almalé és kungfu Rólunk

Szedjétek már össze magatokat 2.

Eljött az ideje. Utoljára 2008-ban írtam ilyen címmel posztot, hat évvel ezelőtt, akkor a MobileMe, az iPhone 2.0 update (ugye milyen rég volt?), meg az iTunes 7.7 problémái okoztak fejvakarást, és úgy tűnt, az Apple nem tud kikecmeregni a gödörből, amit maga alá ásott. Minden egyszerre szakadt be.

Most ugyanez a helyzet. Kezdődött a behirdetett, aztán gyalázatosra sikerült keynote streameléssel, aztán jött a bendgate (amit azért finomított a Consumer Report tesztje), a Shellshock bug sokáig tartó foltozása, Jennifer Lawrence képei egy kis brute force réssel fűszerezve, a 8.0.1 nevű borzalmas szoftverfrissítés, a U2 album kéretlen terjesztése. Már ez utóbbi apróság is nagyobbat szól a többi mellett.

Rage-Face-Facebook-Timeline-Cover-Image.jpg

És ha ez nem lenne elég, most fedeztek fel egy komoly hibát az iOS 8-ban: a Beállítások — Általános — Visszaállítás — Összes beállítás törlése gombot megnyomva nemcsak a beállításokat állítja vissza a rendszer, de valamiért letörli az összes felhőben tárolt iWork dokumentumot. Pedig külön szól, hogy ilyet nem csinál.

Van olyan oldal, ahol az összes hibát, késlekedést egyenként meg tudták védeni - vagy csak nem írnak róla. Majd kiállítanak egyetlen embert - egy minőségbiztosítási vezetőt -, hogy ő a felelős azért a hibáért, aminek a vállalhatatlanságát már nem lehetett elkenni. Josh Williams az oka az az iOS update-nek, emberek, a többi meg nem is baj.

A helyzet pedig az, hogy az Apple-nél rohadt megfeszített munka volt az utóbbi egy évben, és a hibák most egyszerre szakadtak rá a cégre. Ezenkívül láthatóan még mindig nem veszik annyira komolyan a biztonságot, mint amennyire hirdetik.



A divathéten mutatja be az óráját először az Apple. Épp most.

Napok óta megy a susmus. Először az Instagramon jelentek meg fotók, Mikael Silvanto, az Apple dizájnere örökítette meg a repülőgépen kapott pezsgőjét, ami mellé a sokat mondó #next stop #paris #parisfashionweek leírást adta. Később is láttak az Apple dizájnerei közül néhányat a divathéten.

apple-design-team-01.png

Aztán tegnap a Colette kirakatát már meg is csinálták. Rajta imádnivaló Apple Watch feliratokkal, színes, zabálnivaló kis buborékikonokkal, az egyik buborékban egy valódi Apple órával. 30-án, vagyis ma egy “egynapos élményt” hirdettek az Apple órájával, hogy ez alatt pontosan mit értettek, nem derült ki.

Screen Shot 2014-09-30 at 11.51.27.png

Egészen két órával ezelőttig, amikor a francia mac4ever ki nem tette a jó minőségű képeket:

12738_apple-watch-chez-colette-les-journalistes-ont-pu-la-toucher-photos.jpg

12739_apple-watch-chez-colette-les-journalistes-ont-pu-la-toucher-photos.jpg

Itt van Jony Ive is, együtt mutatják be divatmagazinoknak az órát. Fel lehet próbálni, tapogatni. A szoftverről nincs hír, lehet hogy csak az időt mutatja még a vaccs.

Egyre világosabb, hogy az Apple miért alkalmazott annyi nagyágyút a divatvilágból: tényleg luxus kiegészítőként akarja pozicionálni az óráját, legalábbis az Edition kiadást. John Gruber tippje az 5-10 ezer dolláros óráról egyre közelebb kerül a földhöz.



