Az iPadről, mint jelenségről már írt Csaba a blogon többször is, én azonban csak most tudtam együtt lenni huzamosabb ideig a táblával, így tőlem is kaptok néhány gondolatot. A készüléket a Speedshoptól kértem kölcsön, mert hivatalosan még nem forgalmazzák Magyarországon az iPadet, de ők már árulják. Azzal az előre megfontolt szándékkal hoztam el, hogy feltöröm, és ráerőszakolok egy Flasht.

Amikor bevittem a munkahelyemre az iPad 3G-t (a Micro SIM-et a T-Mobile adta), pontosan azt láttam lezajlani, amit Chuck Hollis, az EMC marketing igazgatója mesélt, amikor először vitte haza az iPadet tech-buzi családjának. Először én is a csillogó tekintetekkel szembesültem, majd néha a kérdéssel, hogy hol kell bekapcsolni a készüléket, végül a képernyőre fagyott tekintettel, és az újabb kérdéssel: mire jó ez az izé?

A válasz pedig a legalább egy-kéthetes használatban van rejtve. Mire használod a számítógépedet? Hasonló a válasz, azzal a kitétellel: ezt semmiképpen sem munkára. A hogyan kérdésre adott válasz azonban már sokkal inkább elvezet minket a jelenség gyökeréhez.

A 3G-s verzió kényelmét senkinek sem kell bizonygatnom, a készülék kikerülhet az otthon-éttermek-pubok hármas szorítóköteléből, és a 3G-s hálózaton is élvezhető sebességet nyújt. Tegnap egyik barátom kérte, vigyem le a sörözőbe, hadd tapizza meg. Egy ideig ő sem tudta, mit kezdjen vele, aztán az este végére - néha előkerült egy videó vagy fotó megmutatása miatt - arra jutottunk, hogy a közösségi számítástechnika egy új formája az iPad. Nem csináltunk vele semmi újszerűt. Az újszerű a hogyanban volt.

Hogy wifire csatlakozva mik a különbségek, egy videóban mutatom meg, egy iPhone 3G, egy 3. generációs iPod touch (tekintsétek iPhone 3GS-nek) és egy iPad versenyez.

Ugyanez a verseny, amikor az iPadet a 6 megabites wifi helyett a másfél megabites 3G hálózatra csatlakoztatom. Just for fun.

És persze muszáj volt még kipróbálnom az iPades Flasht, aminek egyelőre csak a bétája elérhető, és persze csak feltört készülékekre telepíthető. Felkészültem (a régi, iPhone jailbreak-es tapasztalatokból kiindulva) az egyórás procedúrára, de a Spirittel kábé húsz másodperc és egyetlen gombnyomás volt feltörni a készüléket, ami azonnal újraindult, pár másodperc alatt jailbreakelt, és már készen is voltunk. A Flasht a szifonos csapatnak hála szinén egyszerűen telepítetten a cydiás forrásból.

How to: Töltsd le a Maces Spiritet innen. Csomagold ki, indítsd el, csatlakoztasd az iPaden, nyomd meg a gombot. Az újraindítás után a Cydiát frissítsd, majd add hozzá a forrásokhoz (Sources, Add) a stable.szifon.com-ot, majd telepítsd a Frash for iPad alkalmazást. Készen is vagyunk.

Néhány jellemző oldallal szórakoztam. Indavideó, utv.hu, mupa.hu, valamint kipróbáltam néhány flash-es játékoldalt is.

Az indavideó tehát még mindig nem megy ezen a bétán, így nyilván a flash-es pornóoldalak sem, a játékok is leálltak a töltés közben (egyébként sem gondoltam komolyan, hogy virtuális billentyűzettel játsszak), de a reklámok mentek (halleluja), a flash alapú oldalak részletekben elindultak. A böngésző teljesítményében nem tapasztaltam változást, bár nem gyötörtem meg annyira.

Összességében úgy tűnik, hogy használható a Flash az iPaden, persze ez láthatóan még rengeteg munkába kerül, és az eredmény is csak kétségbevonhatóan lesz gördülékenyen használható és ergonomikus. De a választás lehetősége meglesz, aminek bizonyára mindenki nagyon örül.