Érdekes statisztikát adott közzé az Asymco. Megvizsgálták, hogy a bevezetést követő hónapokban hogyan alakult az összletöltés az iTunes Store-ban, vagyis hány számot húztak le a felhasználók a szerverekről, és hogyan alakul ez a szám az AppStore tekintetében.

Eddig ugye kicsit több mint két év alatt az AppStore-ból 6,5 milliárd appot rántottak le a felhasználók, ez a szám pedig már a fele az eddig letöltött zenéknek. Nemsokára, a cég becslései még év vége előtt, az AppStore számai az iTunes Store hét és fél év alatt összegereblyézett eredménye fölé emelkednek.

Ebből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az AppStore-ból ingyen is lehet tölteni, míg a számokért minden esetben fizetni kell. Ráadásul az utóbbi két évben a mobileszközökből rengeteget adott el az Apple, azokon meg nyilván az appok letöltése dominál.

A grafikonok szép szabályos exponenciális vonalat rajzolnak ki, ami ugye annak köszönhető, hogy egyre több készüléket adnak el, és minden egyes felhasználó egyre több tartalmat tölt le, és a kínálat is egyre nagyobb.

Jogos a kérdés, hogy mit is tudtunk meg ebből a statisztikából. Fogalmam sincs. Mindenesetre szeretem elnézni, ahogy az egyéni emberek tömegeinek egyéni döntései mennyire kevéssé térnek el a statisztikák által kirajzolt trendektől.