Annyi iPod, iPhone meg iPad után akár arra is gondolhatnánk, hogy az Apple elfelejtkezett a számítógépekről, ezt erősíti, hogy a vállalat pár éve kivette a Computer szót a hivatalos névből.

A Computerworld blogja viszont részletesen leírja, hogy miért fontos a kaliforniai cégnek a mai napig a számítógépgyártó részleg: mert rengeteg pénzt hoz.

Emögött stabil, nem csökkenő kereslet áll, aminek hála ma sokszor több gépet ad el az Apple, mint négy, vagy nyolc éve.

Vegyük például 2002-t első negyedévét: az Apple összesen 746 ezer Macintosht adott el. Kitartó növekedés után ez a szám 2006-ra 1,254 millióra nőtt, ami 68 százalékos erősödés. A tempó azonban az elmúlt négy évben sem csökkent, hiszen idén az első negyedévben már 2,943 millió gépnél tart az Apple, ami 134 százalékos növekedést mutat.

De lehet máshogy is nézni ezt az eredményt: 2002-ben 3 millió, 2006-ban 5,6 millió Mac fogyott, az idei első negyedév tehát megközelítette a teljes 2002-es eredményt.

A növekedés sok mindennek köszönhető, egyrészt az Intel processzorainak hála megfizethetőbbek lettek a rendszerek (öt év alatt 20-25 százalékkal lettek olcsóbbak, pedig az Apple nem az az árcsökkentős cég), másrészt sokat erősödött a brand, és nem szabad elfelejtkezni az iPhone hatásairól sem: aki megvette a mobilt, szívesebben tett próbát a Macintosh-sal is.