Amikor először megláttam a az iPhone-ra nemrég megjelent Dragontape appot, egyből seggreültem a dizájn, pontosabban a működő dizájn láttán. A szögletes kezelőfelület, a dinamikus hátterek, az egész egyszerűsége. De más értelemben egyszerű ez a felület a megszokotthoz képest. Ahogy az iOS úgy egyszerű, mint egy búgócsigával játszani, ez inkább mintha egy csillagromboló kezelését butítaná volna le emberi szintre. Mintha egy rakétát is Föld körüli pályára állíthatna, de most mellékesen csak videóvágással foglalkozik, mert mondjuk depressziós (mint Marvin például).

A program funkciója, Youtube-videók összemixelése és az így létrehozott videó megosztása, már nem is annyira érdekelt, a dizájn mellett az akadásmentes működés nyűgözött le, ami annak ellenére ilyen gyors, hogy végül is itt online videókkal dolgozunk. Olyan Windows Phone 7-érzésem lett, abszolút jó értelemben (a kép nem sokat mutat, próbáljátok ki, ingyenes az app).

Kiderült, hogy a készítők magyarok, a Szakal Bros., aminek egyik tagját, Tamást meg is kerestem a kérdéseimmel.

Kiderült, hogy a Windows Phone 7-es hasonlat csak nekem merült fel, Tamásék egyáltalán nem gondoltak erre a tervezésnél. Volt egy webes alkalmazás, és abból született ez a program, most már iPhone-ra is.

Szóval pár kérdés tőlem és válaszok Szakál Tamástól, a Szakal Bros. egyik felétől és a cég egyik alapítójától.

Honnan jött a Drag on tape ötlete? Weboldalként mikor indult, és mikor lett belőle mobilapp először?

Ősszel indult a webapp és mobilra néhány hete jött ki. Az ötlet egy bulin született ahol YouTube playlist-ekről ment a zene, és mindenki hozta a saját kedvenceit. Itt láttuk meg, hogy ezt sokkal jobb élménnyé lehet tenni, és elkezdtünk azon gondolkodni, mi kell ahhoz, hogy a videók még egyedibbek legyenek.

Miért mixelnek össze videókat az emberek? Mi a tapasztalat, mi a leggyakoribb cél?

Vannak akik azért csinálják, mert egy buli anyagát rakják össze, mint ahogy régen cd-re vagy kazettára vettek fel a legjobb számokat, vannak akik a személyes kedvenceiket hétről hétre összepakolják és megosztják a rajongóikkal, vannak akik filmeket rekonstruálnak, vagy sorozatokat raknak össze egy több órás műsorrá.

Elsősorban az mozgatja az embereket, hogy elmondhassák magukról: kik ők, vagy kik szeretnének lenni, és az ízlésüket megmutassák a barátaiknak. Ezt tesszük, amikor videókat osztunk meg egyenként, de mi úgy látjuk, hogy ha csak egy videót osztunk meg, akkor azok még nem mi vagyunk. Míg ha összefűzve többet osztunk meg egyszerre, azzal már egy sokkal pontosabb képet adunk magunkról.

iPhone-on nem elérhető minden funkció, ami a weboldalon, ebben lesz változás?

Persze, egyre jobban összeér majd a két dolog, és van néhány funkció ami eltér. Egyre többen dolgozunk a projekten.