Ezt John Sculley-tól, az Apple volt CEO-jától tudjuk, aki annak idején kirúgta Steve Jobs-t, és aki most egy interjúban mesélt a titkos fejlesztésről.

Az eredeti tervek persze nem az iPhone-ról szóltak, hiszen az “i” csak jó 13 évvel később bukkant fel a vállalatnál, de tény, hogy Jobs nagyon hitt a Mac phone-ban, amit a cég következő nagy dobásának gondolt már jó húsz évvel az iPhone bemutatása előtt.

Sculley szerint Jobsnak egészen konkrét elképzelései voltak a termékről, de nem tudott rajzolni, ezért őt kérte meg a vázlatok elkészítésére. Sok időt töltöttek együtt, Jobs folyamatosan reszelte a koncepciót, ontotta az ötleteket a telefonszerű, de Mac szoftvereket futtató készülékről. Néha csak a kijelző méretén változtattak, máskor meg azon, hogy mit is kéne tudnia.

A készülék végül sosem jelent meg a piacon, de Sculley ennyi év távlatából még jobban látja, hogy Jobs mekkora zseni volt, hiszen már jó harminc éve elkezdett gondolkozni azon a készüléken, ami még a kétezres évek végén is képes volt megváltoztatni a világot.

Májusban egyébként Pierre Cerveau készített néhány koncepcióképet arról, hogy szerinte milyen lett volna az iPhone, ha az első Macintoshok idején dobják piacra: a grafikus nem tudhatott arról, hogy valóban voltak tervek egy hasonló készülék elkészítésére, és ha biztosra nem is mehetünk azzal kapcsolatban, hogy Jobs valami hasonlót tervezett, simán elképzelhető, hogy ilyesmi volt a fő csapásirány:

mac_01.jpg

mac_04.jpg

mac_02.jpg

mac_03.jpg