almalé és kungfu Rólunk

Magyar fejlesztésű programok az AppStore-ból

Ömlesztve bemutatok néhány magyar fejlesztésű appot, amik nemrég jelentek meg az AppStore-ban. Nagy része nyilván sokaknak ismerős, de hátha mondok újat.

Hungary Tourism, ingyenes

A Magyar Turizmus Zrt. egy 25 ezres adatbázist tesz elérhetővé, szálláshelyekkel, spákkal, látnivalókkal, és ami számomra a legfontosabb, a közelgő eseményekkel, amikre érdemes ellátogatni. Mióta az Egy nap a városban blogot is szerkesztem, minden ilyen forrásnak örülök, nem szeretnénk lemaradni egy fontos vagy rejtőző, de érdekes programról sem.

Az alkalmazásban találunk még híreket, hangos szótárat a külföldieknek, valutaváltót, időjárás-előrejelzést és felhívhatjuk az éjjel-nappal csöröghető concierge szolgálatot. Link

Mobil Broker, ingyenes

Az aktív tőzsdei kereskedőknek készült ez az app, értesítést küld, amikor az árfolyam-elmozdulás elér egy előre meghatározott szintet. Pár másodpercenként frissített adatokból dolgozik a program, részletes információkat ad a tőzsdéről. Persze azért ingyenes, mert a megbízó, a Random Capital Zrt. felé lehet megbízásokat küldeni a Budapesti Értéktőzsde papírjaira. De enélkül is teljes értékű appról van szó. Link

iMenetrend, ingyenes

Ez tulajdonképpen nem is egy AppStore-os alkalmazás, sokkal inkább egy mobilra fejlesztett weboldal, ami pofás külsővel, gyorsan keres a vonatjáratok között. Az Elviránál annyival tud többet, hogy átláthatóbb, gyorsabb, és az aktuális pozíciónkat is beolvassa, legalábbis nagyjából. Eléréséhez a böngészőbe írjuk, hogy imenetrend.com.

Laborlelet kisokos, ingyenes

Hipochonderek kötelező darabja, nekik a vérlaborlelet kiugró értékei mellett látható ijesztő szavak és rövidítések értelmezéséért nem kell guglizniuk vagy megvárniuk a másnapi orvosi rendelést, ezzel az appal is kikereshetik, mi okozza feltehetően a szörnyű halálukat. Azért vagyok ilyen kegyetlen, mert időm túlnyomó részében én is hipochonder vagyok, csak most szünetet tartok, és élvezem kínozni a sorstársaimat. Link

HVG, ingyenes

A friss hírek mellett külön öröm, hogy az ötletes címlapképek is megtekinthetőek évekre visszamenőleg. Link

Cover Flow HD, 1,59 2,39 euró (felment az ár)

Kátai Imre neve ismerős lehet az olvasóknak, korábban interjút is készítettünk vele. Nemrég megkért, hogy emlékezzek meg legújabb alkalmazásáról, ami hiánypótló jellegű, a Cover Flow albumnézetet valósítja meg iPaden. Ugyan a program nem ingyenes, de Imrének sok munkája volt vele, amíg összehozta a dizájnt, és az Apple által nem biztosított Cover Flow kinézetet, plusz a pofás lejátszót. Alternatíva az iPod appra, amíg az Apple ki nem jön a saját Cover Flow-s megoldásával. Link



Utazó iPhone: Hoover-gát

Amikor San Andreasban csapattam a sivatagban a motorral, nem ritkán több tízméteres ugratókon keresztül, egyszerre csak belebotlottam a Hoover-gátba. Lelassítottam a motort, a gát közepén leszálltam a paripáról (pont mint a valóságban is tettem volna), és körülnéztem.

Ugyan már elég komoly GTA-szerűség jelent meg az iPhone-ra, gát egy darab nincs benne, ezért Utazónk kíváncsi volt erre az 1931 és 1935 között készült monstrumra, ami akkoriban a legnagyobb összefüggő betonépítmény volt. Éppen ezért olyan technológiákat kellett alkalmazni, amiket még sohasem próbáltak. 49 millió dollárba és 100 ember életébe telt, amíg felhúzták, de hát megvan, na, az a lényeg. Nagy, erős, izé, art deco.

FT-nek köszönjük a képet.



Mennyire népszerű az iPhone valójában?

billshrink.com-on találtuk ezt az ún. emócionálisan animált grafikont, ami Steve Jobs hangulatát mutatja be a különféle kimutatások fényében. A végkövetkeztetésünk: hiába látunk mindenkinél iPhone-t, a világ népességéhez képest alig lakik valaki a kontinensen, az Egyesült Államok sem rúg labdába, ha beindul az afrikai-ázsiai össztűz. Javasoljuk, hogy Jobs adjon mindenkinek munkát, hogy tudjon miből venni iPhone-t.

Tovább olvasom


Újra fizetni kell az iPhone-tokokért

Amikor kitört az antennagate, az Apple gyors választ akart adni, hogy lenyugtassa a kedélyeket: Steve Jobs kiállt a színpadra, bejelentette, hogy elkúrták, hozáttette, hogy azért mások is, de ő mindennél jobban vágyik a szeretetre, meg a vásárlók boldogságára, ezért ingyenes tokokkal kezeli a problémát. A 29 dolláros kiegészítőket levették a boltok polcairól, és aki kérte, ingyen kapott egyet az iPhone 4-ese mellé, amivel egyszer és mindenkorra megoldották az érintésre gyengülő antennák problémáját.

Pontosabban csak szeptember végéig, azt ugyanis Jobs már a nyáron bejelentette, hogy az akció őszig szól, és ha addig találnak jobb megoldást, akkor azt fogják alkalmazni.

