almalé és kungfu Rólunk

Elemzés: Hogyan teljesít valójában Siri a HomePodban?

Ez a hét kétség kívül az Apple okos hangszórójáról, a HomePodról szólt. Az ismertebb külföldi oldalak, illetve YouTuberek mind megosztották tapasztalataikat az eszközzel kapcsolatban és az álláspontjukról gyakorlatilag közös volt: az Apple csinált egy kiváló hangminőséggel rendelkező cuccot, amit aztán teljesen bezárt a saját ökoszisztémájába.

Nincs rajta jack csatlakozó, nem kapott Bluetooth támogatást és hangvezérléssel kizárólag az Apple Music szolgáltatást tudjuk használni, minden mást AirPlay-en keresztül kell megoldanunk, amit ugyebár csak olyan eszközök tudnak, melyeken macOS vagy iOS fut.

Az eszközön működő Siri kétségtelenül jól teljesít, ha zenehallgatásról van szó, ám a tesztelők szerint gyakorlatilag minden másban alul marad a konkurenciával szemben. A piackutatással és elemzésekkel foglalkozó Loup Ventures szerencsére nem volt rest és alaposan utána járt a dolognak, hogy kiderüljön, tényleg ennyire pocsék a HomePodban lévő hangalapú asszisztens vagy az újságírók bénáznak folyamatosan?

mitchs-homepod-on-shelf.jpg

Abban (meglepő módon) ők is egyet értenek, hogy a HomePod valóban a legjobb hangminőséggel rendelkező okos hangszóró jelenleg a piacon, amit ráadásul üzembe helyezni és használni egyaránt könnyű. Mint személyi asszisztens ugyanakkor, jelenleg egyértelműen a sor végén kullog, annak ellenére, hogy a feltett 782 kérdésből 777-et értelmezni tudott.

A teszthez három HomePodot is használtak, hogy releváns eredmények szülessenek. A vizsgálatból kiderült, hogy míg a Google Assistant a kérdések 81, az Amazon Alexa 64, a Microsoft Cortana pedig 57 százalékára tudott helyesen válaszolni, addig az Apple HomePodban működő Siri-je mindössze 52.3 százalékot ért el, ami azt jelenti, hogy hiába érti, mit mondunk neki, minden második kérdésre tud csak nagy átlagban válaszolni.

Ha vetünk egy pillantást a részletesebb listára, akkor jól látható, hogy a HomePod két területen teljesít jól, az egyik a földrajzilag hozzánk közel lévő dolgok (időjárás, hírek, stb.), illetve a kereskedelemmel kapcsolatos témák, utóbbiban majdnem lenyomja az egyébként minden területen magabiztosan vezető Google Assistant-ot.

by-category-768x467.png

A probléma akkor van, amikor kicsit el akarunk szakadni ezektől a területektől. Navigációval és közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre például alig képes releváns választ adni a hangszóró, a 12 százalék bátran kijelenthető, hogy pocsék eredmény és ez jelentősen árnyalja az összpontszámot is, igaz az nem derült ki, hogy a 782 feltett kérdésből hány tartozott ide.

A HomePod szintén nem remekül a hangalapú vezérlésben (kivéve, ha zenéről van ugye szó) és ha általános információkra van szükségünk, akkor a maradék három eszköz több esetben fog érdemben válaszolni a kérdésünkre.

Gene Munster, a poszt írója megjegyzi ugyanakkor, hogy ezek a néhol kifejezetten gyenge eredmények nem a Siri hibája, ugyanis fogtak egy iPhone-t és a problémás kérdések egy részét az azon futó asszisztensnek is feltették. A válaszok jóval nagyobb százalékban voltak helyesek, arról nem is beszélve, hogy a telefon a legtöbb kérdésre hajlandó is volt válaszolni.

Bizony, a hajlandóság egy érdekes kérdés. Az elemzést végzők ugyanis nagyon sokszor futottak bele abba az esetbe, amikor a hangszóró válaszként csak annyit mondott, hogy "Erre a HomePodon nem tudok válaszolni." vagy hogy "Ezt a HomePodon nem tudom megcsinálni.".

