Eljött tehát a nagy nap. Ma kezdődik az Apple ötnapos fejlesztői konferenciája, ami a szokásos, lepellerántó keynote-tal indul, ottani idő szerint délelőtt tízkor. Itteni idő szerint este hétkor, fél óra múlva tehát a színpadra várjuk Tim Cookot, hogy megossza velünk az operációs rendszerek jövőjét, és bemutasson néhány új Macet. Én már ezzel elégedett leszek.

wwdc2012 copy.jpg

Hétkor kezdünk, ez a poszt frissül, most már csak a sörért-borért-chipsért-törülközőért menjetek ki. A törülköző az fontos.

Hamarosan kezdődik. Tíz perc és csökken.

Szól a Coldplay, várjuk Timet.

Meglepetésre a Siri üdvözölte az embereket, bemutatkozott, és elsütött pár viccet.

Megjött Tim Cook is. A WWDC sikeréről beszél, erről:

400 millió felhasználói fiók és 650 ezer app az App tore-ban. 225 ezer ezek közül iPad-re optimalizált. És nemrég letöltötték a 30 milliárdodik appot.

5 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek. Akkora siker a bolt, hogy további 32 országba is elviszik, összesen 155-ben lesz elérhető.

Épp egy klipet vetítenek az iPhone és az App Store nagyszerűségéről. Valami erdőben játszódik. Sebaj.

Az iPad állítólag megtanította a mumbaiakat, hogy van csontvázuk. Félelmetes.

Az iPad kiterjeszti a fantáziát. Egészen pontosan ezt állítja egy dizájner a videóban:

"Apple makes it so easy for designers like us, for engineers like us to stretch our imagination."

Hű, de hosszú lesz ez így.

A videóban nyilván titkos üzeneteket juttatnak el a nézők agyába, akik innentől kezdve imádni fogják, amit kapnak, még ha csak egy kakaós csiga is lesz az. De mi nem láttuk a videót, hahahaha.

Megtapsolják a fejlesztőket.

Jönnek az új notebookok! Mindjárt az elején!

Első: MacBook Air.

Áttörés, amit mindenki másolni akar, és amit nem könnyű másolni.

Ezt kapja a frissítés:

USB3!

Tehát megkapta az USB3-at, erre nem számítottunk.

1366 x 768-as felbontás a 11 colos modellben, 1440 x 900 a 13-asban. 720p-s FaceTime kamera.

Már a MacBook Próknál tartunk:

Ez is kapott USB3-at, viszont csak 13 és 15 colos verziót jelentettek be. Nincs 17-es.

7 órás akkuidő. Optikai meghajtó maradt a MacBook Próban.

Mindkettő mától lesz elérhető.

Phil egy új generációs MacBook Próról beszél, gyilkos kijelzővel. És vékonyabb házzal. Tehát a most látjuk a lényeget: a teljesen új gépet.

Vastagságban a háromnegyede a többi Prónak. Wow. Ráadásul sokkal könnyebb, 4.46 font, gyorsan váltsa át valaki kilóra.

A 15.4 colos kijelző felbontása: 2880 x 1800. Az sok. Ez 220 ppi-t jelent.

És igen, elhangzott a Retina szó is. A világ legnagyobb felbontású notebookja.

Frissült az Aperture és a Final Cut, csak így mellékesen.

Érkezik az új Photoshop és az AutoCAD is, felkészülve a Retinára.

És a belső dizájn, amire az Apple úgy tűnik, még mindig büszke.

768 gigáig bővíthető flash-tároló. 16 gigáig növelhető memória. Standbyban 30 napig életben marad az akku.

A MagSafe csatlakozó még kisebb lett.

Dual mikrofonok a hanggal vezérelhető appok új generációjának. Valami készül.

Amíg videót néznek, addig betettem még pár képet fentre, a MacBook Air-hez, specifikációkkal.