Úgy tűnik, van jobb megoldás. Egészen pontosan 29 dollárral jobb, mostantól ugyanis nem jár a kiegészítő a telefonhoz, ami jelentős megtakarítást jelent az Apple-nek. Igazi szopás ugyanakkor a magyar vásárlóknak, akik még hozzá sem jutottak a készülékhez, máris elvették tőlük az akciós tokokat, miközben az iPhone 4 antennaproblémája nem javult.

Életveszélyről persze továbbra sincs szó, a készülék bőven bizonyította, hogy használható, de jól látszik, hogy az arra igényes magyar vásárló kétszeresen is megszívta a kései hazai startot.



Hazudik az iPhone 4?

Ritka esetek egyike, de olvasói levelet közlünk. Enrico Palazzo megvette első iPhone-ját, és meglepő dolgokat tapasztalt az akkukapacitással. A mobil használatot jelez akkor is, amikor nem használták (persze a háttérben folyó push-t is nevezhetjük használatnak, ha nagyon akarjuk), meglepő ütemben zabálja az akkumulátort, és így tovább. Olvassátok el, aztán ha hasonlót, vagy épp ellenkezőt tapasztaltatok, ne hallgassátok el a kommentben.

Íme:

Az elsők között vehettem át múlt pénteken a már nagyon várt új telefonomat, de az örömöm nem tartott sokáig, ugyanis teljes töltéssel még a munkaidő végét sem bírta ki az iPhone 4. Ezt az első napokban betudtam a folyamatos nyomkodásnak.

Aztán egyre gyanúsabb lett a dolog, hisz tegnap nem volt időm még ránézni se, délután 4-re mégis megadta magát (keveset telefonáltam rajta, pár perc böngészés, RSS). Gondoltam, utánajárok a problémának és pontosan dokumentálom a jelenséget. A telefonról letöröltem a csevegő alkalmazásokat (sorra számolnak be brutális akkugyilkolásról például a Skype miatt), csak két push mail-hozzáférés maradt aktív a háttérben. A fényerő háromnegyedesre állítottam, az automatikus szabályozást bekapcsoltam, így várta a tesztet a teljesen szűz, tehát nem backupból telepített rendszer.

Kezdetnek 100 százalékra töltöttem, este nyolc körül fejeztem be a műveletet. A start időpontja legyen 20:30.

Következő lépésként stressztesztnek tettem ki, ami folyamatos használatot, wifin keresztül végzett böngészgetést, töltögetést jelentett, hogy megtudjam, a tényleges használat mennyire meríti

Egy óra alatt 14 százalékos volt a csökkenés, a második órában újabb 17 százalékos jött össze. Mindez még teljesen normálisnak mondható, hisz tényleg ment a telefon két teljes órán át, ezalatt csökkent kábé harmadával a kapacitás, ami felszorozva körülbelül hozná az Apple ígéretét.

Két óra használat után kikapcsoltam a készüléket és nyugovóra tértem, várva a reggeli eredményt, ami meglehetősen sokkoló volt, kiderült ugyanis, hogy alva telefonáló vagyok, hisz húsz perc aktív használatot mutatott a készülék, ami 9 százalékos csökkenéssel járt.

Ezt követően vagy negyed órán át reggeli RSS feedek-et olvastam, amit 7 százaléknyi akkukapacitásba került, és a készülék 32 percnyi használatot jelzett, majd megint nyugvó állapotba kerültem.

Másfél óra múlva ránéztem: 4 perc aktív használattal növekedtünk, pedig hozzá sem értem a készülékhez. Következő csekkolás: csak 3 százalékos csökkenés 2 óra alatt, de valahogy megint 10 perc aktív használatot hozott össze a táskámban. Ebben az ütemben csökkenve egyébként 66 órát bírna standby-ban a telefon.

Mennyit is ígér Steve?

300-at.

Ebédnél öt-hat perc alatt átfutottam az RSS feedeket, ez igen sokba került: 19 százalékos volt a csökkenés, ráadásul a belső óra szerint 1 óra 8 perccel nőtt az aktív használat.

Újabb egy óra alatt pihenés alatt már 46 perccel nőtt papíron a használat, 12 százalékkal csökkent a kapacitás, ami a következő órában megismétlődött. Szerettem volna 16:00-kor még egy mérést csinálni, de 15:59-kor a telefon kikapcsolta magát.

Ez alatt az időszak alatt EGY percet beszéltem (fel kellett vennem, egyébként a másik telefont használtam a teszt alatt), és összesen 2,5 órát használtam, a teljes készenléti idő meg kevesebb volt, mint 19 és fél óra.

A telefon használati kijelzője jobban hazudik, mint egy politikus, amit alátámasztanak a részletesebb adatok. A 3G-n elküldött adat például mindössze 2,5 megabájt volt, a fogadott 10 megabájt, nagyvonalú ráhagyással. Emailből nyolc érkezett, ezeket nem néztem meg.

Ráadásul úgy tűnik, nem vagyok egyedül a problémával, ez csak az egyik téma a hivatalos apple supportnál amin sorra jelzik a felhasználók a gondokat, persze jönnek a használhatatlanabbnál használhatatlanabb, kuruzslás szintű ötletek, mint pl a Gamecenter kikapcsolás (el se indítottam), resetelgetés (megcsináltam), nem backupból telepítés (első iPhone-om, nem volt miből) és társaik. 

Én nagyon várom mit lép az Apple, szerintem ez a valós probléma, nem az antenna-gate, de azt hiszem, erről nem lesz magyarázó konferencia. Nálatok mi a helyzet?




süti beállítások módosítása