Munsterék szerint nem érdemes már rögtön az elején temetni a HomePodot, ugyanis az Apple-nek várhatóan sokkal nagyobb tervei vannak annál, minthogy mindenféle hülye kérdéseket feltegyünk az eszköznek. A HomePodból valószínűleg egy digitális asszisztensként működő otthoni központot szeretnének majd csinálni, amely minden, a lakásban lévő dolgot képes lesz szabályozni, illetve a szórakoztatásból is kiveszi majd a maga részét.

homepod_2.jpg

A Loup Adventures szerint az Apple idén durván 7 millió példányt fog eladni a cuccból, annak ellenére, hogy egy nem reprezentatív (500 amerikai bevonásával készült) kutatásuk szerint a vásárlók mindössze 3.3 százaléka tervezi, hogy beszerez egy HomePodot a következő egy évben. Ha kivesszük az egyenletből azokat, akik semmilyen Apple termékkel nem rendelkeznek, akkor a hajlandóság némileg magasabb, 5.2 százalék.

Ez szinte egy az egyben megegyezik az első generációs Apple Launch-nál mért eredményekkel, ami akár azt is jelentheti, hogy 2019 előtt a cég nem nagyon fog tudni komolyabb szeletet kihasítani magának az okos hangszórók piacát jelképező tortából. Az elemzők 12 százalékot jósolnak neki az idei naptári év végére, bár tartunk tőle, hogy akárcsak az Apple Watch esetében, úgy a HomePodról sem derül majd ki, mennyit passzoltak el belőle.

Képek forrása: macrumors.com, loupventures.com, apple.com



iPhone-nal jelentkezhetünk be a jövő Windows-ain?

Igencsak érdekes képességet rejt a Microsoft Windows 10 S operációs rendszerének legújabb fejlesztői (Insider Preview) változata. A 17093-as verzió lehetőséget biztosít rá, hogy a felhasználói bejelentkezéshez immáron a cég hivatalos Microsoft Authenticator appját használjuk, amely úgy Androidra, mind iOS-re elérhető, s így megspórolhatjuk a jelszó beírást, mint olyat.

44e36dcab001cac307da6c2f5fafd147.png

Az alkalmazás más esetekben (pl. Microsoft fiókba való belépés) a két-lépcsős hitelesítés folyamat második lépcsőjeként vesz részt, ám ebben az esetben az app maga az egyetlen lépcső a hitelesítési folyamatban. Ha valaki eltulajdonítja a Windows-os notebookunkat és megfejti a jelszavunkat, simán beléphet a fiókunkba, ám az új authentikációs eljárást használva fizikailag is hozzá kellene férnie a telefonunkon futó alkalmazáshoz, amihez előbb a TouchID-n, illetve FaceID-n kellene túljutnia. Magyarán, növelheti a biztonságot a Microsoft új lépésre.

3802697c9d0770ab672d0c3e629db39a.png

Természetesen ezen kívül továbbra is megmaradnak a már jól ismert biztonsági funkciók, azaz használhatjuk az arcfelismerésre épülő Windows Hello-t, a notebookok ujjlenyomat-olvasóját, illetve más egyéb, kifejezetten speciális hardverekhez kötött hitelesítési módokat. A terv nem titkoltan az, hogyha a teszt sikeres és a visszajelzések pozitívak, akkor a korlátozások nélkül, úgymond "rendes" Windows 10 Home, illetve Professional operációs rendszerekbe is beépítik majd ezt az új funkciót.

d0d5350f2fcbc6a7365ae7f0b56a428f.png

A Windows 10 S még tavaly év elején jelent meg a Surface Laptop debütálásával és több korlátozást is tartalmaz a sokkal drágább Home, illetve Professional verziókhoz képest. Ezek közül talán a legdurvább és legfájóbb a Microsoft Store kizárólagossága, ugyanis semmilyen harmadik féltől származó alkalmazást nem vagyunk képesek telepíteni rá, ha az nem található meg a Microsoft hivatalos áruházában. Bár pénzért van lehetőség frissíteni egy teljes értékű Windows 10-re, meglepő módon a Windows 10 S-t használók 60 százaléka ezzel nem él.

