almalé és kungfu Rólunk

Megjelent a 2 TB-os opció az iCloudban

Eddig egy terabájt volt a megvásárolható legnagyobb mennyiség az Apple felhőalapú szolgáltatásában, most azonban váratlanul megjelent a két terabájtos opció is:

img_5498.PNG

Ahogy láthatjátok, nem olcsó, 20 eurót, 6 ezer forintot kell fizetni érte havonta, ráadásul a bejelentéssel párhuzamosan nem csökkent az eddigi csomagok ára sem, én ugyanúgy 3 ezret fizetek az 1TB-s csomagért, mint eddig, igaz, az 50 gigabájt már 1, a 200 meg 3 euróért elvihető.

Érdekes lehet az új opció megjelenésének magyarázata: sokak szerint azért vezették be pont most, egy héttel az iPhone 7 bejelentés előtt a 2 TB-ot, mert az új mobil spéci, kétlencsés kamerája nagyobb képeket készít majd, amihez szükség lehet nagyobb tárhelyre.

Szerintem viszont ez nem valami értelmes magyarázat, jelenleg 35 ezer, zömében jó minőségű fényképezővel készített fotóm van a felhőben, amik azonban így is csak 300 gigabájtot foglalnak, öt megás átlagos képmérettel nézve kábé kétszázezer képpel lehet csak telefotózni a mostani 1 terát, ami még akkor is egy évet venne igénybe, ha napi 550 képet készítenél. A premier előtti bővítés tehát nem indokolt.

Sokkal inkább magyarázat lehet rá a macOS Sierra új jósága: hogy az asztalon és a dokumentumok mappában található fájlokat feltölti a felhőbe az operációs rendszer, így azok bárhonnan, bármelyik gépről és platformról elérhetők lesznek.

Na ott már pörögnek a gigabájtok határok nélkül!



13 milliárdos gigabíráság - az Apple tagad és fellebbez!

Aztán persze ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy az Európai Bizottság 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte az Apple-t, lényegében adócsalásért. Ez elég nagy pénz még egy Apple-höz hasonló vállalatnak is, és persze imádom én az iPhone-t meg a Macet, de itt azért álljon már meg egy pillanatra a menet!

apple-eu.jpg 

A világ egyik legnagyobb cégéről beszélünk, ami több profitot termel, mint egy arany tojást tojó tyúk, vagy más hasonlóan ügyes haszonállat. Az Apple folyton társadalmi felelősségvállalásról és egyéb, amúgy tényleg fontos dolgokról beszél. Odateszi magát a környezetvédelemben és mostanában már az emberi jogok védelmében is, miközben szinte naponta dollármilliárdos nyereséget termel.

Na most: ebbe a képbe rohadtul nem fér bele, hogy 2003. és 2014. között az európai profitja után a cég 0,005-1 százaléknyi adót fizetett be Írországi cégükön keresztül egy háttéralkunak köszönhetően, szemben az ott megszokott 12,5 százalékkal. Legalábbis az EU szerint.

És oké, hogy cserébe munkahelyteremtéssel, meg egyéb finomságokkal kínálták meg az íreket, attól még tény, hogy az Apple nem szeret adót fizetni, pedig volna miből, és egyébként meg az ilyen cégek adójából van kötszer, van pénz a rendőrség munkájára, a tanárok fizetésére. Ebből lesz persze villája a korrupt politikusnak is, de arra mindenképp lesz még egy éhenhalás szélén álló fekete afrikai “köztársaságban” is, ne aggódjatok, szóval ez a lóvé valóban a mi életünkből hiányzik.

Az Apple és Írország megtámadta a döntést, arra hivatkozva, hogy az sérti a tagállam szuverenitását, illetve nevetségesnek tartják a vádakat és azt állítják, hogy a 0,005 százalékos adókulcs közelében sincs a valóságnak: a profit után 2014-ben 400 millió dollár adót fizettek be Írországban, ami lényegesen nagyobb adókulcsot jelent, főleg, hogy az ott termelt nyereség után még az Egyesült Államokban is keletkezett 400 millió dollárnyi adókötelezettség, így összességében már 800 millió dollárról beszélünk.

Sőt, az említett évben az Apple volt valószínűleg Írország legnagyobb adózója. Tim Cook szerint az EU benézet valamit, így fellebbezett a döntés ellen.

Egyébként ez a forgatókönyv akár el is képzelhető, de attól még tény, hogy nem tartozik az Apple kedvenc hobbijai közé az adófizetés, bár Tim Cook nyílt levele szerint jelenleg az egész világon az Apple fizeti be a legtöbb adót.

Az ember csak kapkodja a fejét, döntés néhány évtizeden belül várható!