A videóban egy aszimmetrikus ventilátort is emlegetnek, ami még halkabb, mint az eddigiek. Ez egy elég komoly termékfrissítés. Alig várom, hogy a kezembe kapjak egyet.

Hatalmas taps a videó után, nemsokára mi is láthatjuk. Az biztos, hogy kedvet csináltak hozzá. Hopp egy ár:

Ez az induló ár a Retina MacBook Próknál, 15 colos méretben.

Nézzük a következő tematikát: OS X. 

A Lion kövér siker volt. Alig 9 hónap alatt a felhasználók 40 százaléka telepítette, mára már egyébként összesen 66 millió működő Macről beszélünk. A Lion jóval gyorsabban terjedt el, mint a Windows 7, nyilván arányaiban, nem darabszámban.

De kár örömködni, mert már itt is van az utód: a Mountain Lion. Amibe még jobban beleintegrálták az iCloudot, mint a Lionba, nyilván mind a 125 millió iCloud-júzer örül a hírnek. Én mindenképp.

Aztán ott vannak az új alkalmazások is: messages, reminders, és notes. Meg a documents in the cloud: ha megnyitjuk például a Pagest, egyből látjuk a felhőben tárolt dokumentumokat, minden szerkeszthető, látható és elérhető egy helyről. Egyébként olyan fejlesztéseket látunk, amikkel már találkoztunk a preview-kban az elmúlt néhány hónapban.

Na de a Mountain Lion tovább iOS-esedik: megjelenik a Dictation, ami még Word alatt is működik, lediktálod, leírja. 

Aztán ott van a megosztás: minden ablakban ott lesz a gomb, amit megnyomva azonnal elküldhetjük emailben, Twitteren, minden létező csatornán a tartalmat, amivel épp dolgozunk. 

A Safari meg nemcsak gyorsabb lesz, nemcsak Chrome-hoz hasonló értelmes keresőmezőt kap unalmas url-sáv helyett, de megjelenik benne az iCloud Tabs is, amivel az iOS-eszközökön tudjuk folytatni annak az oldalnak az olvasását, amit Macen kezdtünk, és fordítva.

Aztán itt a Power Nap, ami sajnos csak az új Aireken és Retina Prókon lesz elérhető: automatikusan frissít alvás közben is. Már te is alhatsz, meg a gép is. Telepíti az új szoftvert és elvégzi a backupot is. Hasznos, bár nem értem, a sima Pro laptopokon miért nem elérhető ugyanez a funció.

És végre van Aiplay is, aki használ valamilyen iOS-eszközt és Apple TV-t, értékelni tudja ezt a funkciót: a számítógép képe ezentúl simán átküldhető tévére, akár játszol, akár videót nézel, igazából akármit csinálsz.

A következő pár percben az Apple előrehajol, megfogja a bokáját, és csábosan ránéz a dollármilliárdokkal közelítő Kínára.

Júliusban jön, 20 dolcsi az upgrade.

iOS.

Eddig 365 millió eszközt adtak el, és az is látszik, hogy az Apple-táborban elég komolyan veszik az upgrade-et.

Szupersikeres minden szolgáltatás, az iMessage mesés eredményeket produkál, a Twitterre felpakolt képek fele érkezik iOS 5-eszközről, a Notification Center a napi hétmilliárd értesítéssel annyira dolgozik, hogy szinte elfüstöl és 130 millióan lógnak a Game Centeren.

Az elmúlt években elég szép társaság verődött össze:

De ideje, hogy elfoglalja helyét az iOS 6.

Az első újítás, amit kiemelnek, az okosabb Siri. Most már mindenféle sportolói adatról is be tud számolni, és még adatlapot is dob az infók mellé.

Most egy rakás olyan szolgáltatást mutatnak, ami nálunk értelmezhetetlen. Persze nálunk a Siri maga is az (még). Ha éttermet keresek a közelben, a jobbra értékelt helyeket listázza előbb. És egyből tudok helyet is foglalni a beépített gombnak hála, nyilván nem Magyarországon, a szolgáltatás alapjául szolgáló Open Table ugyanis nem üzemel nálunk.