Képek forrása: Microsoft Windows Blogs



A Sonos a Spotify-on trollkodja szét az Apple-t

Ki más is ünnepelhetné meg az Apple napokban piacra került okos hangszóróját, mint az egyik legfőbb rivális, a Sonos? A HomePod tegnap óta immáron hivatalosan is megvásárolható valamivel több, mint 110 ezer forintnak megfelelő áron Amerikában, Ausztráliában, illetve az Egyesült Királyságban. A premier napján a Sonos az alábbi bejegyzést osztotta meg hivatalos Twitter csatornáján:

Ez nálunk simán kiérdemelte a hét trollkodását, ugyanis miről is van szó? Először is a HomePod kizárólag az Apple Music szolgáltatását képes kezelni, ha Siri-vel óhajtjuk vezérelni. Ha Spotify-ról, Tidalról és minden más platformról szeretnénk zenét hallgatni rajta, akkor szükségünk lesz egy olyan, iOS-t vagy macOS-t futtató számítógépre, amely támogatja az Airplay legújabb verzióját.

A belinkelt lejátszási listát tehát csak úgy nem lehet meghallgatni ezeken a hangszórókon, de ha mégis sikerült megoldani, akkor az alábbi dallista fogad minket:

sonos_spotify.PNG

A playlist neve ("Welcome to the Party") egyfajta jófejségről árulkodik, ám a számok címét egymás után összeolvasva kibújik a szög a zsákból:

Hello / Apple / Something About Us / Together / Feels Right / Even Though / You're Crazy / For This / Home / POD / Remember / Two Is Better Than One / Just Playing / It's a Party / Everybody's Coming To My House / Even You / Come As You Are / Fruit Machine / No Matter What You're Told / We're Going To Be Friends / Over Everything

A 21 dal címéből álló trollkodás több ínyenc részt is tartalmaz, melyek közül talán a "Remember, two is better than one" a legfájóbb az Apple-nek. Mint ismeretes, a HomePod jelenleg sajnos nem képes más HomePodokkal együttműködni, így nem csak a párban való használatról kell lemondanunk, hanem a multiroom hangzásról is. Bár a cég azt ígéri, hogy ez a funkciót egy későbbi szoftver frissítéssel megkapjuk, mondanunk sem kell, hogy a Sonos One ezt a kezdetektől fogva tudja - bármiféle limitáció nélkül.

sonos-one-800x469.jpg

A kiemelt rész más szemszögből is érdekes, ugyanis a Sonos a HomePod piaci startja előtt közölte, hogy annak áráért most két One-t ad, melyek így párban 50 dollárral kerülnek kevesebbe, mint eddig. Bár a Sonos hangszórója az előzetes tesztek alapján megközelítőleg sem szól olyan jól, mint a HomePod, hangminősége mégis bőven megüti azt a szintet, ami az átlag felhasználóknak már tök oké és párban megvásárolva tényleg elgondolkodtató ajánlat lehet.

Az "Everybody's coming to my house" valószínűleg arra utal, hogy a Sonos hangszórói szerény 56, zenével kapcsolatos szolgáltatást támogatnak a dobozból kivéve, a "We're going to be friends over everything" pedig az Airplay 2 jövőbeli támogatásának szól, mellyel akár egy HomePodot és egy Sonos One-t simán összepárosíthatunk majd egymással, ha úgy tartja kedvünk.

homepod-apple-music-image.jpg

A Sonos One lényegében a rendkívül sikeres Play:1 utódjának (vagy inkább modell frissítésének) tekinthető és bár a felhasználók nincsenek elájulva tőle (mind a gyártó oldalán, mind az Amazonon 70 százalék körüli átlagérték szerepel), a legtöbb külföldi tech oldal elismerően nyilatkozott róla. Az eladások mindenesetre jól alakulnak és ha nem is sikerül végül tartani a lépést az Apple Homepodjával, ez a kis Spotify-os trollkodás öt perc hírnévre mindenképpen tökéletes volt.



