Az RBC Capital Markets megnézte az Apple legutóbbi gyártási költségeit, és arra jutott, hogy azok 18,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ezenkívül 5,6 milliárdot költött szerszámokra, tárgyi eszközökre, ami meg 300 százalékos növekedést jelent egy év alatt. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a legutóbbi negyedévben 425 millió dollárral 1,6 milliárdra nőtt a kutatásfejlesztésre fordított pénz, akkor az látszik, hogy az Apple valamit rohadtul kutat és fejleszt.

foxconn-121016.jpg

Persze lehetnek kézenfekvő magyarázatok is a jelenségre, az eleve növekvő kereslet önmagában indikálja a gyártási költségek emelkedését, de ez az összeg és a K+F meredek emelkedése akár utalhat is valamilyen menő új termékre, amit az RBC Capital Markets egyébként konkrétan bele is lát a számok mögé.

Nyilván ilyenkor mindig előrángatják az aktuális főkolompost, az iWatch okosórát.

Mindenesetre a cég hasít, már 164,5 milliárd dollár készpénze van, amiből 28,6 milliárdot tart otthon, a többi külföldi számlákon pihen és vár a sorsára. Ebből egyébként elég lazán ki lehetne fizetni a legutóbb épp megint minden korábbi csúcsot megdöntő magyar államadósságot, amit épp 107 milliárd dollár. 108. 109…