Múlt héten jött ki egy új verzió (2.90) a Transmission BitTorrent alkalmazáshoz OS X-re, az update azonban tartalmazott egy kis meglepetést. Egy KeRanger nevű, ún. ransomware károkozó is lapult véletlenül a pakkban, ami három nappal a telepítés után felveszi a kapcsolatot a hacker szerverével Tor hálózaton keresztül, észrevétlenül titkosítja a merevlemezünk tartalmát, majd pénzt (1 bitcoint) kér tőlünk a kulcsért, amivel újra visszaállítható minden a régiben. 

A kis dög állítólag a Time Machine backup titkosításának is nekiáll, hogy ne lehessen visszaállítani a rendszert. Őket kell keresni:

fig3-500x144.png

A Transmission egyébként nem tölthető le a Mac App Store-ból, vagyis a biztonsági beállításokon is kellett lazítania annak, aki telepítette, mégis, az Apple gyorsan lépett a hírre, és a Gatekeeper segítségével letiltotta a világegyetem Macjeit, hogy telepítsék a károkozót tartalmazó programot. 

Közben a Transmission is kiadott egy frissítést (2.91), ami letörli az érintett malware-fájlokat a rendszerből, itt pedig egy részletes cikk elemzi a károkozó viselkedését, és javasol megoldásokat a kiírtására.

Noha egy tömeges hisztéria senkinek sem hiányzik, az ilyen esetek végső soron mégis az Apple-nek kedveznek, hiszen megerősítik a felhasználókat abban, hogy inkább a Mac App Store-ból, ellenőrzött programokat vásároljanak. Igaz, a torrent kliensek esetében nincs választás, az Apple híres arról, hogy nem engedi be magához az illegális fájlcserére is használt technológiát.

Miközben magát a technológiát előszeretettel használják: vagy negyven torrent trackert futtatnak Cupertinóban, az IP címeket a Torrentfreak tette közzé tegnap. Ezek szerint az Apple használja a BitTorrentet, ahogy több nagy informatikai cég is, hiszen iszonyú gyorsaságot lehet vele elérni fájlmozgatásoknál, a Twitter korábban 75-szeres sebességről számolt be a hagyományos módszerekhez képest.

Szóval a torrent csak a kalózok és az informatikai elit játékszere. Meg a mazochistáké, akik szeretnek ransomware-t kapni egy szép márciusi napon.