15 év után új albummal jelentkezik Dr. Dre, ami így önmagában nem lenne hír az Appleblogon. Még akkor sem, ha Dr. Dre gyakorlatilag az Apple alkalmazottja, miután a cupertinóiak felvásárolták a Beats-et, aminek társtulajdonosa a rapper.

compton-dre.png

Nade.

Kiderült, hogy az új album kizárólag az Apple felületein hallgatható. A Compton című album streamelhető Apple Musicból, és letölthető iTunes Store-ból is, mindkettő megoldás regisztrációt igényel, az Apple-nél. 

Az, hogy egy album kizárólag az Apple-nél jelenik meg, önmagában van értelme. A streaming szolgáltatók többé-kevésbé ugyanazt a 30 millió dalt kínálják, más cukormázban, ugyanannyiért. Az egyetlen, amivel ki lehet tűnni, az az exkluzivitás: ezért van az Applenek Beats 1-e, saját DJ-kkel, beszélgetős műsorokkal. De ez a mostani húzás már problémákat is felvet.

Ha valaki a Spotify-nál előfizető, egyidőben sosem lesz előfizető az Apple Musicnál is. Ugyanazért a szolgáltatásért kétszer senki nem fizet. Azonban ha így van, és az exkluzív albumok később nagyobb teret nyernek, a zenék egy részét soha nem hallgathatja majd meg sem a Spotify-, sem az Apple Music-felhasználó. Kialakul egy olyan helyzet, ahol minden előfizető kevesebbet kap, és minden cég többet költ, hogy ezt elérje.

Marad a torrent, ami ezáltal - nyilván a kiadók és a művészek legnagyobb bánatára - a zene szabadságának utolsó bástyája lesz.