Az Apple nemrég jelentette be, hogy elérte a 15 milliárd letöltést az AppStore, ennek örömére az elemzők frissítették a grafikonjaikat, és Gene Munster táblázataiból elsőre meglepő trendet láthatunk. Mielőtt rá nem jövünk, hogy ez természetes.

Először is, több alkalmazást töltünk le. Egy átlagos iOS-használó 2011-ben a becslés szerint 83 appot tölt majd le, ez a szám 2010-ben 51 volt, 61 százalékos az emelkedés. Munster szerint a vágy, hogy az okostelefonunk még több ficsörrel bírjon, egyre nő.

Egyre drágábbak az alkalmazások is, az átlagos eladási ár 14 százalékkal nőtt 2011-re. 2010-ben állítólag egy 18 százalékos csökkenés volt megfigyelhető ugyanezen a területen. Az appok 82 százaléka ingyenes az AppStore-ban, a maradék 18 százalék átlagos ára 1,44 dollár.

A folyamatok nagy része azonban - legalábbis részben - magyarázható az iPad térnyerésével. Sok iOS-felhasználónak eggyel több készüléke lett, amit ugyancsak ellát a megfelelő, az adott készülékre optimalizált programokkal. És az iPadre írt programok árát magasabbra lövik be, mint az iPhone-osokét, szóval már csak az lenne a kérdés, hogy az ezek miatt keletkezett többlet fölötti rész mekkora.

Az mindenesetre biztos, hogy csökkenésről szó sincs, a lokomotív dübörög előre.