Ezúttal a Macworld oldaláról és a Xorp blogról csemegéztem, lássuk néhány trükköt és tanácsot az operációs rendszer használatával kapcsolatban.

A precíz screenshot

Azt eddig is tudtuk, hogy screenshotot command-shift-3-mal lőhetünk ki az asztalra,  a command-shift-4-gyel pedig kijelölhetjük, a képernyő mely területét akarjuk kimásolni png-be. A Leopardban már látatjuk azt is, mely képpontoknál járunk éppen, a koordináták ugyanis a célkereszt alatt leolvashatók. Különféle billentyűkombinációkkal pedig még pontosabbá tehetjük a kijelölésünket. A kijelölés közben például shiftet nyomva tartva lerögzíthetjük a kijelölés x vagy y tengelyre értelmezett vetületét, a Command billentyűvel pedig az y tengellyel tehetjük ugyanezt. Az Option bilentyűvel a kijelölés méretét középpontosan változtathatjuk, a space használatával pedig az aktuális kijelölési méretet mozgathatjuk a desktopon.

Gyorsmentés PDF-be

Ha gyakran használjuk a Print menü Save as PDF... funkcióját, érdemes a parancsra egy külön billentyűkombinációt használni. Nyissuk meg a Keyboard & Mouse ablakot, itt pedig bökjünk a Keyboard Shortcuts gombra. A (+) gombbal hozzáadhatunk rövidítést a meglévőkhöz, nincs más dolgunk, mint hogy a felnyíló ablakban All Application kiválasztásával a Menu Title boxba a kívánt parancs pontos nevét kell beírni, példánkban ez a szöveg így szól: Save as PDF… Ezek után a megadott billentyűkombinációval a kijelölt szöveget azonnal pdf-be menthetjük.

AirPort - még több információ egy kattintásra

Az AirPort menüje sok hasznos infóval tud szolgálni, de ezek alapból rejtve vannak. Ha az AirPort ikonra úgy kattintunk, hogy közben nyomva tartjuk az option billentyűt (Alt), a kiválasztott hálózatról szaftos részleteket tudhatunk meg, úgymint a jelerősséget (RSSI, a tökéletes érték a nulla), a vezetéknélküli állomás MAC addressét, a használatban lévő csatorna számát, valamint legalul látható az átviteli sebesség értéke. A nyomva tartva az option billentyűt egy másik hálózat felé visszük a kurzort, megjelenik a hálózat biztonsági jellemzője, és a jelerőssége. Gyorsan kiválasztható, melyik hotspotot használjuk inkább. Abban a belvárosi kávézóban, ahol ezt a postot írom, négy nyitott hálózat is van, gyorsan lecsekkolhatom, melyik milyen erősségű, hurrá, hurrá.

A Safari alapértelmezett keresője

Ez a módszer nem éppen a Leoparddal egyidős (valójában elég régóta ismert), igazából hivatalosan nincs is lehetőség a kereső megváltoztatására, egy kis trükközéssel azonban (amit a Xorp blogon olvastam) lehetséges a google.com helyett mást, például a google.hu-t használni a Safari alapértelmezett keresőjének. Így gyorsabban lehet magyar nyelvű oldalakra találni anélkül, hogy a google.hu-t külön meg kelljen nyitni. Én alapból nem szeretem az ilyen trükközéseket, de ezzel egy tényleg hasznos funkciót érhetünk el a böngészőnkben.

A Safari programfájljában kell átírnunk a keresési stringet. Lépjünk ki a futó Safarinkból, az Applications/Safari.app-ról készítsünk egy másolatot. Pötyögjük be a Terminalba, hogy vi /Applications/Safari.app/Contents/MacOS/Safari
(Ezzel a paranccsal a unixos vi editor segítségével megnyitottuk a Safari programfájlt)

Keressük meg az alábbi stringet (a vi editorban a / billentyűvel lehet keresni, i billentyű szolgál a beillesztésre, ha kilépnél mentés nélkül, a :q!-t kell beírni):

http://%@.google.com/%@?q=%@&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Az URL-t egy nagyon fontos megkötéssel módosíthatjuk csak! A megadott új url-nek pontosan olyan hosszúnak kell lennie, mint a réginek! Ha csak a .com-ot írjuk át .hu-ra, ezért csak egy betűt kell pótolni, ez az url végére beírt & karakterrel megoldható.
Így fog kinézni a módosítás után:

http://%@.google.hu/&%@?q=%@&ie=UTF-8&oe=UTF-8
http://%@.google.hu/%@?q=%@&ie=UTF-8&oe=UTF-8&

Ha minden rendben, mentsük el, és lépjünk ki a vi editorból a :wq paranccsal.

Ha nem indul a Safari, akkor nem jó az új url hosszúsága. Ezért volt a biztonsági mentés, ezzel felülírhatjuk. Legvégső esetben ássuk elő a mac osx dvd-t és indulhat a Safari reinstall.