszarcú iPhone-okról, amikről rendre derültek ki valódi múltjuk: nem Cupertinóban, hanem unatkozó gyermeki lelkek egere alól születtek, valahol a világban. Én sem bírtam tovább, és az Engadgeten talált legújabb gyanús képeket megosztom veletek, hátha.



Mondjuk a bal oldalon látható fehér műanyag iPhone gyönyörű, de mint már volt róla szó, a tendencia más irányba halad, már ami az Apple termékek burkolatát illeti. Mondjuk én örülnék, ha ez a verzió valósulna meg. A jobb oldaliról nem is tudom, mit mondjak, egy szögletesebb vonalakkal határolt izé. Kipróbáltam szemüveggel is, hátha a fejem homályos, de nem.


Egy évvel az első után jön a második iPhone?

Az Engadget és a 9to5Mac szerint az AT&T arra kérte alkalmazottait, hogy ne menjenek sehová június 15. és július 12. között. Elképzelni sem tudom, hogy mire készül a szolgáltató, vagy hogy milyen termék bemutatása miatt kell elrontani az alkalmazottak nyarát. Azért egy tippem van. Emlékeztetőül: tavaly június 29-én mutatták be az iPhone-t.



süti beállítások módosítása