Méghozzá egy brit bútorkereskedőtől, legalábbis erről számolt be a Daily Mail. A lap szerint az Apple egy bírósági tárgyaláson már el is ismerte, hogy az iPod-bizniszből egy fillérrel sem részesülő Kane Kramer áll az iPod mögött, pontosabban hogy az 52 éves üzletember találta ki a digitális zenelejátszó alapötletét.

A hobbifeltaláló a 70-es évek végén vetette papírra az IXI-nek nevezett lejátszót, amire 3,5 pernyi zene fért volna, a szabadalom 1988-as lejártakor azonban nem volt 105 ezer dollárja, hogy meghosszabbítsa azt, így megindulhatott a szabadrablás.

Az Apple sem azért kezdett tárgyalásokat Kramerrel, mert megsajnálta az öreget, hanem mert a céget beperelte a Burst.com is, azt állítva, hogy az iPod ötlete tőlük származik. A vállalat tízmillió dollárt követel az Apple-től, a kaliforniaiak meg nyilván abban bíznak, hogy Kramer kevesebbel is beéri, ezért próbálják most bebizonyítani azt, amit korábban vitattak, hogy egy bútorkereskedőtől származik a digitális zenelejátszó ötlete.

A hasonlóság mindenesetre kísérteties, nem?

Hát persze, hogy nem. Vagyis csak amennyire szükségszerűen hasonlít egymásra két, ugyanarra a feladatra kitalált eszköz. Kramer ötlete nyilván újító volt a maga korában, de nehezen tudom elképzelni, hogyan lehetne levédeni egy olyan tág fogalmat, mint a digitális zenelejátszó. Mert alapvetően csak egy rakás áramkörről beszélünk, az mp3-technológia meg nyilván nem volt benne a szabadalomban, azt meg csak nem lehet levédeni, hogy "kijelzővel feleszelt elektronikus zenelejátszós izé". Persze fogalmam sincs a szabadalmakról, és nekem aztán nem fáj, ha egy el nem ismert feltaláló végre kap egy kis pénzt, úgyhogy ha már választani lehet, inkább Kramer mint a Burst.com.