Steve Jobs életrajzában olvashatjuk, hogy három dolgot szeretett volna még forradalmasítani: a televíziót, a textbookot és a fotózást. A televízióról folyamatosan érkeznek a pletykák, a textbook múlt héten már napirenden is volt (megjött az iBooks 2 és az iBooks Author), a fotózásról viszont még nem volt szó. Illetve volt, láthatjuk, hogy már az iPhone 4 kamerája fotósok új generációját hozta létre, akik a komoly gépük mellett iPhone-nal is nekivágnak, és büszkén publikálják az így készült képeket.

De nem erre gondolt Jobs, amikor a "reinvent" szót használta. A legdurvább változások még hátravannak.

Jobs utolsó hónapjaiban még egyengette az útját az álmainak, találkozott például Ren Ng-vel, a Lytro nevű fotós cég vezetőjével. Amikor Ng felhívta Jobsot, ő az aznap délutánt jelölte meg találkozásra, így odasietett a mérnök Palo Altóba. Megmutatta a Lytro-technológiát, Jobs pedig megkérte, menjen haza, és írjon össze három dolgot, amit szerinte a Lytro tudna közösen csinálni az Apple-lel.

A Lytro más módon közelít a szenzorhoz, a leírás szerint "bármely irányba haladó fényt felfog, a tér bármely pontjából". Az egyik meglepő tulajdonsága a "shoot now, focus later", vagyis a kép elkészülte után választhatjuk ki, mi legyen éles a fotón. Egy videó a könnyebb érthetőségért:

Ez viszont még szinte biztosan nem lesz része az iPhone 5-nek, kisebb falatot kell választani. Logikus, hogy az új telefon dizájnja más lesz, mint az elődjeinek, nyilván adja magát a vékonyodás is. Ha körülnézünk a piacon, a Sony új CMOS szenzorja adja magát lehetőségként.

Az érzékelő az iPhone-nal készített fotók legnagyobb problémájára kínálna megoldást: a kevés fényben készített képek is több információt hordoznának, kevesebb zajjal, ráadásul élesebb videók is készülhetnének a segítségével. Megvalósulhatna a HDR videózás az iPhone-ban is, ennek jelentőségét a következő videó mutatja be:

Arra tehát lehet számítani, hogy az Apple folyamatosan javítja majd az iPhone-okban található kamerát, azt azonban, hogy a fentiek közül mi valósul meg végül, nehéz lenne megjósolni. De biztos vagyok benne, hogy az iPhone 5 debütálásáig még sokan megpróbálkoznak vele.