Fentről lehúzod, és már kész is. Ott vannak a tőzsdei árfolyamok, időjárás, emailek, a naptárbejegyzéseid. Nem kell a naptár programot indítani, érted, húzol, nem nyomsz. Kábé így indult.

És hol tartunk most? Nagyjából ugyanott. Én legalábbis nem tudtam értelmes dolgokra használni ezt a jelenséget.

Ez a cucc 2011-es, lassan négy éve szüttyögnek vele. Aztán kitalálták, mivel lehetne felélénkíteni az UI ezen részét. Widgetek! Az Android után már az iOS 8-ban is interakcióba is léphetünk az értesítésekkel. Legyenek gombok, vásárolhassunk ezen keresztül, kapcsolhassunk kapcsolókat, tekerhessünk potmétereket.

euqdp.jpg

De kiderült, hogy ez még több bizonytalanságot hoz, mint amennyi érdektelenséget eltüntet. Egyrészt nem mondható, hogy kifejezetten robbant volna a widget-piac, másrészt az Apple is fura indokokkal utasítja el a különféle kiegészítőket.

A Launcher olyan widget volt, amivel meghatározott feladatokat indíthattunk volna meghatározott programokon belül. Felhívni anyut, státuszt nyomni a blog Facebook-oldalára, új üzenetet írni és így tovább. Az Apple levetette, mert "rosszul használták a funkciót". Levetették volna a PCalc számológépet is, mert “nem végezhet számolást egy widget”, aztán kiderült, hogy mégis.

Most meg a Drafts készítőjét vették elő. Ez egy jó kis app, egyetlen ötletből kiindulva: előbb tudod, mit akarsz lejegyezni, mint hogy tudd, hová tennéd a jegyzetet. Gyorsan felírnál magadnak egy emlékeztetőt holnapra, gyorsan üzennél valamit valakinek, vagy van egy ötleted, amit egyszerűen csak leírnál, még te sem tudod, miért. A Drafts lehetővé teszi, hogy előbb írj, aztán tárolj, hogy később keresd ki a napot, nyomd a hozzáadást, válaszd ki a programot. Ahogy a logika is diktálja.

Ezért nem elvetemült ötlet widgetként is megjeleníteni. Jön egy gondolat, hopp, az értesítési központból egyből írhatom is. Sok értelme ugyan nincs, de egy kicsi azért van.

Na, az Apple most kitalálta, hogy ezt sem lehet. Most azt kommunikálták állítólag a készítő felé, hogy a widget

információátadásra lett kitalálva, nem gombokra.

ezgif_com-resize.gif

Mi van?

És kábé felhasználóként én is pont olyan bizonytalansággal tekintek a widgetekre, mint az Apple. Csak a helyzet az, hogy az utóbbinak kellene meggyőzni az előbbit arról, hogy ez így jó.