Adam Lashinsky Inside Apple című könyvéből újabb részlet került ki. Ez arról szól, milyen az első nap az Apple-nél. Az író ugyanis végigment a procedúrán, így most mi is megtudjuk, hogy mennek arrafelé a dolgok.

A munkavállalónak számos felvételi interjún kell bizonyítania, mielőtt alkalmazzák. Az interjúk során a jelentkező csak sejti, milyen pozícióra vennék fel. Valójában a meghirdetett állás nem létezik, a jelentkező nem tudhatja, mit kellene pontosan csinálnia.

Az első nap mindig hétfő, hacsak nincs munkaszüneti nap. Ilyenkor még nincs túl sok információval ellátva az alkalmazott. Fél napig tart az eligazítás. Ennek egyik rész a Scared Silent című előadás, aminek során a biztonságért felelős vezető magyarázza el, hogy a cégtől kijutó bármilyen információ mennyire káros az Apple-re nézve, és hogy azonnali elbocsátással ját egy ilyen szivárogtatás.

Az új munkatárs ezután kap egy üdvözlő csomagot, amihez egy Welcome to Apple matrica és egy póló is tartozik, "Class of ‹aktuális évszám›" felirattal.

Az asztalán egy vadiúj iMac vár mindenkit. A gép azonban nincs beállítva, az új munkatársnak kell a szervereket és a hálózatot konfigurálni. Az álláspont az, hogy aki elég okos ahhoz, hogy felvegyék, az elbánik egy ilyen feladattal. A rendszergazdákat nem hívhatja, viszont segítséget kérhet a mellette ülőktől, így elkezdi kialakítani a munkatársi kapcsolatokat.

Ezek után irány az ebédlő, ahol az első napon a cég vendége vagy. Csak egy ebéd van ingyen, és csak az első naposoknak.

Bölcs döntés. Én az első napon általában nem szoktam ebédelni egyáltalán, egy falat sem menne le a torkomon.