Ma reggeli hír, vagy inkább megalapozott pletyka, hogy az Apple 2014-ben jelentős árcsökkentést tervez, úgy néz ki, jóval olcsóbb lesz az iMac, hogy bírja a harcot a windowsos konkurensekkel szemben. Ez tök jó hír, de hirtelen elkezdett nagyon érdekelni, hogy történelmi távlatban nézve hol tart most a gépcsalád ára: mennyivel olcsóbb vagy drágább, mint 1998-ban volt, amikor megjelent?

Apple iMac evolution.jpg

Az Apple History adatbázisában turkálva kiderült, hogy dollárban számítva semennyivel: az első gép is ugyanúgy 1299 dollárba került, mint a mostani. A típus életciklusa során lényegében mindig ennyibe került, függetlenül attól, hogy átmenetileg 1999-ben és 2007-ben is volt 1199 dolláros modell, és attól is, hogy 2009-ben például már 899 dollárért hazavihetted a tanulóknak kialakított, egyszerűsített változatot. Az 1299 dolláros ár viszont önmagában nem sokat jelent, hiszen az Egyesült Államokban is van infláció, a változatlan ár tehát azt jelenti, hogy az iMac folyamatosan olcsóbb lett, a születése óta 42 százalékkal. Grafikonba rendezve így néz ki a gép valódi és inflációval javított ára:

dollár.001.png

Minket viszont igazából az érdekel, hogy Magyarországon mi történt az elmúlt 15 évben, nálunk mennyivel lett olcsóbb, vagy drágább a gép. Ugye itthon van egy plusz csavar a történetben: a dollár-forint-árfolyam (vagy inkább dollár-euró-forint), ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi az iMac hazai árazását. Szóval fogtam a gépek eredeti árát, ezt beszoroztam a megjelenés napján aktuális forint-árfolyammal, amiből kirajzolódott a grafikon egyik eleme, majd az aktuális árat beszoroztam a magyar inflációval is, hogy jobban lássuk, mennyit jelent a mai árakhoz viszonyítva az az 1998-as 288 ezer forint. Íme:

forint.001.png

Tudom, tudom, ne kezdjétek el, sosem került 288 ezer forintba az iMac Magyarországon, természetesen a hazai árra még rájött az ÁFA, meg bekavart az euró-árfolyam, éppen ezért ne az összegeket nézzétek, hanem a trendeket. Azokból jól látszik, hogy a szinte végig stabil dollár-ár mellett az iMac ára forintban számolva folyamatosan csökkent, ha meg az inflációt is figyelembe veszed, akkor még nagyobb volt a zuhanás: ha 1999-ben mentél volna ki az Egyesült Államokba venni magadnak egy iMacet, mai áron számolva még 662 ezret kellett volna fizetned érte, míg ma már csak 282 ezret. Éljen az infláció (not)!

Na de: tudjuk, hogy a magyar ár az nem az amerikai és az aktuális árfolyam szorzata, már csak azért sem, mert az Egyesült Államokban nettó árakkal számolnak. Megnéztem néhány évre visszamenőleg, hogy mennyi jött rá az eredeti árra, és kiderült, hogy 2009. körül még viccesen kevés: akkor kábé 1,2-es volt a szorzó, köszönhetően egyrészt annak, hogy akkoriban még 20 százalékos volt az ÁFA (aztán lett 25, majd tavaly januárban bevezették a világon a legmagasabb, 27 százalékos általános ÁFA kulcsot), másrészt meg annak, hogy a forgalmazó valószínűleg benyelt valamennyit az akkoriban elszabaduló árfolyam okozta veszteségből. De 2010. novemberében már 1,5-szörös volt a hazai bruttó ár az amerikai nettóhoz képest, és most is ilyen szorzóról beszélünk.

Érdekesség, hogy a könnyebben becsempészhető iPad mininél például már csak 1,39-szeres az árkülönbség, de a MacBook Airnél is csak 1,4-szeres. Amit nagyrészt magyaráz a 27 százalékos ÁFA, meg az árfolyambizonytalanság, meg a kisebb piac. Azért az iMac 1,4-es szorzóval akár 400 ezer alá is benézhetne a mostani 429 ezer forintos árszintről, de igazán olcsóbb akkor lehet majd, ha megint 186 lesz a dollár, mint 2007-ben (mai árképzéssel ez 362 ezer forintos kezdőárat jelent). Majd a gyorsnaszád partra vontatja nektek az alacsonyabb árakat, ne aggódjatok.