A szintén integrált Rottem Tometoes-t azonban mi is ismerjük, mostantól köpi a legfontosabb filmes infókat a mobil:

A Twittert is integrálták, mehetnek az üzenetek anélkül, hogy ránéznénk a mobilra. És bevették a buliba az autógyártókat is, ezeknek a márkáknak a típusaiban a kormányra elhelyezett gombbal tudjuk életre hívni Sirit.

Megtanult egy rakás nyelvet is, a magyar természetesen nincs köztük (még), de legalább most nincs is kire irigykednünk, mint az iTunes Match-nél, mert a régióból senkit sem emeltek ki.

A következő nagy dobás a Facebook-integrálás. Elérhető mindenhonnan, ahogy a Twitter. Simán mehet a megosztás mindenféle belépés nélkül. Ez azért is nagyon hasznos, mert a Facebook iOS-appja az egyik legtrágyább az egész App Store-ban. Apropó, App Store: abba is integrálták a közösségi oldalt, like-olhatjuk az alkalmazásokat.

Okosabb lett a telefonalkalmazás is. Döntéshelyzetbe kerülünk: felvehetjük a hívást, elutasíthatjuk, küldhetünk menekülő üzenetet, például hogy épp szarunk, de mindjárt csörgünk és beállíthatunk emlékeztetőt is, hogy amint tudjuk, vissza kéne hívni, akit nem sikerült felvenni.

További két fontos újítás: a FaceTime már a mobilhálózatokon is megy, nem kell tehát wifit keresnünk, ha videocsetelni akarunk valamelyik ismerősünkkel (egyúttal elvileg ingyen hívhatjuk iPhone-os ismerőseinket). Másrészt meg beállíthatjuk a "Ne zavarj" funkciót, amibe kivételeket is beállíthatunk: egyes személyektől fogad üzeneteket, hívásokat, facebook-állapotjelentéseket a mobil, másoktól nem.

És elkezdi építeni a saját kis social networkét is az Apple (amit egyébként már elkezdett például az iTunes Pinggel): kiválasztok egy képet, amit a Photo Streamen keresztül megoszthatok egy barátommal. A fotó megjelenik az iOS-eszközén egy mappában, és tudja kommentelni. Őrület.

Hopp, egy új alkalmazás: Passbook. Ebbe tudjuk rendszerezni az online vásárolt jegyeket, belépőkártyákat. Repülőjegyeknél látom hasznát, de azt egyelőre nem érzem, hogy a MÁV-nál lázasan dolgoznának az iPhone-kompatibilis jegyeken. Ez is főleg Amerikában lesz hasznos, de ott nagyon. Fizethetsz moziban, boltokban, a jegyinformáció folyamatosan változik a valódi események függvényében (például másik kaputól indul a repülő).

És itt a saját térkép, viszlát, Google Maps. Van turn by turn navigáció, ennek számos naviszoftvergyártó gondolom nem örül. Előre jelzi a baleseteket, meglepne, ha nálunk is ezt tenné. Figyeli a forgalmat. Százmillió céget tud listázni, szóval ismeri a haverokat. Érti a Siri-t. És ott a 3D-s nézet, ami a helyszínen tartózkodók szerint nemcsak állatul néz ki, de nagyon gyors is.

Ennyi volt az iOS 6, ősszel jön a végleges verzió, ami szerencsére elég sok eszközön elfut majd. Az első iPaden sajnos nem, ami azért vicces, mert a hasonló hardverrel szerelt iPhone 4-en viszont simán.

Megint Tim Cook a színpadon. "Tetszik, amit láttatok?"

Részemről némi fenntartással, de meglehetősen elégedett vagyok. Veletek mi a helyzet?