Az már múlt év végén kiderült, hogy az Apple zafírkristály-megmunkáló gyárat létesít Arizonában. Megállapodtak a GT Advanced nevű céggel: öt év alatt 578 millió dollárt adnak a vállalatnak, hogy felpörgessék a fejlesztéseiket, amiből az Apple is profitálhat az eszközeiben.

A héten kiderült, hogy a megállapodás fedőneve Project Cascade, és hogy az üzemet szeretnék február végén átadni. Közben tolnák előre a fejlesztések a GT Advanceddel, és a nagy sietségből azt lehet leszűrni, hogy még idén megjelenhet a zafírkristály valami új termékben. Pontosabban üvegre laminált zafír: a GT Advanced azt kutatja, hogyan lehet üveglapra applikálni egy hajszálnál is vékonyabb zafírréteget. Így nem kell sokat felhasználni a viszonylag drága és nehéz (a Gorilla Glassnál 60 százalékkal súlyosabb) anyagból, mégis ellenállóbb, karcmentesebb felületet kapunk.

za.jpg

Persze adja magát a továbbra is csak pletykaként létező iWatch, egy tereptárgyaknak gyakran nekiütődő karóra, ami szinte ordít a zafírkristályért. Azt is tudjuk, hogy az Apple már jelenleg is alkalmazza ezt az anyagot az iOS-eszközök kamerájának és az ujjlenyomat-olvasó borításaként, de az 578 millió dollár azt mutatja, ennél azért többről lesz szó.

Egy most elfogadott szabadalom pedig igazolja a korábbi sejtéseinket: az Apple az iPhone és az iPad előlapi üvegét is zafírkristályra cserélné, így akár már az idén jöhetnek az izgatott törés- és karctesztek. A dokumentumban részletesen leírják azt is, hogyan lehet szépen és hatékonyan az anyagból kivágni részeket, ahová például a kamera vagy az előlapi gomb kerülne.

Screen Shot 2014-02-01 at 10.16.00.png

Most már tehát biztos, hogy az Apple nagyban gondolkozik: nemcsak az okosóra miatt vágott bele a zafírbizniszbe, hanem sok terméken visszaköszön majd az új fejlesztés. Legalább öt évig tökéletesítik a dolgot, de már az első piacra kerülő megoldásokkal helyet spórolhatnak az eszközökben - mondjuk az akksi javára -, miközben karcmentes felületet biztosítanak a kulcscsomó mellett iPhone-t hordozó hanyagoknak is.