Tajvanban a következő hónaptól lesz kapható az Apple telefonja, miközben Kínával továbbra sincs megállapodás, ami persze semmiféle következtetésre nem ad okot a két ország összehasonlításában. Noha az iPhone3G-t a világ legtöbb nagy vásárlóerővel bíró piacára sikerült már eljuttatni, a kezdetben bizakodásra okot adó tárgyalások a China Mobile-lal teljesen megszűntek, lehet is sejteni, hogy miért.

A China Mobile ugyanis többségben a kínai kormány tulajdona, és a kínai kormány rettentően erőlteti a saját 3G-s (TD-SCDMA) szabványát, ami csak azért lett kitalálva, hogy ezzel is elhatárolódjanak a nyugati technológiától (meg hogy egy fillért se kelljen fizetni a szabványért). Hiszen mely másik ország legyinthetne könnyedén, hogy úgyis ők gyártják majd le a saját felhasználású telefonjaikat, beleértve az iPhone-t is. Ebből azonban eddig csak háromfélét gyártottak: kicsit, nagyot, és fehéret. Kína kedvéért talán lesz egy negyedik is, mivel a Kínai kormány jelenleg is óriási összegeket nyom egyedi hálózatának fejlesztésébe, vagyis valószínűleg jövőre érkezik az iPhoneTD.

Mert mozgolódik valami Kínában, hiszen az Apple weboldalán a múlt héten Pekingbe keresett minőségbiztosítási mérnököt, mint olvashattuk, "hogy az iPhone és iPod touch pekingi forgalmazását felügyelje." Az álláshirdetés nem volt fenn sokáig, vagyis gyorsan betölthették, hiszen sok lehetőséggel kecsegtet egy ekkora piac betörésekor elsőnek érkezni, ma mégy csak minőségellenőr, holnap már CEO, holnapután az amerikai elnök, és tovább.