Nyilván attól is függ, hogy melyik benchmarkkal mérjük, de az tisztán látszik, hogy a nyers erőben az Apple 1 gigahertzes A6-osa simán versenyképes a Samsung Galaxy S III 1,4 gigahertzes négymagosával, vagy bármi mással. Ez egyrészt meggyőző mérnöki bravúr, másrészt az átlagos felhasználót természetesen egyáltalán nem érdekli az ilyesmi: neki csak annyi fontos, hogy az új iPhone semmivel sem lassabb, mint versenytársai.

Akar ugyanakkor olyan teszt, amiben nemhogy beállítja a rekordot, de meg is dönti azt a mobil: ha a böngészők SunSpiderrel mért teljesítmény vizsgáljuk, kiderül, hogy az iPhone 5 abszolút csúcstartó. Egyedül a Lava XOLO tartja vele a lépést, ebben a mobilban viszont Intel Atom processzor dolgozik, ami úgy meríti az 1460mAH-s akkumulátort, hogy naponta legalább kétszer kell tölteni a mobilt.

Az első, valóban használható ellenfél a harmadik helyen álló Samsung Galaxy S III, aminél másfélszer gyorsabb az iPhone ha a Javascript-teljesítményt vizsgáljuk, szóval gördülékenyebb vele a böngészés.

Persze vizsgálhatjuk a kérdést arról az oldalról is, hogy a végeredménybe nemcsak a hardver, hanem a szoftver is beleszólt, mert egy jó böngészővel elég sokat lehet javítani a Javascript-értéken. De így megint csak ott lyukadunk ki, ahol az első bekezdés végén: az egyszerű felhasználót nem érkeli, hogy mitől gyors a mobil, neki csak a végeredmény számít.