Izgalmas lesz az Apple következő fél éve hardverügyileg

A Bloomberg ismét értesülések zárótüzét zúdította ránk. 5K monitor, MacBook Air, iMac és iPad Pro frissítések? Megkapod, csak aludj el szépen kis Balázs.

macbook-pro-13.jpg

A szokásos dumával a tűzhöz közel álló forrásokra hivatkozó lap azt állítja, hogy az Apple valóban visszatérne a monitorpiacra egy 5K-s eszközzel, amit elvileg az LG-vel együttműködve fejlesztenének és gyártanának. Ha valaki esetleg nem tudná az előzményeket, Cupertino júniusban kivezette a piacról saját 27 hüvelykes Thunderbolt Display-ét.

A másik fontos állításuk, hogy az Apple AMD videókártyákkal szerelt iMac-ek és többek között multifunkciós USB-C portokkal is frissített hardverű MacBook Air kiadására készül. Ez utóbbi szembemegy mindentudó jósunk, Kuo legutóbbi jelentésével. Ebben azt fejtegeti, hogy igen valószínűtlen, hogy az Apple további erőforrásokat ölne bele az Air fejlesztgetésébe így, hogy a MacBook kijött tavaly tavasszal. Lássuk melyik jön be.

Megerősítették viszont Kuo másik nagy állítását is az igen komoly MacBook Pro frissítésről, amit a hírek szerint OLED érintősáv, USB-C, Thunderbolt 3 csatlakozók tehetnek még vonzóbbá a nyilván több, mint aktuális belső upgrade mellett. Az mindenesetre bizonyos, hogy némelyik új Mac modell bemutatására szeptember 7-énél tovább kell várnunk.

Ha ez még mindig nem lenne elég, az iPad Pro háza táján is mozgolódás várható. Hogy még inkább a professzionális felhasználók igényei felé tolják el a tabletet, javítanak a kijelzőtechnológián, ami sokkal simább munkát eredményezhet például grafikai felhasználásnál.

Kuo ennek kapcsán írta még korábban, hogy 12,9-es iPad Pro 2 mellett egy 10,5-es modellt, illetve egy 9,7-es "olcsóbb" tabletet is vár a cégtől, míg az iPad mini jó eséllyel megy majd a levesbe. Az új modellek sokrétűbben támogatják majd az Apple Pencil-t, az ezzel kapcsolatos iOS 10 update valamikor 2017 első felében várható.





See you on the seventh esemény szeptember 7-én

Mostantól hivatalos, kimentek a meghívók, úgyhogy mindenki bevésheti a naptárjába a dátumot. Ottani idő szerint reggel tízkor kezdődik, ami ha jól számolok este HÉT nálunk (micsoda egybeesés!). A helyszín a WWDC-hez hasonlóan a Bill Graham Civic Center.

Hogy mit dobhat a gép? Az iPhone 7-es szériájú készülékei biztosan megjelennek: végre eltűnhet a 16 gigás tier és bejöhet a 256-os. A kameratechnológia is változhat és még pletykálnak egyet s mást.  Potenciálisan bemutatásra kerülhet az Apple Watch 2, illetve az új MacBook Pro-k is.

Ami biztos, az a hardveres javulás, ha már a dizájnon valószínűleg csak finomhangolnak. Arról, hogy konkrétan mire is számítunk, később részletesebben írunk majd még. Azt meg gondolom nem kell mondanom, hogy nyilván nálunk is lehet majd élőben követni a közvetítést.



A beszállítói miatt nem lesz elég iPhone 7 eleinte?

Úgy néz ki, hogy így alig hetekkel a hivatalos rajt előtt a komponensbeszállítók miatt fogja csapágyasra hajtani Cupertino a szopórollert. 

Nem készül elég ugyanis a kétlencsés kamerákból és a vízálló hangszórókból.

Azt írja a Nikkei, hogy technikai problémák adódtak, emiatt jelenleg nem áll rendelkezésre a kellő szám belőlük, ami komolyan hátráltatja a termelési ütemet. Ez ilyen közel a launch-hoz azt jelenti, hogy ha megmaradnak a tavalyi időrendnél, akkor az amúgy sem túl bőséges kezdőmennyiség a szokásosnál is komolyabb készlethiányt okozhat az első időszakban.

Ugyanarra a forrásra hivatkozva több elemző csökkentette is emiatt az idén legyártandó iPhone-ok számával kapcsolatos becsléseit, élükön a tölgyfalombokkal ékesített Szily László-középkeresztet érdemlő nevű Jeff Pu-val. A 6s indulása utáni három napban 13 millió darabot adtak el, ennyinek legalább nem ártana raktárban lennie.

E három nap elég fontos, hiszen általában igen jól megmutatja a befektetőknek, hogyan fog majd teljesíteni egy készülék a teljes termékciklus alatt.

 

 




süti beállítások módosítása