Ezzel a címmel taglalja a döntés hátterét az Asymco piackutató cég egyik szakértője, Horace Dediu. Eric Schmidt, aki 2009 augusztusáig a Google vezetői és az Apple igazgatótanácsi székében ült, utána utóbbiból kirakták a két cég egyre éleződő versenye miatt, most a Google bársonyszékéből is távozik, igazgatótanácsban foglal majd helyet. Hivatalos indoklás nincs.

Nemhivatalos annál inkább, a fent említett Horace Dediu legalábbis megpróbálkozott vele (Horace Dediu legutóbb azzal szerzett elismerést, hogy a legpontosabban tudta megjósolni a világon az Apple eladási adatait, annak ellenére, hogy nem is ezért fizetik).

A magyarázathoz kép ábrát használ, mindkettő az Apple-lel hasonlítja össze a Google teljesítményét. Az egyik a legutóbb negyedév növekedését, a másik a részvény szárnyalását mutatja.

A két cég ugyan sok esetben eltérő piacra dolgozik, de a mögöttük lévő pénzt ugyanazzal a színű festékkel nyomták - mondja az elemző. Dediu szerint azonban nem a menedzsmentben keresendő a hiba, azzal egyáltalán nem volt gond, sőt. Az elemző szerint a megosztott hatalom miatt nem növekedhetett úgy a cég, mint lehetett volna.

A Google-alapító Page és Brin annak idején mintegy mentorukként tették meg saját főnöküknek az üzleti életben sokkal tapasztaltabb Schmidtet. Most ennek vége, és a már minden tekintetben felnőtt Larry Page lesz az új főnök. Így pedig az utolsó akadály is elhárul az elmélet szerint az Apple-éhez hasonló szárnyalás elől.