A nemzetközi helyzet egyre fokozódik Pelikán elvtárs! Az Apple kőkeményen szólt vissza a svédeknek. Itt az Apple jogi fejesének, Bruce Sewellnek a Spotify ügyvéde részére címzett, a BuzzFeed által közzétett levelének egyik részlete:

Nem is férhet ahhoz kétség, hogy a Spotify számára hatalmas haszonnal járt együttműködése az Apple App Store-jával. Amióta 2009-ben elérhetővé vált a platformon, az appot közel 160 millióször töltötték le, ami többszáz millió dollár járulékos bevételt jelentett a Spotify számára. Pont ezért tartjuk problémásnak, hogy olyan szabályok alól kértek felmentést, amit minden fejlesztőre ugyanúgy alkalmazunk és pletykákat, illetve fél-igazságokat terjesztetek a szolgáltatásunkról.

Az irányelveink segítik a szabad versenyt, nem pedig akadályozzák. A tény, hogy versenybe szálltunk sosem befolyásolta azt, hogy miként kezeljük a Spotify-t, vagy a többi sikeres versenytársunkat: a Google Play Music-ot, a Tidal-t, az Amazon Music-ot, vagy a Pandorát.

Azt is hozzáteszi, hogy az, hogy elvárnák, hogy ne kelljen fizetniük az Apple-nek simán mértéktelen és nem fair. Kiemeli, hogy e szabályok már azelőtt léteztek, hogy az Apple Music akárcsak egy kósza gondolatként is kipattanhatott Tim-ék fejéből illetve arra is emlékeztet, hogy a jutalékukat hamarosan felére csökkentik az egy évnél régebbi előfizetők esetében.

Sewell azt is pontosan leírja, hogy mi is történt valójában:

1. A Spotify fogta magát, kivette az IAP előfizetés lehetőségét az appból és közvetlen fizetési lehetőséget rakott a helyére.
2. Az Apple természetesen azonnal értesítette a svédeket a szabályzat megsértéséről.
3. Akik erre válaszul pár nappal később egy újabb verziót terjesztettek fel elbírálásra, ahol ezt a rész megint kicserélték egy email elérhetőséget bekérő formra, ahova megadva a címet elküldtek neked egy linket, ahol a webes felületükön keresztül megrendelhetted a szolgáltatást.

A szabályzat alapján mindkettő az IAP-rendszer megkerülésének számít. Most akkor kinek van igaza?