almalé és kungfu Rólunk

Olcsóbb lesz az iPhone

Már ha a Silicon Alley Insider nem téved és van egyáltalán bármi értelme árcsökkentésről beszélni egy olyan termék esetében, ami mellé havidíjat kell fizetni.

Mindenesetre az oldal azt állítja, hogy amennyiben az Apple nem elégszik meg harmadik helyezésével a mobiltelefonok piacán, és a negyedévente 52 millió készüléket értékesítő Samsungot is be akarja fogni, kénytelen lesz széthúzni a kínálatot egy olcsóbb, meg egy drágább modellre.

Az Alley szerint 99 és 299 dolláros készülékekre lehet számítani, várhatóan a mostani iPhone-ból lesz az alapverzió, az új csúcsmodell meg több színt, nagyobb háttértárat, néhány új funkciót kap. Az mindenesetre nehezen elképzelhető, hogy az Apple egy, a mostanihoz képest lebutított modellel álljon elő, várhatóan felfelé bővíti majd a palettát.

Tovább olvasom


Átszabják a Mac minit

Jelenleg csak egyetlen célcsoportnak éri meg Mac minit venni: azoknak, akiknek már amúgy is van egy jobb monitorjuk, amit nem akarnak kidobni, viszont nincs sok pénzük a gép bővítésére.



Az alapmodell ugyanis 137 ezer forintba kerül, de ebben még dvd-író sincs, a superdrive-val felszerelt változat viszont már 192 ezer forintba kerül. Alig nyolcvanezer forinttal kevesebbe, mint a legolcsóbb iMac (pár hete még sokkal kisebb volt ez a különbség), de ha vennünk kell egy jobb lcd-t is a mini mellé, máris 20-30 ezer forintra csökken az árkülönbség.

Ezért cserébe húsz százalékkal gyorsabb processzort, 150 gigabájttal nagyobb merevlemezt és Radeon HD 2400-as kapunk az iMachez, meg magát az imacséget, ami valamivel erőteljesebb életérzés, mint a miniség (pedig az is elég nagy menőség).

Éppen ezért nehéz vitatkozni azokkal az elképzelésekkel, amik szerint az Apple a legkisebb gépet is frissíti a következő hetekben, három főbb ponton avatkozva be a konfigurációba. Az egyik, hogy lekerül a házról a DVI kimenet és az új mini DisplayPort kerül a helyére, aminek rögtön két hatása lesz: nagyobb hely marad a házon a szellőzésnek és mindenki vehet egy rohadt átalakítót a géphez, ha bármilyen kijelzőt rá akar dugni, szóval nem ez az újítás lesz az, amiért majd mindenki rohan a boltba.

Fontosabb, hogy a minibe is Geforce 9400M kerül, ami tök logikus lépés lenne, egyrészt az Apple-nek nem kerülne lényegesen többe az új grafikus gyorsító, mint a régi, másrészt a jelenlegi GMA950-es 2008 végén tényleg vérciki, még a MacBookból is kihalt már vagy egy éve (a GMA3100-as, majd most a Geforce 9400M cserélte), jelentős gyorsulást hozhatna magával a csere.

A harmadik újdonság, hogy 3 helyett már 4 gigabájt memóriát is tudna kezelni az apróság, és amit én várok: a legújabb géppel végleg leáldozik a cd-írónak és már az alapmodellbe is dvd-írót raknak, ami az Apple-nek nagyjából 15-16 forinttal kerülhet többe, mint a ComboDrive.

Akárhogy is, pénzügyi válság van, nemsokára brókerek potyognak az égből, fontos, hogy az olcsóbb kategóriában is versenyképes terméket tudjon kínálni az Apple, márpedig a mini mai formájában egyre kevésbé az. Mindenesetre két európai beszállító már azt jelezte, hogy a jelenlegi készletek fogynak, új miniket meg nem tudnak rendelni az amerikai vállalattól, ami rendszerint azt jelenti, hogy rövidesen frissül a konfiguráció.



Mit nem várhatunk a frissítésektől

Az Apple két frissítés bétáját küldte ki tesztelésre a fejlesztőkhöz: a Mac OS X 10.5.6 és az iPhone 2.2 beta 2-t. A hibajavítások eltartanak még néhány hétig, lássuk, mit (nem) várhatunk az update-ektől.

Az új Leopard-frissítés állítólag minden laptopban elérhetővé teszi a trackpad és a gesztusok új beállításait, de a négyujjas parancsokat továbbra is csak az új laptopok ismerik majd fel. A korábbi híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, egyelőre nem lesz blu-ray támogatás sem.

