almalé és kungfu Rólunk

Abszolút többségben az iPhone

És persze az iPod touch, legalábbis az AdMob januári felmérése szerint. A vállalat a webes forgalmat vizsgálta, a felmérésből az derült ki, hogy az Apple kütyüjei a elsöprő többséget mutatnak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.

Amerikában az okostelefonok közül az iPhone 51 százalékot ért el, az összes kézikütyü között pedig csaknem 30 százalékon áll az Apple. Az szolgáltatókra bontott értékekből az látszik, hogy az AT&T hálózatának adatforgalmában az iPhone és az iPod touch ugyancsak ötven százalék feletti eredményt hozott, és ha ebből lehet egy bátortalan következtetést levonni az eladott darabszámra is, akkor úgy tűnik, jól járt az amerikai szolgáltató az Apple-lel.

Az iPhone és az iPod touch megoszlása azonban meglepett: azt hittem, iPhone-t jóval többen nyomogatnak, mint iPodot, de tévedtem. Az Egyesült Államokban az Apple-kütyük használóinak 57 százaléka lógott a weben iPhone-nal a felmérés alatt, míg ez a szám világviszonylatban 59 százalék, a többiek iPod touch-ot használtak. A karácsonyi iPod-őrület meghozta hatását.

A nyugat-európai számok is hasonlóan alakultak, az Apple kütyüjei 31 százalékát birtokolják a tortának. Világviszonylatban mégis a Nokia vezet 30 százalékkal, míg az Apple a második 18,3 százalékkal. Ha a két gyártó modelljeit külön vizsgáljuk, az iPhone 11 százalékkal áll a Nokia N70 2,5 százalékával szemben, de annyi a korábbiakból kiderült, hogy a Nokia nem Nyugat-Európának és az Egyesült Államoknak köszönheti elsőségét.

Hogy mégis minek, arra a cég további jelentései támpontot adhatnak. Készült ugyanis felmérés Indiában, Indonéziában, Dél-Afrikában, a Fülöp-szigeteken is, és a Nokia mindenhol 90 százalékos részesedéssel van jelen az okostelefonok mezőnyében, az Apple pedig sokszor csak alig látható szeletet kapott.



Kémfotó az új iPhone-ról

Azért remélem, hogy nyárig, a várható premierig nem kell minden nap egy újabb fantáziaképet, vagy homályos felvételt kiraknom az Appleblogra. A tucatnyi eddig megjelent, értékelhetetlen fotóval eddig sem terheltelek titeket, de ez a mostani akár igazi is lehet:

A képen egy 16 gigabájtos modell látható, spéci szériaszámmal: ez bizony az A1303-as termék, ami gyanúsan újgenerációsan hangzik. Most már csak azt lenne jó tudni, hogy milyen hardver lesz a burkolat alatt.



Az Appleblog ma osztálytalálkozóra megy

És igyekszik majd nem úgy viselkedni, mint az iPhone-ja a sajátján. Tizenöt éve nyitották meg a gimnáziumot, ahol lassan (mondom lassan!) tíz éve végeztem, ennek örömére visszahívják az azóta végzett évfolyamokat, hogy együnk egyet együtt. 

Fogalmam sincs, lesz-e mondanivalóm azoknak, akikkel éveket húztam le egy tanteremben. Volt persze sok barátom, de velük amúgy is tartom a kapcsolatot, függetlenül attól, hogy az ország melyik sarkába kerültünk, ismerjük egymást. A többiekkel viszont még akkor sem ültem le beszélgetni, amikor minden nap megtehettem volna. Emlékszem, egyszer egy csajt a hátsó padsorokból kihívtak felelni. Hatodik éve jártunk egy osztályba, de úgy tűnt, mintha életemben először látnám: néztem az arcát, a mozdulatait, figyeltem a hangjára, de semmi sem volt ismerős.

A nagy beszélgetős találkozás előtt azonban lesz egy tornaóra, ahol majd jól kiderül, hogy mennyivel nehezebben mozgunk, mint lassan (mondom lassan!) tíz éve. Külön izgalmat ad az eseménynek, hogy az egyik agresszíven játszó évfolyamtárs azóta állítólag felszedett ötven kilót, szóval könnyen lehet, hogy halálos áldozatok lesznek, amennyiben egyszer sikerül elindulnia.

Drukkoljatok, hogy ne csak foci, de kosárlabda is legyen.



Utazó iPhone: Sydney

Párisban járt az ősz, Sydneyben járt az iPhone. Egy kicsit csalunk, mert valójában a telefon ikertestvéréről, egy iPod touchról láthatunk képet, de egyébként is, ki hinné el, hogy egy telefon egyik héten még az Alpokban snowboardozik, a másik héten már a világ másik felén nézi az operát.

Zoli küldte be nekünk a képet, ő kísérte szíve választottját Ausztráliába, annak is a legnépesebb városába. Nehéz elhinni, de ott a legmelegebb hónap a január, amikor akár 30 fok felé is kúszik a higanyszál. A végére berakok még egy képet, itt a Kikötő híd előtt láthatjuk pózolni a kis fekete démont.



Az új MacBook csak a saját fajtáját szereti

Többen jelezték már az Apple kibeszélős oldalán, hogy gondjuk van a nem-Apple fülhallgatók és hangszórók unibody laptopokra csatlakoztatásával. Egy kis érintésre ugyanis a külső eszközökkel megszakad a kapcsolat, és újra a laptop hangszóróiból szól a zene.

A probléma okára keres megoldást az Appleinsider. Az iPod és az iPhone jackek abban különböznek a hagyományos csatlakozóktól, hogy az előbbi egy plusz videó, utóbbi egy mikrofon csatlakozót zsúfolt az eredetileg három érintkező alá. Ezek a jackek tökéletesen illeszkednek a helyükre, nem mozdulnak ki könnyen, szemben a három érintkezős társaikkal, amik akár egy könnyed fejmozdulattól is megszakítják a kapcsolatot az új MacBookokkal.

 

Az Apple nem is meri el hibának a dolgot, az egyik fórumozó azt állította, hogy Steve Jobs maga írta meg neki, hogy téved. Olaj volt a tűzre, azóta rengeteg videót töltöttek fel mindenhová a problémáról.

Nagyon úgy tűnik, mintha valami egy tized milliméterrel arrébb került volna gyártás során. Ti tapasztaltatok hasonló problémát?




süti beállítások módosítása