Tegnap letöltöttük az iPhone 2.1-es firmware-ét, és a keddi bejelentés miatt nem túl nagy elszántsággal kezdtük nyomogatni: kevés újat ígért a frissítés. Ehhez képest azért akadtak meglepetések, főleg a magyar felhasználóknak, és remélhetőleg ezekből a meglepetésekből egyre több lesz majd.

Azonnal észrevehető volt például, hogy a leírt szavakat már nem javítja ki a szoftver angol kifejezésekre. Legalább ilyen fontos, hogy a térerő stabilnak látszik, és a telefon sokkal gyorsabban tölti le az adatokat. (update: ugyanonnan az eddigi 1 Mbps helyett 2 Mbps-ot mértem 3G-n, és 600 Kbps helyett 1.5 Mbps-ot wifin a testmyiphone.com download tesztjével)

Egy napnyi tartósteszt (haha) alapján azt mondhatom, hogy a 3G-s hálózathoz sokkal jobban ragaszkodik a mobil, úgy megy, ahogy annak elsőre kellett volna. A korábbi firmware-rel összehasonlítva a 3G-s akkukapacitás drámaian megemelkedett, és állítólag nemcsak ezen a téren javítottak az energiafelhasználáson. Eddig úgy tűnik, folyamatos 3G-vel, hétköznapi használat mellett simán kibír egy napot.

A backup tényleg nagyon gyors, ezen a telefonon hat perc alatt megvolt, és a szinkronizálás is gyorsabban ment. A Contactok közötti keresés lényegesen fürgébb lett (én ezelőtt falnak mentem, olyan lassú volt), ugyanez igaz a Safaris scrollozásra. A biztonság terén is voltak változások, például már nem lehet a dupla-home-os trükköt eljátszani.

Még egy fontos magyarítás is történt, ezt UBorka írta be nekünk: magyar lokalizációt tettek a telefonra, így már magyar a pénznem, és a dátumokat és az aktuális napot is magyarul láthatjuk. Craigdavid hívta fel a figyelmünket arra, hogy a tárcsázás során az előhívó-, és körzetszámok csoportosítása is a hazai szabvány szerint történik. A teljes ficsörlista a plastikon elérhető.