almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Diadalív

A kis ribanc iKaresszel menetelt Párizsba, hogy ott ünnepelje a napóleoni francia hadsereg dicsőségét. Aminek aztán Waterloonál lett vége, de szerencsére azért ez a monstrum csak felépült, hogy aztán az idők végezetéig termelje a bevételt a turisták zsebéből az országnak. Köszi, Napóleon.

Az Arc de Triomphe oldalán egyébként egy magyar város, Győr neve is olvasható Raab fordításban. Ott is történt ugyanis egy kis napóleoni vérontogatás, ezért aztán felkerült a dicsőséglistára a település. Ezt is köszi.

Köszi mindent. Viszlát és kösz.



Tévedés, a Microsoftnak nincs Sirije

A Microsoft stratégiai és kutatási vezetője, Craig Mundie egy Forbes-interjúban az alábbi kijelentésre ragadtatta magát, amikor rákérdeztek a Sirire:

Az emberek beleszerettek abba, ahogy az Apple bemutatta. Jó a marketing, de legalábbis technológiai értelemben el kell ismerni, hogy a Microsoft ugyanezt a képességet már több mint egy éve kínálja a Windows Phone-okban, mióta a Windows Phone 7-et bemutatták.

Na több sem kellett, rögtön, ott helyben, a Forbes-on megjelent egy publicisztika "Mit szívott Craig Mundie?" címmel. Iszonyúan magas volt a labda, és mindenhol kilométeres kifejtésekbe kezdtek, hogy a Siri miért nem csak egy kiválóan működő beszédfelismerő rendszer, és hogy egy ilyen intelligens asszisztens miben különbözik a TellMe-től. Itt van erről egy gyors videó:

Láthatjuk, hogy a szavak felismerése is nagy nehézséget okot a TellMe-nek, hát még értelmezni a kiadott parancsokat. Amit nem ért, arra rákeres Bingen, és leginkább ez történik. A TellMe elvileg úgy működik, hogy ha a Call, Text, Open, Start vagy hasonló szavakkal kezded a mondandód, akkor az ez után következő szöveget próbálja majd beazonosítani a rendszer. Vagyis a felhasználónak kell tanulni, el kell olvasni a tutorialt ahhoz, hogy megtanulja használni - a Sirit pontosan addig fejlesztették, míg ez az igény teljesen eltűnt. A TellMe egy milliméterekkel kibővített verziója az Apple korábbi hangfelismerő rendszerének, a Voice Controlnak, ami tényleg már 2009-től benne van az iPhone-okban. És nem igazán használta senki.

Ahhoz meg már tényleg szemellenző kell, hogy ne lássunk különbséget a iOS-es Voice Control és a Siri között.

És nem a TellMe a hibás. A TellMe alapítóinak volt egy álma, létre akartak hozni egy Siri-hez hasonló rendszert még a 90-es évek végén. A Forbes egyik szerzője szerint agilis, okos, rátermett csapat volt. 2007 márciusában a Microsoft felvásárolta a céget. Az Apple 2010-ben vásárolta fel a Sirit. És akkor nézzük meg, melyik hol tart, mihez tudtak kezdeni egy intelligens beszédértelmező rendszer álmával.

A Microsoft ballmeri arroganciáját sűríti Mundie nyilatkozata, ezt a vállvonogatós, lusta, gunyoros kommunikációt. Ez az az arrogancia, ami a süllyedő hajón az utolsó leheletig kitart. Ez az arrogancia nem látja be, hogy ha a mondandómat úgy kezdem, hogy az emberek mit szeretnek, akkor így kell befejeznem: mit teszek én azért, hogy az enyémet is szeressék.



Megjöttek az első brazil iPhone-ok

Brazíliában a körülményekhez képest jól mennek a dolgok, a gazdaság a válság közepén is növekszik és egyre újabb gyártókat nyernek meg maguknak. Remek példa erre a mostanáig jellemzően Kínában gyártató Apple, pontosabban annak szerelmetes partnere, a Foxconn, aki a közelmúltban nyitotta meg brazil üzemét, hogy onnan szolgálja ki a megrendeléseket.

Az első példányok már be is futottak: az amerikai vásárlók mostanában kezdték kézhez kapni azokat az iPhone-okat, amiket a Made in China-felirat helyett már az Industria Brasileira-felirat szerepel.

A telefont elindítva is látszik a különbség, a menürendszerben barangolva ugyanis a modellszámozás végén a BR felirat szerepel már.

Más különbség elvileg nincs.



Magyarországon is komoly leárazás az Apple-nél

Jönnek jó dolgok is az Egyesült Államokból, nemcsak a Valentin nap: itt van például a Black Friday, amit rendszerint a hálaadás napja után tartanak az amerikaiak, és ami az óriási leárazásokról szól. Az egész a hatvanas években indult Philadelphiában, a hetvenes években már túllépett a város határain is, most meg a hivatalos csatornákon is megérkezett Magyarországra: az Apple ma, de csak ma legalább öt, de néha akár több mint tízszázalékos kedvezménnyel adja a kütyüjeit. A mai nap visszakapunk egy keveset az Apple-től abból, amit az utóbbi hónapok bénázásai miatt a forint gyengülésével elvesztettünk.

Az iPad 2-nél 11 ezer, az Airnél, a MacBook Prónál és az iMacnél 29 ezer forintos a megtakarítás, de olcsóbban vehetjük meg a Time Capsule-t, az összes kiegészítőt, Smart Covert, Epson házimozi-projektort, Belkin hűtőszekrényállványt, Kensington autós töltőt, mindent. A kiegészítőknél láttam ilyen harminc százalék körüli kedvezményeket is.

Az akció részletei ott vannak az webshopban, de az APR-eknél, így az iStyle-nál és az XMS-nél is hirdetik a leárazást.

Hajrá!



A Facebook-film forgatókönyvírója kaphatja a Jobs-mozit

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Aaron Sorkin írja majd az Isaacson könyvéből készült Steve Jobs-mozi forgatókönyvét. Igazi nagyágyúról van szó, aki mögött olyan filmek vannak, mint az Elnök emberei, a Közösségi háló, az Egy becsületbeli ügy, vagy a Charlie Wilson háborúja. Életrajzban, feszültségteremtésben, karakterekben erős íróról beszélünk.

Aki ráadásul maga is megerősítette, hogy a Sony felkereste már a kéréssel, és jelenleg erősen gondolkozik azon, hogy elvállalja-e a feladatot. "Óriási film lesz, akárki is írja majd" - mondta.

Az életrajzi könyvre épülő Steve Jobs film egyébként izgalomban tartja a sajtót, nemrég arról pletykáltak a lapok, hogy George Clooney és Noah Wyle is érdeklődik a szerep után. Mindkettő remek színész, de utóbbi sokkal inkább emlékeztet a fiatal Steve Jobsra, akit egyébként korábban el is játszott már egy filmben, szóval mi neki szurkolunk.




süti beállítások módosítása