Na, majdnem mindenkit sikerült lenyomni. A Macworld cikke szerint legalábbis csak a Nokia jobb játékos az okostelefonok piacán, mint az Apple.

A lap a Canalysra hivatkozik, a piackutató szerint világszerte 40 millió okostelefont adtak el a júliustól szeptemberig tartó időszakban, ami 28 százalékos erősödést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. Kíváncsi lennék, hogy a növekedésben mekkora szerepe van az iPhone-nak, annak, hogy az új mobilt gyakran olyanok vették, akiknek korábban eszükbe se jutott volna 30-40 ezer forintnál többet adni egy telefonért. Jelenleg egyébként a piac 13 százalékát az okostelefonok adják, míg egy negyeddel korábban még csak 11 százalékon állt ez a kategória.

De a mi szempontunkból nem is ez a fontos, hanem hogy az iPhone 6,9 milliós darabszámával a világ második legnépszerűbb okostelefon-brandje lett. Piaci részesedése 17,3 százalékos volt, ami szép eredmény az egy évvel korábbi 3,6 százalékkal összevetve. Meg úgy se rossz, ha figyelembe vesszük, hogy az első helyezett Nokia egy dömpernyi termékkel és nem egyetlen modellel érte el 38,9 százalékos részesedését, ami egyébként komoly visszaesés a tavalyi 51,4 százalékról.

A harmadik az RIM lett 6,1 millió okostelefonnal, majd jött a Motorola 2,3 százalékos részesedéssel, az ötödik helyen meg a HTC zárt, utóbbi volt az egyetlen nem nyugati gyártó a mezőnyben.