Az Apple kiadta a Shellshock biztonsági csomagot OS X-re

A Shellshock biztonsági rés nagy port kavart az elmúlt egy hétben. Először csak azért, mert sejteni lehetett, hogy a hibát biztosan nem tudják majd minden bash shellt használó eszközön befoltozni, így a számítógépek alkotta világegyetem egy része könnyen átállítható lesz a sötét oldalra. A pánikhangulat gyorsan átterjedt a mezei felhasználókra is, talán sokan el is kezdték kimenteni a meztelen képeiket oda, ahol a hackerek nem érik el.

A legtöbb Linux disztribútor gyorsan kiadta a javítást, az Apple azonban máig megelégedett egy nyilatkozattal, amiben elmondta, hogy az átlag OS X felhasználó nincs veszélyben a távoli támadásokkal szemben, amíg valamilyen fejlett UNIX szolgáltatást nem futtat (a külső támadáshoz valamilyen remote desktop alkalmazás is kell, nem elég a bash shell sebezhetősége). Persze megígérték, hogy azoknak, akik mégis ilyenekben utaznak, elkészítik a patch-et.

Mi vasárnap leírtuk a lépéseit a manuális hibajavításnak, hogy tudjon gyorsan reagálni az, akinek kell.

Mostanra pedig elkészült az Apple válasza is. Letölthető. Ajánlott mindenkinek, hogy később se érjen meglepetés.

shellshock.jpg

A javítás kijött Lionra is.

Meg Mountain Lionra is.

Tőccsétek.



Jön, jön, jön! Jönnek a Retina iMacek!

A tűzhöz közel álló források legalábbis azt állítják, hogy már nagyon tesztelik a Retina kijelzővel felszerelt iMaceket. Lehetséges, hogy a Yosemite-tal egyidőben azokat is kicsapnák elénk, hogy nesztek, vigyétek.

screenshot-2014-09-29-09-40-30.png

A Yosemite bétában található utalás szerint a felbontás 6400 x 3600, 5760×3240 és 4096×2304 körül várható. Ennek megfelelően persze a vas is erősebb lenne, nyilván processzort és grafikus gyorsítót is illene turbózni, és gyorsabb wifi-rendszerről is beszélnek.

Abban a teljes Apple-pletykatábor egyetért, hogy a cég a Retina felbontást szépen lassan minden termékére ráforrasztja. A MacBook Prók után az iMacek jönnének, nagyon várjuk már a MacBook Aireket is nagy felbontással, és ha már az iMacnek jó, a Cinema Display sem maradhat ki a a sorból.



Miért gondolta Jobs, hogy az iPad veszélyes?

Már hónapok óta tervezek írni egy gondolatról, ami egyre többször jut eszembe. Valahogy így tudnám szemléltetni a dilemmát:

Fogsz egy kést, és odaadod egy felnőttnek. Megvágja magát. Odaadod egy másiknak, az is. A kés egyébként tökéletesen működik, szépen vágja a kenyeret, mesésen keni a vajat, de valamiért minden egyes alkalommal picit megsebesíti a használóját. Amikor ott áll már egy csomó felnőtt, a padlón meg folyik a vér, belép a szobába egy gyerek, érdeklődve nézve a késre.

Kérdés. Odaadod a gyereknek a kést felügyelet nélkül, hogy ő is játsszon vele?

Na, ezt most kifejtem.

A fogyasztói tech-fejlesztések célja, hogy könnyebbé tegyék az életünket. Rövidítsék azt az időt, amit egyik vagy másik feladat elvégzésével töltünk. Ma már a másodpercek is számítanak.

Az Apple Watch például lerövidíti majd az időt, amit az értesítések olvasásával töltünk. Lerövidíti az időt, amíg felvesszük a telefont. Amíg fizetünk a boltban. Napi tizenöt-húsz percet spórol meg nekünk, és ezt az időt mi nyereségnek éljük meg. Jól tesszük: az.

stallone2.jpg

A kérdés, hogy ezzel a nyereséggel mihez kezdünk? Több időt töltünk a családdal, elolvasunk egy könyvet, bámulunk az égre, és negyed óráig kikapcsolunk? Lelassulhatunk, miután öt perc alatt végeztük el az egyébként hét, két éve meg tizenhárom perces feladatot? Vagy ellenkezőleg: új munkákat rántunk magunk elé, és daráljuk azokat is?

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása