Az Apple közzétette az előző három hónap pénzügyi eredményeit, és ha ti nem unjátok, mi megint elmondjuk: csúcsokat döngetnek a cupertinóiak. 36 milliárd dolláros (tavaly: 28,3 milliárd dollár) forgalom mellett 8,2 milliárd dollár nyereséget tudtak elérni (tavaly: 6,6 milliárd dollár). Az adózott nyereség tehát nagyjából háromszorosa Magyarország 2012 első kilenc hónapjában elért költségvetési hiányának.

apple-money-logo.jpg

Iszonyú mennyiségű iPhone fogott, összesen 26.9 millió darab (58 százalékos növekedés a tavalyi eredményhez képest), ebben már érezhető az iPhone 5 sikere, de nem teljes mellszélességgel. Szeptember 21-én kezdték ugyanis kiszállítani az első készülékeket, az első hétvégén 5 millió fogyott az iPhone 5-ből, 30-án viszont már lezárták a negyedév eredményeit.

14 millió iPad is elment, ez 26 százalékos növekedés. Macből 4,9 milliót vittek, ez alig valamennyivel több a tavalyinál. Az iPodok eladása viszont tovább csökkent: 5,3 milliót vittek haza a vásárlók, ami 19 százalékos csökkenés. Persze ehhez kellett az öregecske kínálat, amit csak nemrég frissítettek fel, de az iPod-aranykorra ezekkel sem lehet újra számítani.

Tim Cook a konferenciahíváson tovább árnyalta a képet, 44 millió eladott iOS-eszközről és 190 millió aktív iCloud-használóról beszélve az elmúlt három hónapban. Kiderült az is, hogy a cég készpénzállománya 121 milliárd dollárra nőtt, hogy el tudjuk képzelni ezt az összeget: kifizethetnénk vele a magyar államadósságot, és a maradékot bankba téve évente több mint 400 milliárd forint kamatot fölözhetnénk le róla. Havi 33 milliárd forintot költhetnénk, fizetéskiegészítésként.

Cook beszélt a konkurenciáról is, megerősítette, hogy továbbra is a Samsung ügyfelei maradnak, a Surface-re vonatkozó kérdést pedig úgy kommentálta: nem fogott még a kezében egyet sem, de amit olvasott róla, az alapján egy zavarba ejtő, kompromisszumokkal teli készüléknek gondolja. A 7 colos tabletről azt állította, sosem lesz az Apple-nek ilyen, mert nem jó termék. Már a 7,9 colossal szemben ugye.

Az Apple TV-amire Jobs annak idején csak hobbiként tekintett, szintén elég jól teljesített. 1,3 millió darab fogyott belőle, kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt. Cook a hobbi szót így már ki is egészítette "beloved hobby"-ra.