Igen stílusosan válaszol az Apple a Foxconn gyárban történtekre, már ha igazak a pletykák. Bár igen kevés realitást látok a dologban, állítólag Cupertinóból jutalékot fizetnének az adott gyártósoron dolgozóknak a késztermék eladása után. Ami miatt hihetetlen a történet, az pont a mennyiség, hiszen az eladási árból állítólag egy-két százalékot utalnának a dolgozóknak. Az Apple egyébként jelenleg 2,3 százalékot fizet a Foxconnak a végső eladási árból az érvényes szerződés szerint.

Egy-két százalék az iPades dolgozóknak az elmúlt két hónapban kábé 13-26 millió dollárt jelentett volna.

Mostanság egyébként ugyanúgy nem lennék Foxconn vezérigazgató, mint Foxconn szalagmunkás. Kezdődött ugye egy kis öngyilkossági hullámmal, csak úgy csöpögtek a tetőről az emberek, abban a gyárban, ahol a legnagyobb tech-vállalatok gyártatják nekünk a dolgainkat. Ezek a vállalatok - köztük az Apple-lel - igen erős nyomást gyakorolt a menedzsmentre, egyáltalán nem tetszett nekik az, hogy a média figyelmével egyenes arányban nőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Mintha úgy tüntettek volna a dolgozók, hogy megölték magukat.

De úgy tűnik, hatásos volt a tiltakozás, jött egy 20 százalékos béremelés a Foxconn részéről (átlag 29 ezer forint per hóról 34 800 forint per hóra), majd bejelentették, hogy a gyár ötödét elköltöztetik Kína nyugati felébe, hogy az érintett emberek közelebb lehessenek az otthonukhoz, családjukhoz.

Úgy tűnik, az Apple ezzel sem volt elégedett. A motivációt teszi hozzá a sütihez, az elkeseredett elégedetlenség megszüntetése után. Ha igaz.