Megérkeztek az első tesztek a negyedik generációról, és ahogy az várható volt, az újságírók többsége el van ragadtatva. Az Engadget például kerek-perec kimondja, hogy ez most a legjobb okotelefon a piacon. A hardver remek, a kijelzőtől sokkot kap, aki csak látja, a szoftver végre majdnem mindent tud, amit kell neki, az akkumulátor akár másfél napig is bírja aktív használat mellett is töltés nélkül, és a kameráknak is jót tett a frissítés.

A USA today is lelkes már valamivel szigorúbb, csak 3,5 csillagot ad az 5-ből 3,75 csillagot ad a 4-ből, és elismeri, hogy az iPhone 4 is elődeihez hasonlóan újrarajzolja az okostelefonok kontúrját. A FaceTime-nak hívott videohívás például remek, de látni kell ahhoz, hogy megértsük, mi benne a forradalmi, és még számos hasonló újítás van a készülékben.

A lap pozitívumként említi a már említett szolgáltatást, a remek formát, az akkumulátor megnövekedett élettartalmát, a nagyfelbontású videorögzítést, az elképesztő kijelzőt, a jó hangminőséget és az iOS 4 jóságait.

Negatívum, hogy az akkumulátort nem lehet kézzel kivenni, hogy a memóriát nem lehet megsokszorozni, és hogy nincs Flash-támogatás.

Ezek közül mondjuk legfeljebb az utolsót lehet komolyan venni, mert én nem nagyon ismerek olyan iPhone-júzert, aki cserélgetni akarta volna menet közben a telepeket, és a 32 gigabájt memória sem tűnik olyan kevésnek, ráadásul még nem láttam olyan mobileszközt, ami normálisan meg tudta volna jeleníteni a Flash-tartalmakat, ez utóbbi hiánya viszont valóban problémát jelenthet hosszútávon.

A Boing Boing szerint az Apple úgy adott hozzá rendkívül sok új funkciót a készülékhez, hogy az alapvetően mégis olyan maradt, amilyennek megismertük. A legtöbb újdonság persze csak parasztvakítás, de ezek mind olyan képességek, amiknek az átlagfelhasználó nagyon örül. A lap is ugyanabban látja az iPhone 4 legnagyobb hátrányát, mint a többiek: hogy Amerikában csak az AT&T hálózatában lehet használni, ami olyan gyatra, hogy azt mi Magyarországról el sem tudjuk képzelni.

És végül jöjjön Walt Mossberg, aki persze már egy hete nyomkodja a készüléket, és aki természetesen nagyon elégedett a szoftverrel, meg a hardverrel is, mindkettőt óriási előrelépésnek gondolja a 3GS modellhet képest.

A prototípust orgazdaként felvásárló, majd többször az Apple-nek támadó Gizmodo érdekes módon nem kapott tesztkészüléket.