Vágjunk bele: az első negyedéves számokat már tegnap este megírta Ádám. Röviden: a bevétel nőtt, a profit csökkent, ezzel együtt is elképesztő időszakot zárt az Apple nagyobb nyereséggel, mint amennyit a Google és a Microsoft együtt összekapart.

Ebből következik, hogy tovább nőtt a készpénzállomány, most már 145 milliárd dolláron ücsörög a cég, és Tim Cook elmondta azt is, mihez kezdenek ezzel az összeggel: 2015-ig százmilliárd dollár értékben fektetnek a részvénypiacba, a pénz legnagyobb részéből saját részvényt vásárolnak, így az Apple legnagyobb tulajdonosa az Apple lesz (az összeg másik részét meg osztalékként fizetik ki). Ez nem feltétlenül jelent jót, mindössze csak annyit, hogy a vállalat jelenleg nem lát jobb befektetést saját magánál, amiből legalábbis következik, hogy meglehetősen bízik a saját termékparkjában.

tim-cook-at-goldman-sachs-conference-640x382.jpeg

Erre Cook szerint meg is van minden okuk: a vállalatvezető sejttette, hogy nem utasítanak el egy 5 colos kijelzővel szerelt iPhone-t, de csak akkor dobnák piacra a készüléket, ha nem kéne meghozniuk azokat a rossz kompromisszumokat, amiktől a hasonló méretű mobilok ma szenvednek a piacon. Ugyanakkor Cook szerint érdemes lesz kivárnunk az őszt és még inkább 2014-et, mert ebben az időszakban forradalmi termékekkel áll majd elő az Apple. A piac nyilván a karórát és a televíziót várja.

A hírek mindenesetre jót tettek a részvényárfolyamnak, a papírok jelenleg 406 dolláron állnak, ami jelentős elmozdulás a múlt heti 387 dollárról. A piac tehát már előre beárazta a csökkentő profitot, miközben a növekvő bevétel és a megnyugtató szavak inkább felfelé mozdították el a részvényeket.

Cook egyébként elmondta, hogy a vállalatnál mindenkit nagyon frusztrál a tavaly ősz óta gyengülő papírok miatt, ugyanakkor az Apple nincs hatással a világgazdaságra, csak egy dolgot tehet: továbbra is arra koncentrál, hogy a világ legjobb termékeit hozzák létre, a többi meg majd jön magától.

Még hogy Cook nem sajátította el Jobs alapelveit.