Kiszivárgott az iOS forráskódjának egy része

Tegnap felkerült a népszerű GitHub-ra az iOS 9.3 egy részének forráskódja. A kiszivárgott anyagot az Apple hivatalosan is elismerte újságíróknak eljuttatott közleményében, viszont egyértelműen kijelentik, hogy ez semmiféle veszélyt nem hordoz magában, hiszen a rendszer biztonsága több szintű és a hardver, illetve szoftver együttesen felel érte.

A kód csupán a rendszer egy nagyon kis részét tartalmazza és hiányos is, viszont kiválóan alkalmas arra, hogy sebezhetőségeket és bugokat keressenek benne, ugyanis simán előfordulhat, hogy a kód kisebb-nagyobb részei ma is megtalálhatók az éppen aktuális iOS 11.3-ban. A vadászat már csak azért is érdekes, mert az Apple 200 ezer dollárig jutalmazza a biztonsági réseket, illetve szoftverhibák felfedezését.

iphone-se-ipad-deals-800x386.jpg

A kód része a bootloadernek tekinthető iBoot szekció is, melynek alaposabb tanulmányozásával lehetőség van rá, hogy jailbreaket készítsenek akár az iOS 9, akár frissebb operációs rendszerekhez. Bár ma már csak az online lévő eszközök 7 százaléka futtat iOS 10-nél régebbi rendszert, még így is több millió felhasználót érinthet kellemetlenül ez az eset.

A Touch ID és Face ID által védett adatokhoz ugyanakkor az esetleges támadóknak esélyük sem lesz hozzáférni a Security Enclave névre hallgató koprocesszor miatt, amely az elmúlt pár évben megjelent iPhone-okban (5s-től felfelé), illetve iPadekben (iPad mini 2-től, illetve iPad Airtől felfelé) egyaránt megtalálható. A vállalat kérésére a GitHub üzemeltetői a kiszivárgott kódhalmazt alig pár órával a feltöltés után eltávolították.



Olcsóbbá válhatnak a részletre vásárolt Apple termékek a jövőben

Az a hír járja, hogy az Apple már tárgyalásokat folytat az egyik legnagyobb befektetési bankkal, a Goldman Sachs-szal (amely nem mellesleg a cég saját befektetéseit is támogatja elég régóta), hogy a mostaninál lényegesen kedvezőbb feltételekkel biztosítson részletfizetési lehetőséget a vállalat ügyfelei számára.

A jelenlegi rendszer úgy működik, hogyha bármilyen terméket részletre szeretnénk megvásárolni, akkor kapunk egy hitelkártyát a nyakunkba az amerikai Barclays-tól, amellyel bizonyos keretek között kamatmentes visszafizetésre is van lehetőségünk.

A probléma akkor van, amikor a megadott határidőig nem tudjuk teljesíteni az éppen aktuális részletet (márpedig az amerikaiak közel fele rossz adós), ilyenkor ugyanis elindul a klasszikus hitelspirál, amely összegtől és terméktől függően 15-28 százalékos büntetőkamatot jelent.

apple-financing.png

A Goldman Sachs jelenleg 12 százalékos büntetőkamattal sújtja az időben nem fizetőket, ráadásul klasszikus kölcsönt kínál, nem pedig hitelkártyát sóz minden jött-mentre, szóval ez mindenképpen egy jobb ajánlatnak tűnik így első olvasásra. Azt egyelőre nem tudni, hogyha valóban nyélbe üti a két óriás a bizniszt, mikor várható az online hitel, mint szolgáltatás elindulása, illetve Amerikán kívül is elérhetővé válik-e idővel.

Szintén rejtély, hogy mennyiben érinti majd ez az esetleges lépés az Apple iPhone Upgrade Programját, amely lehetőséget biztosít arra, hogy fix havidíjért cserébe minden évben visszaadjuk az éppen használt iPhone-unkat és egy új modellt kapjunk helyette.

A szolgáltatás financiális hátterét jelenleg a Citizens Financial Group biztosítja, de könnyen lehet, hogy a Goldman kedvezőbb ajánlatot tesz majd. Azt egyelőre nem tudni, hogyha tényleg így lesz, az hogyan érinti anyagilag és technikailag a programban már benne lévő vásárlókat.

Kép forrása: apple.com




süti beállítások módosítása