Írtam már Twitteren is, hogy egyre gyorsabban merül az iPhone-om, gyakran úgy is eljut a piros sávba alig fél nap alatt, hogy egy percig sem használtam. Aztán vannak jobb napjai, amikor gyötörhetem, használhatom, tartja magát. Nem az akku ment tehát tönkre, inkább arról lehet szó, hogy időnként kontrollálhatatlan folyamatok indulnak meg a háttérben, amik leszívják az életerőt.

Az iPhone 4 még nem érkezett meg, a mostani helyzet meg tarthatatlan, elkezdtem szétnézni. Az egyik legszimpatikusabb megoldás a Gum Pro Power Pack volt, mert jókat írtak róla a külföldi tesztelők, és mert elég jó volt az ára is. Kölcsön kértem hát a mindenféle Apple-kiegészítőkkel foglalkozó Steelbirdtől egyet egy hétre, hogy kiderítsem, mire elég a hordozható akkutöltő.

Az biztos, hogy dizájnversenyt nem fognak nyerni a Gum Próval, az ugyanis szerintem ronda. De hát végső soron egy tankerről van szó, az ne szép legyen, hanem böszme, és van ugyan a JustMobile-nak olyan terméke is, amit már rendesen megformaterveztek, az többe is kerül. Márpedig a franc se akar olyanra költeni, amit amúgy sem mutogatásra szánunk.

A töltöttség jelzője azonban már inkább zavaró. Három LED van rajta, ezek közül kikapcsolt állapotban töltés közben az egyik pirosan világít, ha nagyon le van merülve, narancssárgán, ha már használható, zölden, ha tele van.

Bekapcsolás után az addig magányosan világító LED egy három LED-ből álló sor utolsó tagjává válik: ha egy ég, 33 százalék alatt van a töltöttség, ha kettő, 33 és 66 százalék között, ha három, 66 százalék fölött. Nem túl felhasználóbarát, de megérthető.

Lássuk, mit kapunk 15 ezer forintért: egy szép dobozt, meg magát az akkut, de kábel például már nem jár hozzá, így ha a töltőt tölteni akarjuk, elő kell varázsolnunk valahonnan egy mini USB-USB kábelt, aminek a mini része megy a Gum Próba, a hagyományos meg a laptopba, vagy a konnektorba. Ami van.

Na de ami a házon belül van, az üt: 4400 mAh, ami lényegesen több, mint amennyit a konkurensek szoktak adni, és sokszorosa az iPhone 3G akkukapacitásának is. Ebbe a mobilba 1150 mAh-s telepeket raktak, nagyjából hasonló van az első iPhone-ban és a 3GS-ben is, ami azt jelenti, hogy mindegyiket majdnem négyszer fel tudjuk tölteni a Gum Próval. Ha tehát reggel levesszük a konnektorról a mobilt, a cuccal kiegészítve már ötszörösre nő az élettartalma, ami, ahogy a dolgok most alakulnak, akár délután kettőig is elég lehet.

Na de komolyra fordítva a szót, a JutMobile terméke elég nagy biztonságérzetet ad az embernek, mert nemcsak a nyitott laptoppal, vagy az autós töltővel, hanem séta közben a táskánkban is bármikor adhatunk egy kis kraftot a mobilnak. Ráadásul a Gum Pro eszeveszett erővel hányja ki magából a dzsúzt, 40-ről 100 százalékra 38 perc alatt töltöttem fel az iPhone-t, köszönhetően az 1000 mAh-ás kimenetnek, gyorsabban tehát, mintha a MacBook Próra dugtam volna.

Ennek a másik oldala, hogy laptopról feltölteni viszont igazi kínszenvedés a Gum Prót, hiszen a 4400 mAh-ás akkumulátor majdnem akkora, mint a 13-as MacBook Pro 5400-asa: egy laptoptelepről van tehát szó, amibe akár egy napig is lehet tolatni a kraftot usb-n keresztül, ha teljes töltöttséget akarunk elérni. De egy tankert sem öt perc alatt töltenek fel.

Nekem bejött.