Az iPhone 2.2 első bétája tartalmazta már a Google Street view-t és a japán hangulatjeleket, ami ugye kit érdekel, az új béta pedig most érkezett, egyelőre még nincs hír új ficsörökről. Az Apple fejlesztőinek már hivatalos kívánságlista is a rendelkezésére áll, a Please Fix The iPhone project azzal próbál nyomást gyakorolni a cupertinóiakra, hogy csokorba szedi a telefon hiányosságait, és a beérkezett igények alapján sorrendbe rendezi azokat. Ki gondolta volna, de első helyen a kopipészt áll, második helyen a wifis szinkronizálás, harmadik a Flash és így tovább. A lista elején van egy-két olyan kívánság is, ami az Apple-programozóknak gyakorlatilag pár perc alatt megoldható, sokat pedig már régen megoldottak az Installer alkalmazásai, kíváncsi vagyok, mennyire lesz jó fej az Apple, és hány kérést teljesít karácsonyig.



Titokban készül a NetMac

Vagy az iPhone 3.0. Vagy tudja a fene, mindenesetre a Szilícium-völgy egyik legrosszabbul őrzött titka az, hogy az Apple a mobilnál nagyobb de a MacBooknál kisebb, és képességeit tekintve is a két kategória közé beékelődő gépen dolgozik. Egy érintésérzékeny kijelzővel felszerelt laptopon, ha úgy tetszik, bár a pontos részletek nem ismertek, mindenesetre tény, hogy nem most először bukkan fel a pletykaoldalakon a szerkezet. A 9to5 azt állítja, hogy eddig csak azért nem került piacra a gép, mert nem sikerült még minden problémát kiküszöbölni és Steve Jobs addig nem akarja beindítani a sorozatgyártást, amíg nem megy minden hibátlanul.



A magam részéről örömmel hallom, remélem, hogy ezt a koncepciót a többi terméknél is átveszik veszik majd. 



Ötszáz dollár alatt sosem lesz Mac

Az Apple közzétette a negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, összefoglalva azt mondhatom, az elemzők nem hiába voltak optimisták, és ez nemcsak az iPhone-nak köszönhető. A karácsonyi időszakokat leszámítva rekord mennyiségű, több mint tizenegymillió iPod fogyott, és a Macekből is igen tekintélyes mennyiséget kapkodtak el. A közzétételt követő konferenciabeszélgetésen Steve Jobs is résztvett.

Az Apple negyedéves profitja 26 százalékkal 1,14 milliárd dollárra nőtt, a szeptember 27-ével záruló pénzügyi negyedévre 7,9 milliárd dolláros forgalomról számolt be a cég.

Az Apple 2,61 millió Macintosht adott el három hónap alatt, 21 százalékkal többet, mint egy éve, az iPod pedig a csúcsra jutott, mert 11,052 milliós darabszáma nyolc százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az iPhone3G eladások elérték a 10 milliót ebben az évben, a negyedéves jelentés szerint 6,89 millió készüléket adtak el, össze sem lehet hasonlítani az egy évvel ezelőtt értékesített 1.12 milliós iPhone-darabszámhoz. Ezzel több egységet adtak el a negyedévben, mint az amerikai piacon toronymagasan vezető RIM.

"Ez volt az eddigi egyik legjobb negyedévünk. Nem tudjuk, hogy a gazdasági válság hogyan hat majd a vállalatra, de miénk a legerősebb termékpaletta, a legtehetségesebb alkalmazottak és a legjobb ügyfelek. Meg huszonötmilliárd a bankban." - mondta Steve Jobs, vagyis az Apple a negyedév során több mint hatmilliárd dollár készpénzzel növelte a cég tartalékait.

"Ami még érdekesebb, hogy az értékesítést pénzben kifejezve az Apple a harmadik legnagyobb mobilgyártó a világon" - tette hozzá a vezér - "Tudom, hogy őrülten hangzik, de igaz." Jobs azt is elmondta, hogy alig több mint száz nap alatt 200 millió alkalmazást töltöttek le az AppStore-ról. Az olcsó számítógépekről is nyilatkozott, mint megtudtuk, 500 dolláros eladási ár alatt nem lehet olyan Macet gyártani, ami ne lenne egy rakás szerencsétlenség. Valamint elhintette, hogy van néhány érdekes ötletük, már ami a "netbook" kategóriát illeti, ide sorolja Jobs az iPhone-t.




süti beállítások módosítása