Az Apple a közelmúltban védette le legújabb, Podmap elnevezésű szabadalmát, amitől ugyan nem bocsájtjuk meg, hogy a cég beépített GPS nélkül dobta piacra az iPhone-t (beépített helymeghatározó csak gyanús kínai fejlesztésű utánzatokban találunk, amik legfeljebb saját felelősségre használhatók), sem a később kifejlesztett külső GPS modul ormótlanságát, azért sértődötten csak megnézzük, hogy miről is van szó.

A Podmap alkalmazás egyfajta vegyítése az iTunes kínálta Podcast formátumnak, és a webes térképszolgáltatásoknak. Megadjuk a programnak, hol vagyunk éppen, és hová tartunk, az meg elmenti az útvonalat podcast-formátumban, kapcsolva hozzá az úttal kapcsolatos audiokommentárjainkat. Ezután a kész anyagot az iPhone-unkon játszhatjuk vissza, utazás közben.

Ha nem bízunk az anyósülésen térképet szorongató, remegő kezű utastársunkban, vagy csak szeretjük hallani a saját hangunkat vezetés közben, ahogy azt harsogjuk telefonunkból, hogy “Jók az észrevételeid, májkül. Helyesek a meglátásaid, májkül. Itt kellett volna jobbra fordulni, májkül”, mindeképpen használjuk a Podmapot útjaink során.

A címben feltett saját kérdésemre válaszolva, ez nem a GPS, csak az útvonaltervezésre és követésre lehet megoldás.