Eljött szeptember kilencedike, az Apple-bejelentések újabb napja. Az Appleblogot persze megint elfelejtették meghívni, de sebaj, itthonról nyomom a közvetítést, bekészítettem a következő anyagokat, hátha: pizzafutár telefonszáma, egy üveg Teleki, fél üveg narancsízű szénsavas üdítőital (nevet nem mondok, mert reklám), négy doboz Xanax (most meg mondom, de itt mindegy), hátha nagyon felizgatnám magam. Stay tuned.

Feszült tekintetek pásztázzák a színpadot, de egyelőre senki. Csak két iMac...

10.00 Steve Jobs megkezdi a beszédet. Az iTunes sikereiről beszél: 65 millió regisztrált ügyfél. "Ma az iTunes 8-at mutatom be Önöknek" - mondja.

Új tartalom jelenik meg az Apple online üzletében? HD minőségű TV-show-k, 3 dolcsiért mindenkinek.

Bemutatkozik a Genius. Összerendezi a zenei könyvtárak tartalmát, kitalálja, mi az, ami jól szól együtt. Bob Dylan szól, majd Steve megnyomja a Genius gombot, és egy rakás más album borítója is megjelenik. Meg persze olyan számok, amik nincsenek is meg a gépen. Meg lehet venni, ha érdekel.

Az iPodok vannak soron. Az alapmodell alig változott, olcsóbb lett, mert mostantól 250 dolcsiért vehetjük meg a 120 gigabájtos modellt. Steve beszél az iPod nanóról: az első modellt 2005-ben mutatták be. Most azonban itt az alkalom, hogy egy új iPodot ismerjünk meg.

 

Itt az új modell!

Ugyanaz a dizájn, amit korábban már láthattunk a kiszivárogtatott képekből, magas, nyúlánk lett, mint az első két generáció, nem kövér, mint a harmadik, de megmaradt annak a nagy kijelzője, úgyhogy a nano továbbra is alkalmas a mérsékelten élvezhető videónézésre. A készülék új ficsörrel gazdagodott: rázásra dalokat vált. 24 óra az akkuidő, 4 órányi videólejátszást bír. Még környezetkímélő is.

A Genius az iPodon is működik.

Az árak: a 8 gigás 150, a 16 gigás 200 dollár. Az ár tehát maradt, a tárolókapacitás nőtt.

És a színek:

"Most térjünk át az iPod touch-ra" - mondja Steve. Mint általában, most is a készülék eddigi sikereit sorolja fel.

Vékonyabb lett a készülék. Beépített hagszóró, Genius, AppStore az iPod touch-on. Még pofásabb UI.

A futóknak jó hír, hogy a Nike+ is belekerült a Touchba, most már a nagyobb készülékkel is ki lehet dögleni, nemcsak a nanóval.

A spórát mutatják be éppen. Ezt követte a Fifa bemutatása, állítólag a foci is jól néz ki az új Touch-on.

 DE KIBASZOTT JÓL NÉZ KI A NEED FOR SPEED! Elnézést.

 

Steve visszatért, és tovább beszél a touch-ról. 36 órányi zenejejátszást és 6 órányi videónézegetést bír az akksi. Az ár: 8GB, $229, 16GB $299, és 32GB $399-ért. Szóval olcsóbb lett a széria.

Itt az iPhone 2.1. Hosszabb ideig bírja az akksi, az iTunes gyorsabb lesz. Gyorsabb backup. Kevesebb hívásmegszakítás. Köszi, Steve.

Az új firmware-t péntektől lehet letölteni. Ingyen lesz mindenkinek.

Az Engadgetesek méltatlankodnak, mert a színpadra zenészek érkeztek. Ha vége a bulinak, akkor kérik vissza a pénzüket. Nem tréfálnak.

Úgy tűnik, ez a Keynote belefért egy órába, vége a partinak. Holnap jelentkezem a részletekkel, és együtt megemésszük a hallottakat. Xanaxhoz ugyan nem kellett nyúlni, de a maradék bort még megiszom.

A zenészek csak nem takarodnak sehová, de lehet, hogy csak félidő van? Mi lesz még itt?

Semmi. Az eddig megszokott nagy meglepetés elmaradt, szinte minden, amit ma hallottunk, hallottuk már a pletykákból. Mindenesetre izgatottan várjuk az új játékokat, meg hogy megfogdozhassuk az új iPodokat.

Kinyitottak az Apple Store-ok. Ezt látjuk: